Navracsics: az állami cégeknek a közjót kell szolgálniuk
Navracsics Tibor szerint az állami cégeknek a közjót, nem a magánjavakat kell szolgálniuk. A miniszterelnök-helyettes azon a sajtótájékoztatón beszélt erről Veszprémben csütörtökön, amelyen bemutatták a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 2013-14. évi közjóléti fejlesztései és beruházásai című projektet.
2013. május 24. 08:10

    Az állami cégek nemzeti vagyonnal gazdálkodnak, ezért sokkal szélesebb elszámolási kötelezettségük, sokkal mélyebb felelősségük van, mint egy magánvagyonnal gazdálkodó cégnek. Ebből következik az is, hogy egy állami cégnek a közjót, nem a magánjavakat kell gyarapítania - fejtette ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter.


    Kijelentette, szerencsésnek tartja magát azért, amiért olyan térség országgyűlési képviselője lehet, amelynek gazdasági szereplői saját maguk keresnek megoldást a gazdasági válság hatásainak csökkentésére, kivédésére. Olyan térségé, amelynek önkormányzatai felelős gazdálkodással el tudták kerülni, hogy eladósodva működésképtelenné váljanak intézményeik, és emellett olyan térségé, mely magáénak tudhat egy példamutató állami céget.


    Navracsics Tibor emlékeztetett arra, a HM Verga több éve bizonyítja, hogy komolyan veszi feladatát. Nemcsak a térségben működő önkormányzatokkal, gazdasági szereplőkkel működik együtt fejlesztésekben, hanem szociális gondoskodásról is tanúbizonyságot tett, amikor például tavaly rászorultaknak osztott ki ezer adag meleg ételt - tette hozzá.


    A Verga idei akciója hozzájárul ahhoz, hogy a térség turisztikai szempontból is vonzóbbá váljon. A térség gazdagodik, és ezzel az egész ország, vagyis mi, mindannyian gazdagodunk - összegezte a miniszter.
    A Verga közjóléti fejlesztéseit és beruházásait Tengerdi Győző vezérigazgató ismertette: 2013. év elejétől 2014. első negyedévéig 455 millió forintot költenek erre a célra. Ebből 387 millió forint saját forrás.


    A csaknem félmilliárdos összegből az erdészet számos olyan rendezvényt szervez és támogat, amely az erdő, a természet megismertetésével foglalkozik, így például rajzversenyeket, fotókiállítást. Oktatási célú projekteket finanszíroz, mint például az ajkai Hubertus Erdei Iskola bővítése, Várpalotán erdei iskola létrehozása és az eplényi Ámos-hegyi tanösvény fejlesztése.


    A turisztikai célú beruházások között szerepel például a majdnem százéves várpalotai lőtérfigyelő felújítása, kilátóvá alakítása és az Országos Kék Kör a társaság területét érintő szakaszának felújítása - tájékoztatott a vezérigazgató.


    Az Országos Kék Kör felújítása több konzorciumi partner országos projektje, amely Európai Uniós forrásból valósul meg, és amelynek keretében a Verga területén 22 kilométernyi kerékpárút, számos fedett és nyitott pihenőhely épül, 67 millió forint értékben.
    Alsóperén a Verga 25 millió forintért vadászkápolnát épít, ugyancsak itt 89 millió forintból oktatóközpontot hoznak létre állandó, erdészeti kiállítással, oktatóteremmel és tematikus játszósarokkal. Mindkét épületet idén ősszel tervezik átadni.


Szintén Alsóperén építik meg hatmillió forintból, és még idén ősszel átadják a tervek szerint az erdész-vadász emlékhelyet, amely jeles szakembereknek emléket állító kiállításnak ad majd helyet. 

mti
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó