Szigorúbb büntetés a környezetszennyezőknek
Kínában az idén 118 embert vettek őrizetbe környezetszennyezéssel kapcsolatos bűncselekmény gyanújával - közölte szerdán a közbiztonsági minisztérium.
2013. június 19. 09:18

A bejelentéssel egy napon lépett hatályba a kínai legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség által jegyzett rendelkezés, amely a környezetkárosítókat az eddiginél szigorúbb büntetéssel sújtja.

Az állami média jelentései szerint az első fél évben 24 ember esetében jutott vádemelésig az ügy, a bírósági tárgyalások még nem kezdődtek el. A nyomozások több más esetben is eredményesnek bizonyultak - áll a közbiztonsági tárca közleményében.

 Az esetek többségében bányákat vagy vegyipari üzemeket helyeztek vád alá. Több nagy gyár engedett törvénytelenül káros, szennyezőanyagokat a környezetébe, míg mások ezeket eladták olyan cégeknek vagy magánszemélyeknek amelyek vagy akik nem rendelkeztek engedéllyel a feldolgozásukhoz. Mint kiderült, egyesek nagy adófizetők, s ezért hunyt szemet tevékenységük felett a helyi kormányzat.

A legfőbb igazságügyi szervek friss, szerdán hatályba lépett részletes jogi állásfoglalása elsősorban a környezetvédelmi ügyekben történő eljárást és az ítélethozatalt eddig nehezítő kérdésekben igazítja el a helyi bíróságokat.

A dokumentum 14, a környezetet és a természeti erőforrásokat károsító bűncselekményt sorol fel. Köztük például a radioaktív hulladék illegális kezelését, tárolását vagy szabadba juttatását; fertőző, mérgező anyagoknak a természetbe juttatását, az ivóvízforrások veszélyeztetését.

Bűncselekménynek minősül az a környezetszennyezés, amelynek következtében több mint 5000 embert evakuálni kell, vagy több mint 30 embernél mérgezéses tünetek jelentkeznek. A kórházak, iskolák és nagy lakónegyedek térségében elkövetett környezetkárosítás más, súlyosabb következményekkel járó megítélés alá esik.

A kínai büntető törvénykönyv szerint az effajta bűncselekmények büntetési tétele hét év börtönig terjedhet, az elkövetőket kártérítési felelősség is terheli.

A jogi iránymutatás az egyes személyek felelősségre vonhatóságban is új kritériumokat határoz meg. Míg például korábban csak abban az esetben volt valaki bíróság elé állítható, ha a környezetszennyezés halált okozott, immár a "súlyos károkozás" is elegendő ehhez.

Kínában a hivatalos adatok szerint több mint 10 millió hektár mezőgazdasági terület szennyezett nehézfémekkel és növényvédőszer-maradványokkal, amelyek az élelmiszerekbe kerülve az emberek egészségét veszélyeztetik. Egyes felmérések szerint a talajvizek 90 százaléka szennyezett, 60 százalékuk súlyosan. Becslések szerint évente legalább 80 milliárd tonna szennyvizet eresztenek élővizekbe.

A népességen belüli magas daganatos megbetegedésekért, illetve az azok által okozott halálesetekért is a környezetszennyezés a felelős - hangzott el már korábban vezető kínai tisztségviselő szájából. Az utóbbi idők vidéki tüntetéseinek okai között ugyancsak egyre meghatározóbb a környezet szennyezése.

MTI nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó