Trafik-botrány: Feljelentés, cáfolat és MSZP-offenzíva
A Jobbik feljelentést tett, az MSZP is támadásba lendült a trafikbotrány kapcsán. A Fidesz szerint nem úgy történt, ahogy azt gondolják...
2013. április 30. 14:30

Feljelent a Jobbik

- Hivatali visszaélés gyanúja miatt kedden feljelentést tett a Jobbik két politikusa a trafikpályázatokkal kapcsolatban. Emellett lemondásra szólítják fel Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Gyulay Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetőjét és Horváth Istvánt, Szekszárd fideszes polgármesterét. Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján hivatkozott arra, hogy Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő a hvg.hu-nak elmondta, Szekszárdon politikai egyeztetésén véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők. A jobbikos politikus Volner Jánossal közösen a Fővárosi Főügyészségen tett feljelentést az ügyben, amely miatt az ellenzéki párt szerint Gyulay Zsolt és Horváth István mellett Lázár Jánosnak is le kell mondania, aki "jól láthatóan a háttérben mozgatja a szálakat és az egész ügyet koordinálja".

Másra koncentráljon az MSZP?

A Fidesz szóvivője szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök tévúton jár, amikor kérdéseket tesz fel a trafikpályázatokkal kapcsolatban, neki ugyanis ehelyett a P.-Laborc-ügyre kellene válaszokat adnia. Selmeczi Gabriella keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt is mondta, természetes, hogy a trafiktender nyertesei között vannak olyanok, akik szimpatizálnak valamelyik politikai erővel.

Az MSZP elnöke keddi tájékoztatóján közölte, hogy pártja Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől vár választ a trafikpályázatokkal kapcsolatos kérdéseire. Mesterházy Attila arra hivatkozott, hogy Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, Szekszárdon politikai egyeztetésen véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők.
   
A Fidesz szóvivője újságírók előtt erre reagálva úgy fogalmazott, Mesterházy Attila tévúton jár, mert neki nem feltennie, hanem megválaszolnia kellene kérdéseket, mégpedig a P.-Laborc-üggyel kapcsolatban, ugyanis "a baloldal maffiaügybe keveredett", amiről most az MSZP elnöke megpróbálja elterelni a figyelmet azzal, hogy a trafikpályázatok eredményével foglalkozik.

A dohányboltok ügyében Selmeczi Gabriella azt mondta, a trafikok ötezer magyar család egzisztenciáját biztosítják, az pedig természetes, hogy vannak, akik kissé csalódottak: ők azok, akik nem nyertek. "Az ő csalódottságukat megértjük, de most ennyire volt lehetőség" - tette hozzá, visszautasítva azokat a vádakat, amelyek szerint politikai szempontból bírálták volna el a pályázatokat. Az ötezer nyertes között nyilván vannak olyanok - folytatta -, akik a Fideszre szavaztak, de ugyanúgy lehetnek közöttük szocialista szimpatizánsok is. Ötezer nyertes pályázóból mindig van olyan, akinek van politikai szimpátiája vagy éppen fideszes rokona, ez teljesen természetes - mondta.
   
A kormánypárt szóvivője felhívta a figyelmet arra is, a trafikpályázatokkal lehetővé vált, hogy a jövőben ne multinacionális cégek, hanem családi vállalkozások árulják a dohánytermékeket. Hadházy Ákos szekszárdi fideszes képviselő említett nyilatkozatával kapcsolatban Selmeczi Gabriella idézte Szekszárd fideszes polgármesterének a közleményét, amelyben Horváth István érthetetlennek és felháborítónak nevezte a helyi fideszes politikus nyilatkozatát, közlése szerint az nem felel meg a valóságnak. "Az egyébként érthető, ha egy kicsit felfokozottabb helyzet van most bizonyos fideszes csoportoknál", hiszen kongresszusra, teljes tisztújításra készül a kormánypárt - jegyezte meg a Fidesz szóvivője, aki kérdésre válaszolva azt mondta, nem tud arról, hogy esetleg kezdeményezett-e valaki etikai vizsgálatot Hadházy Ákos ellen.

gondola összeállítás, MTI alapján
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó