Budapest: 890 centiméter!
A dunai árhullám vasárnap kora este Nagymaros térségében tetőzik. Budapesten várhatóan vasárnap este, 890-892 centiméteres vízállással fog tetőzni a folyó, a legutóbb 890 centimétert mértek - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) az MTI-vel este 8 óra után.
2013. június 9. 22:00

A közlemény szerint az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a valaha mért legmagasabb érték.

Az OMIT azt közölte, a védekezés ütemezetten zajlik. A szakemberek felkészítették a védekezésben részt vevő egységeket a tetőzés után várható árvízi jelenségek kezelésére. A gátak állapotát folyamatosan ellenőrzik, a kritikus helyeken meghozták a megfelelő intézkedéseket. A védekezést minden védvonalon az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja. Az itányító törzs szakcsoportot rendelt ki az elsőrendű állami és az önkormányzati védművek kritikus szakaszainak vizsgálatára, ez folyamatos jelentéseivel segíti a munkát.

A védelem súlypontja jelenleg a Duna Budapest és Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a nyílt ártéren fekvő települések védelme a legfontosabb feladat. Kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével, és intézkedtek annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból.

A Duna Budapest feletti térségében 20 helyszínen alakítottak ki központi homokzsáktöltő-telepeket. Megtették továbbá az előkészületeket a Budapest alatti térségében a védelmi szakaszok súlypontjainál kialakítandó további 7 telep kialakítására és mielőbbi üzembe helyezésére.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó