Orbán: Át kell helyezni a védekezési súlypontot
A mai a súlypontáthelyezés napja az árvízi védekezésben: a fő erőket mostantól a Budapest alatti Duna-szakaszra kell összpontosítani.
2013. június 10. 09:59

Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt Orbán Viktor tájékoztatása szerint. A miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé.

A hétfői nap a súlypontáthelyezés napja az árvízi védekezésben: a főváros is túl van a Duna tetőzésén, ezért a fő erőket mostantól a Budapest alatti Duna-szakaszra kell összpontosítani, ahol ugyancsak magasabb lesz a vízállás, mint az eddig mért legnagyobb szint – mondta.

A fővárostól délre hosszú folyószakaszon kell védekezni, ezért az erők ésszerű beosztása a kulcskérdés - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Bajánál csütörtökön várható a Duna tetőzése. Megjegyezte, szerdától szélviharok várhatók, ami megnehezítheti a védekezést.

A délre eső veszélyeztetettebb pontokkal kapcsolatban kifejtette: a tassi zsilipnél sikeres a védekezés, Bátára és Bajára hétfő reggel kétszáz-kétszáz katonát vezényeltek, Kisapostagon egy utcát fenyeget elöntés, azt kell megvédeni, és erősebben kell figyelni a dunaföldvári híd környékére is.

A déli dunai területek megvédése is óriási feladat, és továbbra is az a parancs van érvényben, hogy "gátat nem adunk fel" - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki ezért ugyanolyan elszántságot, szervezettséget és összefogást kért, mint az az elmúlt napokban tapasztalható volt. Hétfőn már 86 magyarországi helyen zajlik védekezés a Duna mentén - ismertette.

Összegzése szerint a főváros feletti folyószakaszokon a kitelepített Győrújfalut megvédték - ahová előreláthatólag kedden megkezdődhet a visszaköltözés -, Pilismaróton is áll a gát, és Nagymarost, Dunabogdányt, valamint - bár keletkezett jelentősebb vízátfolyás, de - a szigetmonostori üdülőövezetet is sikerült megvédeni. A fővárosban, ahol szintén megkezdődött az apadás, négy veszélypontra kell figyelni: a Római-partra, a Margit hídra, a Margitszigetre és a Dagály környékére.

"A Budapest feletti szakaszon azt mondhatjuk, hogy a vízügyi veszélyhelyzet szerdára fog megszűnni. (...) A jogi veszélyhelyzetet azonban meg kell hosszabbítanunk, mert az apadó árhullám is okozhat nehézséget" - jelentette ki Orbán Viktor.

Szólt arról is, hogy az árvízzel kapcsolatos rémhírterjesztés megszűnt, és csak egy-egy kisebb súlyú bűncselekmény fordult elő.

Orbán Viktor végül arról tájékoztatott, hogy felvették a kapcsolatot a szerb kormánnyal, hogy a határ menti vízügyi, árvízvédelmi együttműködést magasabb szintre emeljék.

A sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester elmondta: Budapesten vasárnap este 891 centiméterrel tetőzött a Duna, a folyó már apad, jelenleg 888-889 centiméter a víz szintje. Katasztrófahelyzet sehol nincs, a két nap óta a legérzékenyebb területnek tűnő Margit híd és Batthyány tér környékén sincs probléma, a HÉV-alagútban sem következett be aggasztó esemény - hangsúlyozta. Tájékoztatása szerint a Római-parton is normalizált a helyzet, és bár a Margitsziget keleti partjánál van egy erősebb csorgás, az is kezelhető.

Tarlós István a nem budapestieket arra kérte, a napokban lehetőleg ne autóval jöjjenek a fővárosba, az itt élőket pedig a közösségi közlekedés használatára biztatta a sok elterelés miatt.

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Balassi, a kortárs
  Itt Esztergomban igyekszünk a méltó módon minden évben többször is megemlékezni róla, különféle rendezvények, pályázatok, múzeumi foglalkozások, vagy tudományos előadások keretén belül. Balassa emlékét kiemelten fontosnak tartjuk közvetíteni.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 7. rész
  Sorozatunk hetedik részében három tájegységre is elbarangolunk. Havas Rezső A magyar tenger című írásában Fiume, mint a magyar koronához csatolt test sok évszázados sorsát eleveníti fel. Schöpflin Aladár pozsonyi diákéveire emlékezik, Vészi József, az egykori aradi gimnazista a legszomorúbb történetű magyar városban átélt megrendítő élményét meséli el.
 • A magyarellenesség rétegei
  Az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat.
MTI Hírfelhasználó