Orbán: Megtaláltuk a válságból kivezető utat
Magyarország nemcsak megtalálta a válságból kivezető utat, hanem a magyar emberek közös terveket is kovácsolnak a jövőre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Tamásiban, a város sportcsarnokának avatásán.
2013. június 19. 09:52

"Az, hogy ez megtörténhetett, a magyar embereknek köszönhető, akik elvégzik a munkájukat, befizetik az adójukat, és törődnek a közösségeikkel. Ők vezették ki velünk együtt Magyarországot a válságból" - tette hozzá a kormányfő.

A 498 millió forintos beruházással, 350 millió forintos társasági adókedvezmény-támogatással épült sportcsarnokra utalva azt mondta, hogy a létesítményt olyan időszakban "állítja elő" Magyarország, amikor az egész világ, de legalábbis annak európai része válságoktól szenved.

"Mi, magyarok komoly örökséget is kaptunk, az előző politika örökségét, amely tíz országból kilencet hanyatt rántott volna" - jegyezte meg, majd úgy fogalmazott: három év elteltével beruházásokról, gyermekeink neveléséről, sportcsarnokokról beszélünk, olyan dolgokról, amelyeket "csak jómód idején szoktak megengedni maguknak európai gazdasági rendszerek".

Sikerült új alapokra helyezni a legkedveltebb sportágak jövőjét

A sportcélú társaságiadó-kedvezménnyel sikerült új alapokra helyezni a legkedveltebb sportágak jövőjét - mondta Orbán Viktor.

A sportcsarnok a támogatási rendszer működőképességét igazolja, amely ennél a beruházásnál 350 millió forintot jelentett Tamásinak - tette hozzá a kormányfő, aki mások mellett Mocsai Lajossal, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányával és Vetési Ivánnal, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökével együtt vágta át ünnepélyesen a nemzeti színű szalagot.

Orbán Viktor az öt látványcsapatsportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) támogatására használható társaságiadó-kedvezményre (TAO) utalva azt mondta: az Európában egyedülálló támogatási rendszer nélkül a magyar versenysport aligha tudna kikerülni abból a gödörből, amelyben jelenleg van.

Mint mondta, a 2011-12-es támogatási időszakban 33,5 milliárd forintot fordítottak sportlétesítmények beruházásaira, a következő időszakban ez az összeg 43 milliárd forintot tesz majd ki.

"Az első szakaszban 27 intézmény építését határoztuk el, és jónéhányat már át is adtunk, 2014-ig további huszonnyolc beruházást fogunk átadni" - tette hozzá.    Az átadásra kerülő létesítmények között megemlítette: nyolc helyen - többek közt Szentgotthárdon, Dunaújvárosban, Érden, Siófokon - a kézilabda számára, szintén nyolc településen - mások mellett Cegléden, Szolnokon, Pécsett, Gödön, Szentesen - a vízilabda számára épülnek csarnokok, uszodák, ezenkívül négy jégkorongcsarnok is épül.

Arra is kitért, hogy a kormány a napokban dönt 16 másik sportági szakszövetséggel kötendő megállapodásról, amelyek tartalmazzák a létesítmények és az utánpótlás-nevelés támogatását is. Ebbe a körbe az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, az evezés, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársportok, a korcsolya, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a tenisz, a torna, az úszás és a vívás tartozik majd.

A miniszterelnök a mindennapos testnevelés bevezetése kapcsán hangoztatta: "nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy azok a gyermekek, aki rendszeresen sportolnak, nemcsak egészségesebbek lesznek, hanem okosabbak is".

"A felelősség azt írja elő, hogy teremtsünk meg minden lehetséges feltételt ahhoz, hogy gyermekeink több esélyt kapjanak a jövőbeli sikerekre" - tette hozzá.

A Tamási Oktatási és Nevelési Intézmény Szabadság utcai iskolája mellett álló, 1200 négyzetméteres sportcsarnok 498 millió forintos beruházással épült fel, amelyhez a 350 millió forint társaságiadó-kedvezmény mellett 148 millió forintot a tamási önkormányzat biztosította.

A kézi-, kosár- és röplabdamérkőzések lebonyolítására alkalmas létesítmény tulajdonosa a Tamási Kézilabda Klub Egyesület, az üzemeltetője pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lesz.

Az egyesület, amelynek női csapata az NB II-ben szerepel, és 105 igazolt sportolója van, elsősorban az utánpótlás-nevelést helyezi előtérbe - mondta az MTI-nek Jurasits Krisztina, az egyesület elnöke.

MTI nyomán
  • A közép-európai egység gondolata
    A Miskolc és Kassa összeköttetését megteremtő M30-as gyorsforgalmi út átadásán Orbán Viktor kormányfő kiemelte: ha van közép-európai együttműködés, akkor tud boldogulni a magyar vidék is.
  • Mécsesek világíthatnak Székelyföld autonómiájáért
    A korlátozások miatt idén is rendhagyónak ígérkezik Székelyföld autonómiájának napja. Tömegrendezvény helyett az idén is rendhagyó módon, az érvényben levő korlátozó intézkedések figyelembe vételével tartják meg Székelyföld autonómiájának napját.
  • Két Cipolla küzdelme következik
    Gyurcsány és Márki-Zay ugyanazok: Cipollák, akik között lehetnek ugyan viták, de attól még egyformán hazug, szélhámos politikusok.
MTI Hírfelhasználó