Milliókon segíthet a magyar találmány
Az amerikai űrhivatal is díjazta azt az új magyar találmányt, amely jelentősen megkönnyítheti a mozgássérültek életét.
2013. április 17. 15:29

Egy új magyar találmány segíthet a fejtől lefelé bénult kerekes székes embereknek. A fejmozgást érzékelő találmány – amely úgy néz ki, mint egy fejhallgató – pénteken első helyezést nyert el a NASA és a Google által alapított Singularity University innovációs versenyén.

Juhász Márton feltaláló a 180 percben elmondta, az eszköz a keres székkel, illetve egy számítógéppel – jellemzően egy olcsó tablettel vagy okostelefonnal – kommunikál. Ahogy valaki beült a székbe, egy gombnyomás, majd a fejének mozgatásával meghatározhatja haladásának irányát. A nyak szögállása határozza meg a kerekes szék sebességét és az irányát is. Ezzel tulajdonképpen a mozgássérült feje funkcionál afféle joystickként – mondta a feltaláló a Kossuth Rádió műsorában.

Az androidos rendszer gesztusokat is felismer, például, ha a felhasználó megrázza a fejét, akkor az vészleállásra utasítja a berendezést – a  motorokat ki-, a fékeket bekapcsolja, és megjelenik egy kurzor a képernyőn. Ekkor a kerekes székben utazó szabadon mozgathatja a fejét, beszélgethet bárkivel az utcán, a gép nem értelmezi ezeket neki szóló parancsként.

A képernyő, illetve az azon megjelenő billentyűzet abban is segít, hogy akik beszédükben is sérültek, hangot szintetizálhassanak maguknak.

Az eszköz jelenleg nincs a piacon, ami a versenyindulás egyik kritériuma volt. Feltétel volt az is, hogy az újdonság olyan technológiát alkalmazzon, amely gyorsan felhasználható, valamint, hogy három év alatt legalább egymillió emberen segítsen.

Juhász Márton a siker után lehetőséget kapott rá, hogy a NASA kutatóbázisán más feltalálókkal közösen gondolkodhasson ezen és más projekteken is. Talán ennél is fontosabb – tette hozzá –, hogy a kaliforniai Szilícium-völgyben működő kockázati tőkebefektetőkkel is kapcsolatba léphet. Mielőtt júniusban elutazik, a rövid távú tervei között szerepel, hogy a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjával kisebb forrást próbálnak szerezni ahhoz, hogy a budapesti Marczibányi téri intézményben élő tizenkét embernek átalakíthassák a székét, és így lehetővé tegyék számukra az új rendszer használatát.  Nagyon fontos lenne az ő visszajelzésük a továbblépés szempontjából – jelezte a feltaláló.

Az amerikai űrhivatal és az informatikai cég által közösen alapított Singularity University az elmúlt pár évben az egyik legnevesebb technológiai központtá terebélyesedett. Az intézmény Monten View-ban, a NASA kaliforniai kutatóbázisában működik – mondta el a 180 percben Juhász Márton feltaláló.

Kossuth Rádió 180 perc
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó