Közösen állít jelölteket az MSZP Bajnaival
Megállapodott az MSZP választmánya Bajnai Gordonnal, hogy a választásokon választókerületenként egy közös jelölt indul a Fidesszel szemben.
Utoljára frissítve: 2013. április 27. 16:55
2013. április 27. 15:16

Ezt Mesterházy Attila MSZP-elnök közölte a szombati tanácskozás szünetében újságírókkal.
Megállapodtak abban, hogy a parlamenti választásig hátralévő egy évben az MSZP és az Együtt-PM szövetség egyeztetve állít jelölteket és kampányol az időközi választásokon, valamint arról, hogy nem egymás rovására építik szervezetüket.

Bajnai Gordon elmondta: döntöttek egy "forródrót" létrehozásáról, hogy a jövőben azonnal tudjanak reagálni, ha bárki viszályt szítana a két szervezet között.

A miniszterelnök-jelölés nem került szóba - válaszolta kérdésre az Együtt-PM szövetség vezetője, aki megerősítette: öthetes országjárásuk végeztével készen állnak arra, hogy programegyeztetéseket kezdjenek az MSZP-vel.

Új stratégiát fogadott el az MSZP választmánya

A ma még párt nélküli, bizonytalan választók megnyerése, a meglévő szimpatizánsok elkötelezettségének erősítése és a szocialisták üzeneteinek hatékonyabb közvetítése a célja az MSZP új stratégiájának, amelyet a párt választmánya szombaton fogadott el.

Erről Mesterházy Attila számolt be újságíróknak a tanácskozás után.
Elmondta, kiemelt témákat határoztak meg, így az MSZP a következő egy évben döntően az emberek megélhetési problémáira, szociális nehézségeire, a munkanélküliségre igyekszik válaszokat adni, de ezután sem hagyják szó nélkül a rasszista, antiszemita megnyilvánulásokat.

"Bajnai Gordon megint mossa a kezeit"

„A maffiabaloldal egykori szereplői ismét találkoznak” – így kommentálta a Portik-Laborc-ügyre utalva a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté, hogy az MSZP választmányának szombati ülésén részt vesz Bajnai Gordon, az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője is. A tanácskozás résztvevői négy pontban állapodtak meg, köztük arról, hogy közös választókerületi jelölteket állítanak.

Ha a baloldal emberei újra kormányozhatnának, ismét egy asztalhoz ülnének bűnözőkkel? – tette fel a kérdést Kocsis Máté budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy vélekedett, a baloldalon „ideges kapálódzás” kezdődött a Portik–Laborc-ügyben. Idézte például Gréczy Zsoltnak, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) politikai és kommunikációs főtanácsadójának szavait, miszerint a DK nem érti, hogy Bajnai Gordon és csapata miért határolódik el ennyire a Portik–Laborc-ügytől, hiszen Bajnai Gordon kormányzásának első fél évében Laborc Sándor nemzetbiztonsági vezetőként a helyén volt, és az utóbbi napokban megjelent hírekkel ellentétben Bajnai nem menesztette őt.

„Bajnai Gordon megint mossa a kezeit. (…) Minden régről előkerült zűrös ügy kapcsán az a hivatalos Bajnai-álláspont, hogy nem tud róla, nem tehet róla” – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki szerint ezt hívják sumákolásnak.

Kocsis Máté egyúttal jelezte: a Fidesz-frakció kedden tesz javaslatot arra, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keretein belül milyen formában vizsgálódjanak tovább a Portik–Laborc-ügyben. Választ kell találni egyebek mellett az alvilág, az Energol Rt. és a politika kapcsolatára, valamint a Portik–Laborc-találkozó előzményeire és következményire – közölte. Kérdésre hozzátette: azt is vizsgálni kell, hogy Laborc Sándor milyen minőségében, magánemberként vagy titkosszolgálati vezetőként vett-e részt a megbeszélésen, mert ez a történtek büntetőjogi megítélése szempontjából nem mindegy. Az Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.
MTI/MNO nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Karácsonyék pénzt kínálnak a klímaügyi szeánszokért
  Klímaüggyel házal a Soros György-féle Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítványok) által támogatott Foundation for Development of Democratic Rights (DemNet Hungary) részvételével a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tízezer budapestinél. A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján véletlenszerűen kiválasztott lakosoknak küldenek levelet, és az érdeklődők közül kiválasztott ötven embernek negyvenezer forintot kínálnak a részvételért.
 • Nagyot tévedett Dobrev Klára
  Fej fej melletti küzdelmet vizionált Dobrev Klára egy Népszavában megjelent interjúban a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, elmondható azonban, hogy Gyurcsány Ferenc felesége téved – jelentette ki a lapunknak készített elemzésében Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója. Hozzátette: mivel az ellenzéki tábor nem egységes, ezért számos szavazót veszíthetnek a baloldali pártok azok közül, akik a közös listából nem kérnek.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
MTI Hírfelhasználó