Elhúzódó tetőzésre számítanak a Tiszán
Az előrejelzések alapján a következő három napban 10-15 milliméter csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén.
2013. április 14. 09:36

Az országban jelenleg 2156 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség, és 193 ezer hektár a belvízzel elöntött terület nagysága.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szombaton sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszára szombat reggeltől, mert a folyó vízállása Szolnoknál meghaladta a 800 centimétert.

A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Zagyván szombat reggeltől szintén harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Szolnok és Újszász között, valamint a Hármas-Körösön a Kunszentmártontól a Tisza torkolatáig tartó szakaszon. A Tisza középső szakaszán, Szolnoknál az elhúzódó tetőzés 870 centiméter körül csak a jövő hét közepére várható.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a napos, szeles idő hatására tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg 193 ezer hektárt borít víz, 11 megye 65 településén igényel a belvízhelyzet valamiféle beavatkozást. Az ár- és belvízhelyzet miatt az országban 211 szivattyút működtetnek és 7450 homokzsákot raktak le.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság közlése szerint jelenleg 2156 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, míg a 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon elsőfokú és 56 szakaszon másodfokú, 11 szakaszon harmadfokú a készültség.

A Magyar Közút Nonporfit Zrt. tájékoztatása alapján hat alsóbbrendű út hosszabb-rövidebb szakasza járhatatlan az országban az ár- és belvíz miatt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Tisza magas vízállása miatt az ároktői komphoz vezető úton nem lehet közlekedni, a Sajó árvize miatt pedig a Muhi és Köröm, valamint a Sajóörös és Kesznyéten közötti úton, de Muhinál és Ároktőnél a komp sem működik. Tolna megyében a döbröközi út egy négyszáz méter hosszúságú szakasza járhatatlan, Veszprém megyében pedig a Nemesgörzsöny-Egyházaskesző, illetve az Egyházaskesző-Marcaltő közötti úton számíthatnak útzárra a közlekedők.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján vasárnap a Dunántúlon változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, másutt jobbára napos idő valószínű, de ismét gomolyfelhők képződnek, és keleten, északkeleten helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Napközben időnként megélénkülhet az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2, 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között valószínű.

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Alapvető emberi jog a nemzeti önazonossághoz
  A fórum a térség államaiban élő 12 millió magyar ember választott képviselőinek reprezentatív politikai testületeként a tagok 94,44 százalékának, a külhoni tagok 100 százalékának támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadta el a felhívást.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
MTI Hírfelhasználó