Szigorúbb büntetés a környezetszennyezőknek
Kínában az idén 118 embert vettek őrizetbe környezetszennyezéssel kapcsolatos bűncselekmény gyanújával - közölte szerdán a közbiztonsági minisztérium.
2013. június 19. 09:18

A bejelentéssel egy napon lépett hatályba a kínai legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség által jegyzett rendelkezés, amely a környezetkárosítókat az eddiginél szigorúbb büntetéssel sújtja.

Az állami média jelentései szerint az első fél évben 24 ember esetében jutott vádemelésig az ügy, a bírósági tárgyalások még nem kezdődtek el. A nyomozások több más esetben is eredményesnek bizonyultak - áll a közbiztonsági tárca közleményében.

 Az esetek többségében bányákat vagy vegyipari üzemeket helyeztek vád alá. Több nagy gyár engedett törvénytelenül káros, szennyezőanyagokat a környezetébe, míg mások ezeket eladták olyan cégeknek vagy magánszemélyeknek amelyek vagy akik nem rendelkeztek engedéllyel a feldolgozásukhoz. Mint kiderült, egyesek nagy adófizetők, s ezért hunyt szemet tevékenységük felett a helyi kormányzat.

A legfőbb igazságügyi szervek friss, szerdán hatályba lépett részletes jogi állásfoglalása elsősorban a környezetvédelmi ügyekben történő eljárást és az ítélethozatalt eddig nehezítő kérdésekben igazítja el a helyi bíróságokat.

A dokumentum 14, a környezetet és a természeti erőforrásokat károsító bűncselekményt sorol fel. Köztük például a radioaktív hulladék illegális kezelését, tárolását vagy szabadba juttatását; fertőző, mérgező anyagoknak a természetbe juttatását, az ivóvízforrások veszélyeztetését.

Bűncselekménynek minősül az a környezetszennyezés, amelynek következtében több mint 5000 embert evakuálni kell, vagy több mint 30 embernél mérgezéses tünetek jelentkeznek. A kórházak, iskolák és nagy lakónegyedek térségében elkövetett környezetkárosítás más, súlyosabb következményekkel járó megítélés alá esik.

A kínai büntető törvénykönyv szerint az effajta bűncselekmények büntetési tétele hét év börtönig terjedhet, az elkövetőket kártérítési felelősség is terheli.

A jogi iránymutatás az egyes személyek felelősségre vonhatóságban is új kritériumokat határoz meg. Míg például korábban csak abban az esetben volt valaki bíróság elé állítható, ha a környezetszennyezés halált okozott, immár a "súlyos károkozás" is elegendő ehhez.

Kínában a hivatalos adatok szerint több mint 10 millió hektár mezőgazdasági terület szennyezett nehézfémekkel és növényvédőszer-maradványokkal, amelyek az élelmiszerekbe kerülve az emberek egészségét veszélyeztetik. Egyes felmérések szerint a talajvizek 90 százaléka szennyezett, 60 százalékuk súlyosan. Becslések szerint évente legalább 80 milliárd tonna szennyvizet eresztenek élővizekbe.

A népességen belüli magas daganatos megbetegedésekért, illetve az azok által okozott halálesetekért is a környezetszennyezés a felelős - hangzott el már korábban vezető kínai tisztségviselő szájából. Az utóbbi idők vidéki tüntetéseinek okai között ugyancsak egyre meghatározóbb a környezet szennyezése.

MTI nyomán
  • Karácsony tényleg katasztrófa
    A kormány továbbra is javasolja, hogy a budapesti városvezetés éljen a kormányzati segítséggel, és közösen tegyék lehetővé, hogy a 60 milliárd forintos megtakarításból 10 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat 50 vadonatúj, környezetbarát trolibusz beszerzésére fordítson - írta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.
  • David Cornstein: Nincs baj a magyar demokráciával
    Az Egyesült Államok távozó nagykövete arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, mi volt Orbán Viktor első kérdése, amikor a vacsorafőzés közben érte Donald Trump telefonhívása.
  • Szigorodnak a maszkviselés szabályai
    A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot - jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó