Szabó: Orbán sem úszta meg, hogy ne kapjon trafikot
A független képviselő szerint „Orbán és felesége felcsúti birodalmának művelője Flier János veje, Junek Károly nyerte el a Felcsúton kiadott egyetlenegy trafiknyitási jogot". Közben a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felhívást jelentetett meg, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, régóta trafikot üzemeltetők jelentkezhetnek.
2013. május 14. 12:20

Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő szerint a miniszterelnök sem „úszta meg”, hogy ne kapjon trafikot. „Orbán és felesége felcsúti birodalmának művelője Flier János veje, Junek Károly nyerte el a Felcsúton kiadott egyetlenegy trafiknyitási jogot. A Flier család 320 hektár föld bérletét nyerte el a környéken, most pedig a nemzeti dohányterjesztésből is kiveszi a részét”- írta közleményében a képviselő.

Szabó szerint „a felcsúti birodalom hektárról hektárra, trafikról trafikra épül” és egy „szociálisan megzuhant ország nézi azt, ahogyan a felcsúti kiskirályok bekebeleznek iparágakat, földeket, trafikokat, a teljes magyar államot, az adófizetők pénzét”.

„Egy Felcsút által foglyul ejtett ország nézi, ahogyan a trafikgyőztes Junek Károly apósa cserélgeti a földeket a miniszterelnök családjával, majd pedig azok őrzője és felügyelője lesz. S ha ez még nem elég, úgy Flier János – akinek lánya a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa – még Bicskén is nyert dohányboltot”- közli Szabó.

Hozzáteszi: a trafikpályáztatás az orbáni rendszer mintaprojektje. „Elvenni, kisajátítani, elűzni – Felcsúton ezt a modellt már ismerik, immáron országos szintre emelkedett az oligarchastratégia”- véli. Az E14-PM választási szövetség büntetőfeljelentéssel él az ügyben, aminek a végén Szabó szerint lemondások sorozata várható.

Jelentkezhetnek a vesztes trafikosok

Közben a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felhívást jelentetett meg, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, régóta trafikot üzemeltetők jelentkezhetnek.

A mostani felhívásban a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. azon magánszemélyek jelentkezését kéri, akik a 2013. február 22-i beadási határidővel (2013. április 22-i eredményhirdetéssel) zárult, koncessziós eljárásban pályázatot nyújtottak be, de jogosultságot nem nyertek, és megfelelnek egyszerre több követelménynek.
   
Feltétel, hogy a jelentkező legalább 20 éve, legalább egy, döntően dohánytermék értékesítésével foglalkozó szakboltot üzemeltessen. Feltétel, hogy ezt a tevékenységet egyéni vállalkozóként, vagy olyan gazdasági társaság útján, végezze, amelyben ő, és/vagy a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója (vagy ők együttesen) legalább minősített többségű (hetvenöt százalékos) szavazati joggal rendelkezik, és amely gazdasági társaságnak bejegyzett főtevékenysége a dohányáru-kiskereskedelem (TEÁOR 4726) és máshonnan nem rendelkezik jövedelemmel, kivéve az állami ellátásokat, illetve a kamatjövedelmet.

A kiírás szerint a kiskereskedelmi egység akkor minősül trafiknak, ha az üzlethelyiségben kizárólag kiskereskedelmi tevékenység folyik, és a kiskereskedelmi egységből származó éves nettó árbevétel nem haladja meg a 100 millió forintot, illetve az adott kiskereskedelmi egységből származó éves árbevétel az elmúlt öt lezárt üzleti év átlagában legalább 80 nyolcvan százalékban dohánytermék kiskereskedelmi értékesítéséből keletkezett, és az adott kereskedelmi egység 1993. január 1. előtt kezdett üzemelni, és azóta változatlan helyen, – az öröklés esetét ide nem értve – változatlan tulajdonosi viszonyokkal üzemel. A feltételrendszer kizárja a hálózathoz (beszerzési társuláshoz, franchise-rendszerhez stb.) tartozó trafikokat.
   
A felhívásra azok jelentkezhetnek, akik korábban határidőben pályáztak és egyetlen koncessziót sem nyertek.
   
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a jelentkezéshez űrlapot is mellékelt a honlapján, és kiköti, hogy jelentkezni kizárólag a jelentkezési űrlap hiánytalan kitöltésével, a mellékletek maradéktalan csatolásával, kizárólag ajánlott tértivevényes levél útján lehet, amelyet 2013. május 21-ig postára adtak. A jelentkezéshez mellékelni kell (egyszerű másolatban) az elmúlt öt lezárt üzleti év teljes, aláírt beszámolóját (egyéni vállalkozó jövedelmére irányadó benyújtott éves bevallásait); az elmúlt öt lezárt üzleti év úgynevezett "áfa-kódonkénti" napi bevétel-összesítőt ("pénztárgép éves zárás").
   
Felhívják a figyelmet arra is, hogy a társaság a fentieken túlmenően további adatokat kérhet (így különösen számlák bemutatását), illetve megkeresheti a hatóságokat, és más módon is jogosult annak igazolását kérni, hogy a jelentkező a fentiek szerinti feltételeknek maradéktalanul megfelel.
  
Orbán Viktor miniszterelnök május 3-án, a Kossuth Rádióban elhangzott interjúban jelentette ki, hogy "nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton". A kormányfő akkor azt mondta, keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó