Az egész országban másodfokúra emelték a heves zivatarok miatt kiadott figyelmeztetést
Az egész országban másodfokúra emelte a korábban heves zivatarok miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Egyre többfelé már rövid időn belül kialakulhatnak zivatarok, ezért egyre több térségre adják ki a riasztásokat. Hajdú-Bihar megyében már 120 kilométer per óránál erősebb széllökést is mértek.
2013. június 22. 19:25

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a hőség miatt érvényben lévő figyelmeztetések mellett, a heves zivatarok miatt már az egész ország területén narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett a várható felhőszakadás miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén másod-, az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.


    A meteorológiai szolgálat azt írta: délutánig nagyobb eséllyel az északi, északkeleti országrészben (Észak-Magyarország, Észak-Alföld) várható elszórtan zivatar, amelyeket felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék), jégeső és viharos szél kísérhet. A kora esti, esti órákban a Dunántúlon, majd később a középső országrészben lehet zivatarokra számítani, amelyek nyomán nagyobb eséllyel alakulhat ki szélroham is, 80-100 kilométer/órát meghaladó lökésekkel, néhol 2-3 centimétert meghaladó jéggel, felhőszakadással.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat speciális radarinformációi szerint a szombat délutáni keleti országrészbeli intenzív, heves zivatarok között lokálisan nagy méretű, vagy 2 centiméternél nagyobb jéggel járó heves zivatarokat is rögzítettek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben. A Tiszántúlon nem egy helyen viharos, erősen viharos például a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmadarason 86 kilométer per órás, a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon 123 kilométeres széllökést is mértek - írta a meteorológiai szolgálat.


A figyelmeztetés szerint vasárnap napközben a keleti, északkeleti országrészben van nagyobb esély intenzívebb zivatartevékenységre, itt továbbra is előfordulhat néhol 80 kilométer per óra feletti szél, akár felhőszakadás (30 milliméter feletti csapadékkal) és nagyobb méretű jég is. Az ország más részein néhol alakul ki zivatar. A napi középhőmérséklet vasárnap jellemzően már 25 fok alatt alakul - tették hozzá. 

mti
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Semjén: Mindszenty József életpéldája erkölcsi iránytű
  Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum új épületszárnyának alapkőletételi ünnepségén.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
MTI Hírfelhasználó