Orbán: Győzelemre állunk
Árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli győrújfalui sajtótájékoztatóján.
2013. június 12. 09:52

A kabinet megkezdte a felkészülést a dunai árvíz utáni helyreállításra - mondta a kormányfő. Bakondi György kinevezése mellett értesítették az önkormányzatokat, hogy várják a helyreállítási igényeiket, a gátrendszer állapotának felmérése is megkezdődött, az árvíz utáni megerősítési tervek pedig szintén készülnek - sorolta.

"Ma van az a nap, amikor először kimondhatjuk azt a mondatot, hogy győzelemre állunk" - fogalmazott Orbán Viktor, megjegyezve, hogy egy "csata" van még hátra szerda este a Duna mentén, Bajánál.

A fővárosban jelenleg 813 centiméteren áll a folyó vízszintje, és várhatóan délre apad le nyolc méter alá, amikor is "Budapesten fel lehet lélegezni" - mondta a miniszterelnök.

A déli Duna-szakaszokon "a védekezés százszázalékosan kiépített" - folytatta -, a bal parton a Terrorelhárítási Központ, a jobb parton a katasztrófavédelem végzi a munka irányítását, a Petőfi-szigetnél pedig négyszáz katona vár bevetésre. Hozzátette, a helikoptereket is a térségbe vezényelték.

Orbán Viktor emellett felhívta a figyelmet arra, hogy gátszakadások gyakran az apadáskor történnek, ezért Esztergomtól lefelé továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség a Dunán.

Csökken a vízszint Fejér megyében

Jelentősebb apadás tapasztalható a Duna Fejér megyei szakaszán, óránként 1-1,5 centimétert is csökkenhet a vízszint - közölte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnökségének vezetője.

Kiss Jenő elmondta, hogy az adonyi vízmérce 7 órakor 731 centimétert mutatott, miközben a tetőzés 766 centinél volt. Ercsi hajóállomásnál a folyó 765 centiméterrel tetőzött, most 723 centinél áll.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adatai szerint Dunaújvárosnál szerda reggel 7 órakor 727 centiméter volt a vízállás, míg a tetőzéskor 755 centit mutatott a vízmérce.

A vízügyi szakember szerint 60-70 centiméternyi apadás kell ahhoz, hogy a gátaknál a szivárgások megszűnjenek. Ennek eléréséhez még 24-36 óra szükséges.

Hangsúlyozta, hogy a következő órákban, napokban kell a legnagyobb figyelmet fordítani a gátak állapotára, mert az átázott töltések ilyenkor bírják legkevésbé a nyomást. Hozzátette: éjszaka két komolyabb szivárgás volt Adonynál, de rövid időn belül sikerült megszüntetni őket.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint kedden Ercsiben és Kisapostagon is csökkent a part közeli ingatlanoknál a víz magassága és a talajvíz nyomása. Az épületek védelméért tizenegy szivattyúval segítették a víz visszahúzódását. A védekezésben napközben több mint háromszázan vettek részt, köztük a katasztrófavédelem munkatársai, vízügyi szakemberek, az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai, rendőrök, a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet tisztségviselői és fogvatartottak, önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai, polgárőrök, karitatív szervezetek és önkéntesek.

MTI nyomán