Nyári baleseteknél - trombózisveszély!
Nyáron megszaporodnak a sérüléses balesetek. Az izomsérülések, csonttörések azonban mélyvénás trombózis kialakulásához is vezethetnek.
2013. május 28. 09:27
Kapcsolódó oldalak
> www.tromboziskozpont.hu

Különösen igaz ez az arra hajlamos személyeknél - hívja fel a figyelmet a nyár egy kellemetlen velejárójára prof. Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője.

Nyár a kikapcsolódás ideje. Sokan választanak maguknak aktív pihenést, mint kerékpározást, lovaglást, túrázást, siklóernyőzést, vízi sportokat. A felüdülés, testedzés mellett közös vonásuk a fokozott sérülésveszély. A gyakorlatlanság, saját határaink nem jó felmérése csonttöréshez, izomránduláshoz, zúzódáshoz vezethet. Ilyenkor a csontok rögzítése, az izmok pihentetése mellett fontos odafigyelni a trombózis kialakulásának megelőzésére is.

Kinél áll fent a trombózis kialakulásának veszélye?

A sérülést kísérő mélyvénás trombózis két nagy csoportot érint. Első a genetikai hajlammal bírók csoportja. Rájuk jellemző, hogy a trombózis fiatalabb korban alakul ki. Náluk többször - de nem minden esetben - megfigyelhető, hogy szülőnek, nagyszülőnek is volt trombózisa, illetve a trombózis szokatlan helyen, pl. az agyi nagy vénában, alakul ki. Öröklött vagy szerzett hajlamosító tényezőknél előfordulhat, hogy valamilyen külső "inger" hozza létre a trombózist, mint pl. hormon-szedés vagy éppen baleset.

Második csoport a középkor utániak, döntően férfiak. Nekik jellemzően valamilyen krónikus betegség az (pl.daganatok, immun-, vese-, és bélbetegségek, stb.), ami a trombózishajlamot fokozza.

Milyen sérüléseknél jellemző a trombózis kialakulása?

A trombóziskészség emelkedéséért a roncsolódott szövetekből felszabaduló un. szöveti faktor a felelős, mely az egyik véralvadási enzim aktiválódását 10 milliószorosra fokozza. Minél nagyobb a szöveti sérülés, annál több a felszabaduló szöveti faktor, így a trombóziskészség növekedése is. Legnagyobb szöveti károsodással járó sérülések: a combnyak-, a medence- és a felkarcsont-törés.

Teendők a trombózis megelőzésére

Azoknál, akik családjában fordult elő trombózis, főleg, ha fiatalon, szokatlan helyeken vagy többszörösen, ki kell vizsgáltatni a hajlam meglétét, mértékét. Ha genetikai zavar áll a háttérben, egyéni megítélés alapján évekig vagy élethossziglan véralvadásgátló megelőző kezelés lehet indokolt. Általános esetben a sérülés méretének megfelelően a baleseti sebész indikál átmeneti időre alvadásgátló gyógyszeres kezelést. A nagy rizikójú betegeknél emellett érdemes szűrésként vénás ultrahangvizsgálatot csinálni még akkor is, ha semmilyen tünet nem utal trombózisra. Természetesen a megfelelő életmód (súlycsökkenés, séta, közepes fizikai aktivitás stb.) a leghatékonyabb megelőzés.

www.healzz.com
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó