Hőség és felhőszakadás
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a forróság miatt másodfokú, míg a várható zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki számos megyére.
2013. június 21. 16:02

A met.hu azt írja: pénteken főként keleten alakulhat ki helyenként zivatar. Kis valószínűséggel heves zivatar is lehet, amelyet 2 cm körüli jég és 80 km/h feletti szélroham kísérhet. Néhol felhőszakadás (> 30 mm) is előfordulhat. A napi középhőmérséklet jellemzően 26-29 fok között alakul.

A várható zivatarok miatt Pest, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. A hőség miatt négy megye kivételével másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy pénteken a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.8-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. Arra kérnek mindenkit, fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Péntek estig

Az ország nagy részén derült idő várható általában kevés gomolyfelhővel. Helyenként azonban erősebb gomolyfelhő-képződés is valószínű, és zápor, zivatar kialakulhat átmeneti szélerősödés, jégeső és rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék kíséretében - holnap nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben. A déli szél olykor megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 33, 37 fok között várható.

Szombattól keddig

Szombaton még túlnyomóan napos idő várható, majd egyre több felhőre számíthatunk, és több alkalommal is valószínű zápor, zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 17, 22 fokról 13, 19 fokig csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton még 31, 36, kedden már csak 19, 25 fok között alakul.

Nincs front

Fronthatás nem terhel meg bennünket, ugyanakkor hazánk nagy részén kifejezetten erős UV-B sugárzás várható. Ilyenkor rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely hosszú távon a melanoma kialakulását segíti elő. Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet.

Tegnap is megdőlt egyébként a fővárosi napi melegrekord, Újpesten 37 Celsius-fokot mértek, ez megegyezik az eddigi országos napi maximum-hőmérséklettel - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely a pénteken várható nagyon erős, 7,9-es UV-B sugárzásra figyelmeztet.

hirado.hu/met.hu nyomán
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó