Kocsis: A szocialisták játsszák a szűz lányt
Portik Tamás és Laborc Sándor ügye a baloldal és az alvilág ügye, a szocialisták pedig most a szűz lányt játsszák – fogalmazott napirend előtt az Országgyűlésben a fideszes vezérszónok, Kocsis Máté.
2013. április 29. 15:23

Kocsis Máté hétfői parlamenti napirend előtti felszólalásában 2008-ba kalauzolta vissza a Tisztelt Házat, amikor „nőttek az emberek terhei, túl vagyunk az őszödi beszéden, mindenki érezte, hogy nem mennek jól a dolgok, hogy a baloldali kormányok súlyos károkat okoztak”. Amiről azonban nem tudtak, hogy milyen játszmák mentek a háttérben: az utóbbi év legnagyobb botrányára derült fény; nem történt más, mint hogy a baloldal lepaktált az alvilággal – fogalmazott a fideszes képviselő, hozzátéve, kiderült az, hogy ügyészekre, bírákra, közéleti szereplőkre gyűjtöttek terhelő adatokat, ha nem tudtak, előállítottak ilyeneket. Ez pedig szerinte nem csak a törvénnyel, a jó ízléssel is szemben van – „ilyet rendes, tisztességes ember nem csinál”. Leszögezte: ez nem Portik és Laborc ügye, ez a baloldal és az alvilág ügye; „játsszák a szűz lányt”, úgy tesznek, mintha ez az egész nem az ő kormányzásuk alatt történt volna.

Szerinte vannak még megválaszolatlan kérdések: mikor kezdődött a kormányerők és az alvilág kapcsolata, illetve volt-e folytatása. Felszólalása befejezése előtt emlékeztetett, hogy az ügy két miniszterelnök idejét érinti, és bár Bajnai Gordon azt mondja, Laborcot ő rúgta ki, ezzel szemben az az igazság, hogy Laborc lemondott, Bajnai pedig köszönőlevelet írt neki, amiben elismerte hatékony és magas színvonalú munkáját. „Hát ez volt az a hatékony és magas színvonalú munka” – tette hozzá.

Pintér is kérdez

Napirend előtti felszólalására Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt, aki Kocsis első kérdésére válaszolva azt mondta, az ő szakirányú tanulmányai 1972-es megkezdése óta ilyenről nem hallott, de a Portik–Laborc típusú találkozóknak vannak szabályai, amiket még a legfelső vezetői helyeken is be kell tartani. Ami számára most kitűnik, hogy a titkosszolgálatok nem utasították el Portik provokációját, az viszont nem világos még, milyen, ma még ismeretlen lépései voltak Portiknak, és ezekről tájékoztatta-e a titkosszolgálatokat. Szintén nem tudni még – mint erre Pintér külön kitért –, hogy Laborc miről és milyen jelentést tett feletteseinek, az eddigiek ugyanis nem tűntek titkos információknak, ezért lehetett a találkozókról készült jegyzőkönyveket nyilvánosságra hozni. Reagálása végén kijelentette: a Legfőbb Ügyészségnek kell kiderítenie, történt-e, és ha igen, milyen jellegű bűncselekmény.

MNO nyomán
  • Tévedés lenne még lebecsülni Oroszországot
    Az első napok, hetek orosz katonai kudarcai a titkosszolgálat többéves elégtelen munkájának voltak a közvetlen következményei. Ezeket a hibákat csak tetézték az orosz hadsereg vezérkarának rossz döntései.
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
MTI Hírfelhasználó