Húszéves a Csillagszemű
Magyarország: 46 városában, 4160 előadás, Európa 22 országának 64 városában 160 előadás és 44 Európán kívüli városban – Japánban, Kínában, Hong-Kongban, Új-Zélandon, Brazíliában, Indiában, Marokkóban – 110 előadás. Ez a most húszéves Csillagszemű Táncegyüttes művészeti tevékenységének a mérlege.
2013. június 21. 14:19

A Timár Sándor és Timár Böske által alapított társulat ma este ünnepli születésnapját a Művészetek Palotájában. A jubileumi műsorban az elmúlt húsz év legsikeresebb koreográfiáit mutatják be, az együttes életének legfontosabb eseményeit pedig filmvetítéssel, interjúkkal elevenítik fel – mondta el a Heti Válasznak Timár Böske művészeti igazgató.

A Csillagszemű gyermektáncegyüttesként indult 1993-ban, de a kicsikből idővel profi táncosok váltak, és mivel minden évben újabb és újabb gyerekek csatlakoznak, mára az országban egyedülálló módon hétszáz fősre nőtt a társulat létszáma. A jubileumi műsorban a háromévesektől a profi táncosokig mind a hétszáz gyermek és fiatal szerepelni fog, az est különlegessége, hogy Timár Sándor az alapító tagok számára – akik közül a legidősebb is csak 26 éves – külön koreográfiát készített.

Timár Sándor szerint minden gyermeknek jogában áll megtanulni táncolni. Erre a szemléletre épül az általa kidolgozott, róla elnevezett Timár-módszer, amellyel a Csillagszeműben tanítják a kicsiket. Lényege, hogy a gyermekek ugyanúgy sajátítsák el a táncokat, mint az anyanyelvet, s mint megélt tapasztalat épüljön be az életükbe. A próbák és a színpadi szereplések során nem csak a magyar néptánc és népzene hagyományaival ismerkednek meg, hanem a közösségi lét öröklött rendjével is.

A Csillagszemű Táncegyüttes állandó támogatás nélkül, saját erőből érte el eddigi eredményeit. A magyar EU-elnöksége idején, 2011-ben többször szerepeltek az unió vezetőpolitikusai előtt, de Brüsszelben is több alkalommal felléptek. Tavaly Timár Böskét kérte fel Nemzetpolitikai Államtitkárság, hogy az óvodák éve program keretében a Kárpát-medence tizenkét régiójában megismertesse a Timár-módszer alkalmazási lehetőségeit az óvodákban, az erről készült DVD-t több mint háromezer határon túli óvodának juttatták el. Ősszel a Delhi Nemzetközi Művészeti Fesztiválon képviselte a Csillagszemű Magyarországot.

Timár Böske a Heti Válasznak adott korábbi interjújában azt mondta: Fontos kulturális és pedagógiai küldetésének tartja, hogy megismertesse a gyerekeket a sikerélménnyel, mert csak így lesz belőlük egészséges, optimista szemléletű fiatal. Ezért pici koruktól színpadra viszik őket, így a siker beleépül mindennapi életükbe, és az a jellemüket is formálja. Megtanulják, hogyan kell viselkedni szállodában, repülőn, és hogy a színpadon önmagukon kívül a Csillagszeműt és Magyarországot is képviselik.

Az együttesben folyó művészi munkát számos kitüntetéssel is elismerték, többek között a Magyar Örökség-díjat és a Prima Primissima-díjat is megkapta a társulat.

A Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben június 21-ére meghirdetett előadásra már hetekkel ezelőtt elkeltek a jegyek. A műsor fővédnöke Herczeg Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, konferál Kudlik Júlia.

gondola