Horn Gyulára emlékeztek
Horn Gyula volt miniszterelnökre való megemlékezéssel kezdte munkáját pénteken az Országgyűlés. A napirend előtti felszólalások között Viviane Reding uniós biztosról és az új földtörvényről esett szó.
2013. június 21. 11:01

Az Országgyűlés a volt miniszterelnökre emlékezett

Horn Gyula volt miniszterelnökre való megemlékezéssel kezdte munkáját az Országgyűlés.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: Horn Gyula a rendszerváltozás előtt és után is meghatározó szocialista politikus volt. Felidézte, hogy Horn Gyula 1989. június 27-én magyar külügyminiszterként osztrák kollégájával vágta át a műszaki határzár szögesdrótját a nyugati határon, és bejelentette, hogy kiengedik az országból az NDK Magyarországra menekült állampolgárait. Kitért arra, hogy 1989 októberében egyike volt az MSZP alapítóinak. 1990 májusától 1998 szeptemberéig a párt elnöke, az Országgyűlésnek 1990-től 2010-ig volt tagja. 1994-98 között az ország miniszterelnöke volt. Számos nemzetközi szervezetben dolgozott, munkássága elismeréseként magas külföldi kitüntetésekben részesült.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta: reálpolitikus volt, aki mindig előrébb látott, mint kortársai. Kiváló politikai és taktikai érzékével helyes célokat tűzött ki, és azokat el is érte. Ezért lehetett a rendszerváltás utáni Magyarország legsikeresebb miniszterelnöke - tette hozzá.

Kiemelte: kevés olyan politikus van, aki korának formálójaként cselekedeteivel beírja magát a történelemkönyvekbe, ő ilyen volt. Nemcsak beírta nevét a könyvekbe, de egy egész új fejezetet nyitott az egységes Európa és a szabad Magyarország megteremtéséről szólót. Rendszerváltó politikusból rendszerépítő államférfivá vált, "cölöpöket szedett fel, és cölöpöket vert le" - fogalmazott. Hozzátette: az elsők között ébredt rá a régi rendszer tarthatatlanságára és a változás szükségességére, "oroszlánrésze volt" a diktatúra felszámolásában, és a keletet a nyugattól elválasztó vasfüggöny lebontásában. Azok közé tartozott, akiknek bátorsága, józansága, elkötelezettsége nélkül nem valósulhatott volna meg békés átmenet, és a demokratikus Magyarország megteremtése. Történelmi felismerése volt, hogy az Magyarország gyenge lesz egy átalakuló világban, ha egyedül próbál boldogulni, tudta, az euroatlanti integráció Magyarország sikerének és felemelkedésének nélkülözhetetlen kerete - fejtette ki, és felidézte szerepét az MSZP megteremtésében is. "Politikai életútja példa arra, hogy a magyar emberek és a nemzet valódi érdekeinek felismerése és azok helyes és következetes képviselete mindennél előrébb való" - fogalmazott.  Az Országgyűlésben a volt kormányfő gyászszalagos képe mellé virágcsokrot helyeztek el, és néma felállással tisztelegtek Horn Gyula emléke előtt. A megemlékezésen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök.

KDNP: Reding nem szereti a magyarokat

Harrach Péter (KDNP) szerint Viviane Reding uniós biztos nem szereti a magyarokat, és ennek több tanúbizonyságát is adta, amikor az igazságszolgáltatás elfogulatlanságát vonta kétségbe, vagy amikor a magyar demokrácia hiányosságairól beszélt. Azt mondta, egy napilap cikke szerint egy tanácskozáson elhangzott, az uniós biztos a 2014-es választások hitelességét akarja kétségbe vonni, és ehhez vannak magyar partnerei, ezek részben civil szervezetek képviselői, részben pedig Bajnai Gordon. Úgy vélte, ez támadás Európa, Magyarország és a demokrácia  ellen.

A kereszténydemokrata politikus részvétét fejezte ki Horn Gyula volt miniszterelnök családjának.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arra hívta fel figyelmet, hogy már két éve fogadták el az alaptörvényt, a sarkalatos törvények is évek óta hatályban vannak, ennek ellenére mégsem sikerült egy konkrét esetet sem találni Magyarországon, amely bizonyítaná, hogy az alapvető jogok sérültek volna. Úgy fogalmazott: a biztos túlságosan belehevítette magát a Magyarország elleni küzdelembe, ezért "javaslom neki, hogy nyáron egy hétre jöjjön el a Balatonra, vitorlázzon egy kicsit, mi magunk is szívesen elvisszük, és pihenje ki magát, és talán egy kicsit lenyugodott hangnemben észreveszi, hogy Magyarországon a jogállamiság és a demokrácia jól működik".

Jobbik: az új földtörvény nem védi meg a magyar agráriumot

Vona Gábor (Jobbik) azon véleményének adott hangzott, hogy az új földtörvény talán gördít akadályokat a külföldiek földszerzése elé, de biztosan nem védi meg a magyar agráriumot, mivel erre a törvényben való szabályozás alkalmatlan. Az alkotmányban kellene rögzíteni az ezzel kapcsolatos szabályozást és módosítani kellene az európai uniós csatlakozási szerződést is. Utalt arra, hogy a szakma - köztük Ángyán József fideszes képviselő is - nem ért egyet a jogszabállyal.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta, hogy a képviselő hozzászólása hozzá nem értő dobálózás a szavakkal. Hozzátette: a Jobbik frakciójának is volt ideje, hogy kidolgozzon egy törvényjavaslatot. Hangsúlyozta: az új földtörvénnyel a kormányprogramban tett vállalását teljesíti a kormány, hogy megvédi a magyar földet a külföldi spekulánsoktól.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor válasza Webernek
    Orbán Viktor miniszterelnök pénteken válaszolt Manfred Webernek, úgy fogalmazva az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjéhez intézett reagálásában: "a helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok".
  • Így csalhatták el az amerikai elnökválasztást
    Szavazatokkal teli bőröndök kerültek elő, miután a választási megfigyelők elhagyták a szobát.
  • ENSZ: a Nyugat és a Kelet együttműködésének újjáépítése
    A Nyugat és a Kelet közötti együttműködést kell föleleveníteni, ennek alapja a kölcsönös tisztelet lehet - fogalmazta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a világszervezet közgyűlésének 31. különleges ülésszakának általános vitáján szólalt fel videoüzenet formájában.
MTI Hírfelhasználó