Lassul a vízszintemelkedés üteme Mohácsnál
Lassul a dunai vízszint emelkedésének üteme Dunaszekcsőnél és Mohácsnál, amely azt jelzi, hogy a folyó hamarosan tetőzik a két településnél - mondta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek csütörtökön. Töltötték, most ürítik a homokzsákokat a fogvatartottak Győrben. Csökkent az Elba vízállása a kritikus németországi helyeken.
2013. június 13. 08:35

    Kasza Anett közölte: reggel Dunaszekcsőnél 978, Mohácsnál 965 méteres vízmagasságot mértek, 1, illetve 2 centiméterrel magasabbat a hajnali két órás értékeknél. Az árvízi rekord 1965 óta Dunaszekcsőn 992, Mohácsnál 984 centiméter.


    A szóvivő beszámolt arról, hogy Dunaszekcsőn, amely a legintenzívebb védekezést igénylő település Baranyában, éjszaka tíz helyen buzgárok keletkeztek. A problémát a Mohácsról érkező ötvenöt tűzoltó segítségével, egész éjjel tartó megfeszített munkával sikerült megoldani.


    Hozzátette: Mohácson a Dunával párhuzamos Széchenyi utcában négy embert ki kellett költöztetni egy családi házból, amelynek azután rogyott meg az alapja, hogy a pincéje megtelt vízzel.

Fogvatartottak is részt vettek az árvíz elleni védekezésben Győrben - közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.

    Szalai Tímea elmondta: négy napon át több tízezer homokzsákot töltöttek meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai a börtön udvarán. Váltott műszakokban 46 önként jelentkező végezte a munkát. Pénteken, az árvíz legkritikusabb időszakában egész éjjel dolgoztak. Most a zsákok ürítésében vesznek részt.


    Megjegyezte: a börtönben elhelyezettek négyötöde előzetes letartóztatását tölti, ezért választották foglalkoztatásukra a kapukon belüli helyszínt.

Csökkent az Elba vízállása csütörtök reggelre a kritikus helyeken Németország északi részén, de továbbra is katasztrófariadó van a folyó mentén több száz kilométeren.

    A folyó alsó-szászországi és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi szakaszán 10-15 centiméterrel csökkent a vízállás szerda estéhez képest, de továbbra is a nyár elején megszokottnál többször nagyobb víztömeg nehezedik a gátakra.


Szász-Anhalt tartomány fővárosában, Magdeburgban, ahol 23 ezer embert kellett kitelepíteni, több negyedbe visszatérhetett a lakosság. A legmagasabb szintű árvízvédelmi készültséget még nem csökkentették.


A tartományban a héten több gátszakadás történt, a víz a Balatonnál majdnem kétszer nagyobb területet, bő ezer négyzetkilométert öntött el. A veszélybe került településekről még szerda este is menekítették az embereket. 

mti
  • Durva választási kampány jöhet
    Ma már kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket, csak egy újabb középszerű ellenzéki politikussal lett több, nincs semmilyen hozzáadott értéke – véli Deák Dániel politológus, aki szerint a Városháza-ügy nemcsak Karácsony Gergelyt sodorta hazugságspirálba, hanem a teljes baloldalt is.
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
  • Az ellenzéket elbutítja az orbánozás
    Az alkotmányjogász elmondta, „az elitellenes politika mindig megváltást ígér, de még sehol sem volt igazán eredményes, sőt, csak fokozta a káoszt.”
MTI Hírfelhasználó