Cannes - Francia leszbikus szerelmes filmé az Arany Pálma
A tunéziai-francia Abdellatif Kechiche La vie d,Adele (Adele élete) című filmjének ítélte a Steven Spielberg vezette zsűri az Arany Pálmát a 66. cannes-i filmfesztiválon.
2013. május 27. 10:05

A háromórás francia alkotás, amely szombat este elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is, két nő szenvedélyes szerelmi viszonyának története.

A zsűrielnök a fődíjat a rendezőnek és a két főszerepet alakító színésznőknek, Adele Exarchopoulosnak és Léa Seydoux-nak közösen adta át, akik könnyek között köszönték meg az elismerést.

A közönség hosszú ovációval ünnepelte az alkotógárdát.

A Coen testvéreké a Nagydíj, a mexikói Escalante a legjobb rendező

A zsűri Nagydíját a Coen testvéreknek az amerikai folkzene hajnaláról szóló Inside Llewyn Davis című zenés filmje kapta a 66. cannes-i filmfesztiválon.

Joel és Ethan Coen nosztalgikus és abszurd humorral teli filmje egy tehetséges és kompromisszumokra nem hajlandó, de az életben "lúzernek" bizonyuló képzeletbeli folkzenészről szól. A történet 1961-ben, a folkzene hajnalán, Bob Dylan és a későbbi világsztárok feltűnése előtt játszódik a New York-i Greenwich Village-ben.

A legjobb rendezés díját a mexikói Amat Escalante vehette át a mexikói kábítószer-kereskedők világáról szóló, Heli című alkotásáért.

Japán filmé a zsűri díja, kínai a legjobb forgatókönyv

Hirokazu Koreeda japán filmrendező kapta a zsűri díját vasárnap este a Steven Spielberg vezette zsűritől Like father, like son (Apja fia) című filmjéért a 66. cannes-i filmfesztiválon.

A legjobb forgatókönyv díját a kínai Csang Ko-csia Touch of Sin (A bűn érintése) című filmje érdemelte ki. Az alkotás négy párhuzamos történetet dolgoz fel a gazdasági fellendülés következtében kialakult társadalmi egyenlőtlenségek sújtotta Kínában. 

Bruce Dern és Bérénice Béjo a legjobb színész

Bérénice Béjo vehette át a legjobb női alakítás díját vasárnap este a 66. cannes-i filmfesztiválon az Oscar-díjas iráni rendező, Aszgar Farhadi első külföldön forgatott filmjének főszerepéért.

A családi dráma középpontjában álló nőt A némafilmes című, Oscar-díjas film főszerepét alakító argentin-francia filmszínésznő játssza, akit korábban kizárólag vígjátékokban láthatott a közönség. Ezúttal egy törékeny és folyton ideges, válófélben lévő családanyát alakít.

A legjobb férfi alakítás díját az amerikai Bruce Dern érdemelte ki Alexander Payne filmje, a Nebraska című alkotásban nyújtott játékáért. 

MTI
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
  • Nagy pofont adott a WHO a magyar baloldalnak
    Más uniós tagállamok is sorra kezdik el rendelni a keleti oltóanyagokat, sőt ma már egyes hazai baloldali politikusok is a magyar kormány sikeres járványkezeléséről beszélnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó