Apad a Duna Budapesten - összefoglaló
Nyolc óra tetőzés után csökkenni kezdett a Duna vízszintje Budapesten, a vasárnap esti 891 centiméterhez képest hétfő reggel 8 órakor a folyó 888 már csak centiméter volt.
2013. június 10. 09:50
Kapcsolódó cikkeink
> Budapest: 890 centiméter!

A Duna vízállása a vasárnap esti, 891 centiméteres tetőzés óta 3 centimétert csökkent a fővárosnál.

A főigazgatóság adatai szerint Esztergomnál 10 centimétert apadt a folyó az éjféli adatokhoz képest, Komáromnál pedig 816-ról 796 centiméterre csökkent a vízszint.

Leggyorsabban továbbra is Nagybajcsnál apad a Duna: nyolc óra alatt 809 centiméterről 771-re csökkent a vízállás.

Az Országos Műszak Irányító Törzs hétfő reggeli adatai szerint jelenleg 807,4 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből 191,2 kilométeren rendkívüli védekezés van.

Dunaföldvárnál elérte az eddigi legmagasabb vízállást a Duna

Az Országos Vízügyi Igazgatóság adatai szerint hétfő hajnalban Dunaföldvárnál érte el az eddigi legmagasabb, 703 centiméteres vízállást a Duna. A város térségében a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése alapján hétfő este 720 centiméteres vízállással tetőzik a folyó.

Horváth Zsolt, a város független polgármestere elmondta: reggel nyolc órakor már 708 centiméter volt a vízszint.

A településen csaknem két kilométer hosszan 23 ezer homokzsákból építettek ideiglenes védművet; az egykori úttörőtábor, a kajak-kenu szakosztály bázisa, a jachtkikötő, a strand- és gyógyfürdő, valamint a szennyvízrendszer védelméről kellett gondoskodni.

Lakóház nincs veszélyben Dunaföldváron - mondta a polgármester.

Apad a Duna Nagymaroson

Két napig nem lesz tanítás a nagymarosi iskolában, ahol a konyha kapacitásának egy részét az árvízi védekezők ellátása köti le. A város mentén éjfél óta körülbelül 6 centimétert apadt a Duna - közölte a település polgármestere.

Petrovics László (független) elmondta, a tankerületi igazgatóval egyeztetve döntöttek arról, hogy hétfőn és kedden nem lesz tanítás, ami körülbelül 400 gyermeket érint. Az iskolában ugyanakkor ügyeletet biztosítanak. A napközis konyhán most főként a gáton dolgozó csaknem 300 embernek, továbbá az óvodásoknak, az időseknek, valamint az épület egyik szárnyában elhelyezett kitelepítetteknek főznek - mondta a polgármester.

Hétfőn újabb vízbetörés már nem volt, és nagyobb buzgárok sem keletkeztek ezen a folyószakaszon. Éjjel az ár elsodort egy csónakot, amelyet aztán a vízi rendőrség vontatott el - ismertette a polgármester.

Nagymarosnál éjféltől reggelig 6-7 centimétert csökkent a Duna vízszintje, és igen lassan tovább apad a folyó.

A gáton dolgozók jelenleg a védmű karbantartására és a figyelőszolgálatra összpontosítanak - közölte Petrovics László.

A fővárostól délre is rekordokat dönt a vízállás

A Duna Budapesttől délre fekvő területein is - ahol még árad a folyó - rekordmagasságú a vízállás a Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség hétfő reggeli adatai szerint.

Adonynál 761 centiméteren állt a Duna reggel 7 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás itt 739 centiméter volt.
Tassnál 900 centimétert mértek, korábban 888 centiméter volt a rekord.
Dunaföldváron 703 centiméteres a Duna vízállása, ez pontosan annyi, mint a korábbi legmagasabb érték.
Paksnál 870 centimétert mértek, ez 2 centiméterrel alacsonyabb a legmagasabb vízszintnél.
Bajánál 938 centiméteren áll a folyó, az eddigi legnagyobb víz 976 centiméter volt.

Almásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektárt öntött el a víz

Almásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektáron öntötte el az ártéri területet a víz, miután vasárnap alámosta az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét; ember és lakóingatlan nincs veszélyben - tájékoztatott a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfőn.

Stolczenberger Klára elmondta, a 200 méteres szakaszon kiömlő víz miatt az 1-es főúton Almásfüzitő és Tata közötti, a 73 és a 74-es kilométer között 400 méter hosszan, 2-3 zsák magasságú nyúlgátat építettek.

A Nyír Mentőcsoport az elárasztott területről egy őzgidát és egy őzsutát mentett ki. A búvárok kézben hozták ki az állatokat, később a nemzeti park szakemberei az őzeket a veszélyeztetett területtől távol szabadon engedték.

A Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán lassú apadás kezdődött, kétezer ember dolgozik a gátakon, bordás megtámasztásokat, vízszivattyúzásokat védmű erősítéseket végeznek, valamint figyelőszolgálatokat látnak el.

Molnár Attila, Komárom polgármesterének tájékoztatása szerint a szőnyi városrészben 4,6 kilométer hosszan kiépített védmű továbbra is biztonságosan a medrében tartja a folyót. Komolyabb beavatkozást igénylő árvízi jelenségekkel nem találkoztak a szakemberek.

MTI nyomán
  • Elpusztít bennünket a radikális baloldali szentháromság
    Lemondott professzori rangjáról a torontói egyetem ismert kutatója, Jordan B. Peterson. A kanadai akadémikus, sztárpszichológus azzal magyarázta döntését, hogy a faji és szexuális sokszínűséget hirdető progresszív eszmék lebontják az oktatás és a tudomány intézményeit, a szólásszabadság fogalmát újraértelmezve pedig végül pusztulásba hajszolják a nyugati világ kultúráját és társadalmait is. A szerző meglepetésre Vlagyimir Putyintól is idéz: az orosz államfő a nyugati haladóknak tulajdonítja azokat az eszméket, amelyek szó szerint népirtásba torkollottak a hazájában.
  • A kormány elismeri az egyházak munkáját
    A kormány elismeri és megbecsüli az egyházak munkáját, azt amit az országért, az emberekért tesznek - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap Miskolcon, a görögkatolikus székesegyház megújított templombelsőjét megáldó ünnepi liturgia után.
  • Kultúránknak része mindaz, amit ezer év szokássá formált
    Nekünk, magyaroknak két születésnapunk is van. Augusztus 20-án az országét, a magyar kultúra napján a nemzetét ünnepeljük – emelte ki Novák Katalin, a kormánypártok államfőjelöltje a Sopronban szombat este elmondott ünnepi beszédében.
MTI Hírfelhasználó