Feljelentett képviselők
Négy képviselő mentelmi jogáról és egy büntetésről döntött a Tisztelt Ház. Hárman megúszták, ketten fennakadtak a rostán.
2013. június 18. 08:47

Lenhardt Balázs

 

A Legfőbb Ügyész indítványozta dr. Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő (Független) mentelmi jogának felfüggesztését garázdaság büntette megalapozott gyanúja miatt.

 

Az indítvány szerint: „dr. Lenhardt Balázs 2012. december 14-én a Budapest H. kerület, Bem téren, a Külügyminisztérium előtt tartott demonstráción beszédet mondott. Ennek befejezését követően kérésére Horka Sándor, a rendezvény szervezője átadta Izrael állam zászlaját, amit jól látható módon a magasba emeltek, majd dr. Lenhardt Balázs egy gyújtó eszközzel annak közepébe mintegy 15-30 cm átmérőjű lyukat égetett.”

 

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2013 . június 11-i ülésén tárgyalta. Dr. Lenhardt Balázs az ülésen elmondta, hogy álláspontja szerint: „ az egész világon egy politikai tüntetésen egy zászló elégetése belefér a tiltakozás kinyilvánításába, továbbá a rendezvényen nem történt semmi egyéb rendzavarás, vagy erőszakra felhívás.” Mentelmi jogával kapcsolatosan kijelentette, hogy lelkiismereti szavazást kér.

 

A Mentelmi bizottság közvádas ügyekben kialakított töretlen gyakorlata az, hogy a mentelmi jog felfüggesztését javasolja az Országgyűlésnek. Erre tekintettel egyhangú, 5 igen szavazattal azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy dr. Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel .

 

***

 

Az Országgyűlés megfogadva a tanácsot, felfüggesztés mellett voksoló 280 igennel, 1 nem, 7 tartózkodás kíséretében felfüggesztette  dr. Lenhardt Balázs mentelmi jogát.

 

Sebestyén László

 

A Miskolci Járásbíróság indítványozta Sebestyén László országgyűlési képviselő (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt.

 

Dr. Mokrai Mihály feljelentése szerint:  „2013. március 15. napján  a „Fidesz az atrocitásokról” címmel Sebestyén László a Fidesz országgyűlési képviselője közleményt juttatott el MiNap című online felületre, amelyben többek között az szerepelt, hogy az MSZP-DK-Együtt 2014  miskolci rendezvényén a szocialisták városi képviselője Mokrai Mihály békés tüntetőkre támadt, továbbá Mokrai Mihály személyesen támadta meg az egyik transzparenstartót . . . Mokrai Mihály cselekedete az, hogy egy mozgássérült, mankós asszonyra támadt . . .”

 

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2013 . június 11-i ülésén tárgyalta. Hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével. A magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani. Döntése meghozatalakor figyelemmel volt arra is, hogy az érintettek közszereplő politikusok. Mindezekre tekintettel a Mentelmi bizottság 4 igen és 1 tartózkodás szavazattal azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Sebestyén László országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

***

 

Az Országgyűlés megfogadva a tanácsot, felfüggesztés mellett voksoló 67 igen ellenére, 242 nem, 1 tartózkodás kíséretében megőrizte Sebestyén László mentelmi jogát.

 

Selmeczi Gabriella

 

A Miskolci Járásbíróság indítványozta dr. Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt.

 

Dr. Mokrai Mihály feljelentése szerint: „2013. március 21-én Kriza Ákos Miskolc polgármestere és Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő a Fidesz szóvivője sajtóközleményt juttatott el a MTLhu online felületre a Magyar Szocialista Párt 2013 . március 14-i miskolci rendezvényéről. Ebben többek között az szerepel : „ A jelenlévő szocialisták egy csoportja, köztük Mokrai Mihály, miskolci szocialista önkormányzati képviselő az MSZP ellen békésen demonstrálókra rontott. Rátámadt egy mozgássérült, mankós asszonyra, egy másik ember kezéből a transzparenst erőszakosan kicsavarta.” Feljelentő a közleményben foglaltakat becsületét sértőnek tartja.”

 

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2013 . június 11-i ülésén tárgyalta. Hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével. A magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani. Döntése meghozatalakor figyelemmel volt arra is, hogy az érintettek közszereplő politikusok. Mindezekre tekintettel a Mentelmi bizottság 4 igen és 1 tartózkodás szavazattal azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

***

 

Az Országgyűlés megfogadva a tanácsot, felfüggesztés mellett voksoló 39 igen ellenére, 265 nem, 4 tartózkodás kíséretében megőrizte dr. Selmeczi Gabriella  mentelmi jogát.

 

Szekó József

 

A Pécsi Járásbíróság indítványozta Szekó József országgyűlési képviselő (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztését becsületsértés vétsége miatt.

 

A feljelentő előadása szerint a feljelentett Mohács Város polgármestereként eljárva a képviselőtestület 2012. november 30-i ülésén, feljelentővel szemben becsületsértő kijelentést tett.

 

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2013. június 11-i ülésén tárgyalta. Hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével. A magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani. Döntése meghozatalakor figyelemmel volt arra is, hogy az érintettek közszereplő politikusok. Mindezekre tekintettel a Mentelmi bizottság 5 igen szavazattal azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Szekó József országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

***

 

Az Országgyűlés megfogadva a tanácsot, felfüggesztés mellett voksoló 38 igen ellenére, 275 nem, 2 tartózkodás kíséretében megőrizte Szekó József mentelmi jogát.

 

Döntés fegyelmi ügyben

 

Harmadik alkalommal kötelezte a T. Ház pénzbírság megfizetésére Novák Elődöt, a Jobbik parlamenti képviselőjét. A parlament Kulturális és sajtóbizottsága bizottsága Novák Előd egyhavi tiszteletdíjának harmadát – 131 ezer 410 forint – kitevő pénzbírság kiszabását javasolta.

 

A Jobbik politikusa, aki a bizottság tagja, a testület június 10-i ülésén Balog Zoltán az emberi erőforrások miniszterének a meghallgatása során – a jegyzőkönyvben rögzítettek szerint – felszólalásában „kirívóan sértő kifejezést használt személyeket, csoportot érintően  amelyért az Országgyűlés korábban már pénzbírságot szabott ki vele szemben”. (Novák Előd először május 27-én kapott 50 ezer forint pénzbírságot a szocionista szó használatáért, majd június 3-án döntött az Országgyűlés az újabb - ezúttal 70 ezer forintos - pénzbírságról, amiért egy korábbi parlamenti ülésen cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét. Az indoklás szerint ez is közrejátszott a mostani bírság mértékének megállapításában.)

 

A parlament Kulturális és sajtóbizottsága bizottsága 13 igen szavazattal, 1 nem ellenében javasolta a Házszabály szerint a maximális összegű pénzbírság kiszabását.

 

***

 

Az Országgyűlés hallgatott a „jó szóra”, 254 igennel, 45  nem,  3 tartózkodás kíséretében elfogadta a pénzbírság kiszabását.

Bartha Szabó József
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó