Az egész országban másodfokúra emelték a heves zivatarok miatt kiadott figyelmeztetést
Az egész országban másodfokúra emelte a korábban heves zivatarok miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Egyre többfelé már rövid időn belül kialakulhatnak zivatarok, ezért egyre több térségre adják ki a riasztásokat. Hajdú-Bihar megyében már 120 kilométer per óránál erősebb széllökést is mértek.
2013. június 22. 19:25

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a hőség miatt érvényben lévő figyelmeztetések mellett, a heves zivatarok miatt már az egész ország területén narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett a várható felhőszakadás miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén másod-, az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.


    A meteorológiai szolgálat azt írta: délutánig nagyobb eséllyel az északi, északkeleti országrészben (Észak-Magyarország, Észak-Alföld) várható elszórtan zivatar, amelyeket felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék), jégeső és viharos szél kísérhet. A kora esti, esti órákban a Dunántúlon, majd később a középső országrészben lehet zivatarokra számítani, amelyek nyomán nagyobb eséllyel alakulhat ki szélroham is, 80-100 kilométer/órát meghaladó lökésekkel, néhol 2-3 centimétert meghaladó jéggel, felhőszakadással.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat speciális radarinformációi szerint a szombat délutáni keleti országrészbeli intenzív, heves zivatarok között lokálisan nagy méretű, vagy 2 centiméternél nagyobb jéggel járó heves zivatarokat is rögzítettek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben. A Tiszántúlon nem egy helyen viharos, erősen viharos például a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmadarason 86 kilométer per órás, a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon 123 kilométeres széllökést is mértek - írta a meteorológiai szolgálat.


A figyelmeztetés szerint vasárnap napközben a keleti, északkeleti országrészben van nagyobb esély intenzívebb zivatartevékenységre, itt továbbra is előfordulhat néhol 80 kilométer per óra feletti szél, akár felhőszakadás (30 milliméter feletti csapadékkal) és nagyobb méretű jég is. Az ország más részein néhol alakul ki zivatar. A napi középhőmérséklet vasárnap jellemzően már 25 fok alatt alakul - tették hozzá. 

mti
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó