Horthy Istvánné temetése
Budapesten, 2013. május 1-én reggel fél 8 és fél 9 között lehet tisztelegni a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban (1056 Budapest, Március 15-e tér 2.) özv. Horthy Istvánné, született gr. Edelsheim Gyulai Ilona ravatalánál.
2013. április 25. 13:27

Horthy IMiklós kormányzó menyét a második világháború során kifejtett ellenállási tevékenységéért, a kiugrási politika támogatásáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki 1993-ban.

Özv. Horthy Istvánné 2013.április 18-án a hajnali órákban hunyt el a Dél-Angliában található Brightonban, ahova lakóhelyéről, a közeli Lewes városából szállították. Ide két évvel ezelőtt a portugáliai Estorilból fia, Horthy István kérésére költözött. Idén januárban múlt 95 esztendős.
Idős korában is viszonylag sokat utazott, főként Indonéziába, ahol a Horthy-család tagjai közül ma is sokan élnek. Az év jelentős részét tölti például ott fia, ifj. Horthy István, akit sokan Sharifként ismernek, aki - angliai tanulmányait követően néhány évtizede – mérnökként dolgozott ott, és ennek is szerepe van abban, hogy mostani felesége, Horthy Tuti is indonéz.

Ilona asszony – az utóbbi években így szerette a leginkább, ha szólítják – a tavalyi évben kétszer járt Magyarországon. Néha egyensúlyi problémái voltak, így pont egy éve elesett, ezért nem tudott Szegeden részt venni egy az ő részvételével tervezett rendezvényen. Néhány hónap múlva, tavaly augusztus 20-án emlékeztek férje, Horthy István halálának 70. évfordulójára, ahová ő is hivatalos volt. Elesett, megsérült és ezért el sem tudott jönni Budapestre. Novemberre viszont felépült és onnan való az alábbi rövid klip is:

http://www.youtube.com/watch?v=dE4H3mPy150

Idén januárban családja körében, Lewesban ünnepelte 95. születésnapját. Április 18-a előtt két nappal szállították a brightoni kórházba, de szervi panaszai nem voltak.

Kenderesen, 2013. május 2-án reggel 9 óra és fél 11 között teheti tiszteletét a közönség Ilona asszonynak, a kenderesi Horthy-ligetben, az első világháborús emlékműnél felállított ravatalnál. Itt, a Toldi Miklós utca és a Rákóczi út kereszteződésében 11 órakor kezdődik özv. Horthy Istvánné búcsúztatása. Mészáros Ferenc plébános mellett – többek között -, Pádár Lászlóné kenderesi polgármester, ifj. Horthy István, és Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés elnöke mond rövid beszédet. A rendezvény várhatóan másfél óráig fog tartani.

Özv. Horthy Istvánné együtt fog pihenni két férjével. Az 1942.augusztus 20-án a keleti fronton vadászpilótaként hősi halált halt Horthy István kormányzóhelyettest már hetven éve ide temették, a portugáliai tartózkodása idején megismert Guy Bowden brit katonadiplomatát pedig özv. Horthy Istvánné temettette a kenderesi családi kriptába még 2002-ben.

Mindkét gyászszertartáson ott lesznek a gyerekek, akik a világ legkülönbözőbb tájairól: az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Új-Zélandról, Indonéziából és Angliából érkeznek, mint ahogy ott lesz a tágabb közép-európai rokonság is.

Több képpel:
http://www.aspektus.eu/content/horthy-istvanne-szuletett-gr-edelsheim-gyulai-ilona-temetese

További információ:
http://www.aspektus.eu/content/meghalt-ozvhorthy-istvanne-szuletett-gr-edelsheim-gyulai-ilona

Gecse Géza
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó