Hőség és felhőszakadás
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a forróság miatt másodfokú, míg a várható zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki számos megyére.
2013. június 21. 16:02

A met.hu azt írja: pénteken főként keleten alakulhat ki helyenként zivatar. Kis valószínűséggel heves zivatar is lehet, amelyet 2 cm körüli jég és 80 km/h feletti szélroham kísérhet. Néhol felhőszakadás (> 30 mm) is előfordulhat. A napi középhőmérséklet jellemzően 26-29 fok között alakul.

A várható zivatarok miatt Pest, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. A hőség miatt négy megye kivételével másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy pénteken a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.8-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. Arra kérnek mindenkit, fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Péntek estig

Az ország nagy részén derült idő várható általában kevés gomolyfelhővel. Helyenként azonban erősebb gomolyfelhő-képződés is valószínű, és zápor, zivatar kialakulhat átmeneti szélerősödés, jégeső és rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék kíséretében - holnap nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben. A déli szél olykor megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 33, 37 fok között várható.

Szombattól keddig

Szombaton még túlnyomóan napos idő várható, majd egyre több felhőre számíthatunk, és több alkalommal is valószínű zápor, zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 17, 22 fokról 13, 19 fokig csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton még 31, 36, kedden már csak 19, 25 fok között alakul.

Nincs front

Fronthatás nem terhel meg bennünket, ugyanakkor hazánk nagy részén kifejezetten erős UV-B sugárzás várható. Ilyenkor rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely hosszú távon a melanoma kialakulását segíti elő. Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet.

Tegnap is megdőlt egyébként a fővárosi napi melegrekord, Újpesten 37 Celsius-fokot mértek, ez megegyezik az eddigi országos napi maximum-hőmérséklettel - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely a pénteken várható nagyon erős, 7,9-es UV-B sugárzásra figyelmeztet.

hirado.hu/met.hu nyomán
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Semjén: Mindszenty József életpéldája erkölcsi iránytű
  Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum új épületszárnyának alapkőletételi ünnepségén.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
MTI Hírfelhasználó