Titkos adatgyűjtés - Oliver Stone szerint Snowden hős
Az amerikai hírszerzési dokumentumokat kiszivárogtató Edward Snowdent hősnek nevezte, az amerikai vezetést pedig a kiszivárogtató kezelése miatt bírálta Oliver Stone filmrendező, aki a héten zajló Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon vesz részt a kelet-kínai metropoliszban.
2013. június 18. 09:04

    A háromszoros Oscar-díjas rendező a filmek valós életre gyakorolt hatásának kérdéskörét körbejáró szakmai kerekasztal-beszélgetésén nyilvánított véleményt a témában. A Kína különleges igazgatású területére, Hongkongba menekülő Snowden mellett Stone a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-ot és a korábban 700 ezer oldalnyi titkot kiszolgáltató, hadbíróság elé állított Bradley Manninget is dicsérte. A világhírű rendező bírálta ugyanakkor Barack Obama amerikai elnök kormányát, mondván, hogy az hat kiszivárogatót is bíróság elé idézett, miközben kampánya során haladóbb szellemiségű vezetést ígért.


    A beszélgetés moderátorának, a központi kézben lévő China Daily napilap filmkritikusának többszöri kérése ellenére Stone sokat politizált. Szigorú bírálatban részesítette a George W. Bush elnök vezette korábbi amerikai kormányt is, az iraki háborút, a kuvaiti megszállást, az amerikai imperializmust, és a hatóságokat kritizáló filmek védelmére kelt.


A rendező arra is felhívta a figyelmet: mindenféle erőszak bemutatását óvatosan kell kezelni, az erőszak kultuszának terjedésében ugyanis a médiának óriási a felelőssége.


Oliver Stone a 16. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál szervezőinek meghívására érkezett a kelet-kínai metropoliszba. Munkásságának elismeréseként a fesztivált megnyitó szombati fogadáson életműdíjjal jutalmazták, alkotásai közül a rendezvény keretein belül a Nagy Sándor, a hódító című filmet, valamint Az Egyesült Államok titkos története című dokumentumfilm-sorozatot mutatják be. 

mti
  • A botránykoalíció cinikus stratégiája
    Orbán Viktor Magyarország történelmi távlatokban is leggyűlöletesebb, leghazugabb ellenzékével szemben áll helyt.
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
MTI Hírfelhasználó