Igen vagy nem az olasz nagykoalícióra?
Bersani, az olasz balközép PD főtitkára és Berlusconi, a jobbközép PdL elnöke megbeszélést tartott, hogy kiutat találjanak a választások óta tartó patthelyzetből.
2013. április 10. 08:25

"Jó hangulatú megbeszélés volt, de ez még csak a kezdet" - mondta Enrico Letta PD-alelnök, aki részt vett a PD és a PdL vezetőinek a képviselőházban tartott tanácskozásán, hozzátéve, hogy kormányalakításról nem volt szó. Bersani és Berlusconi kizárólag Giorgio Napolitano államfő utódjáról egyeztetett. A PD arra törekszik, hogy a "jelenlegi megosztott belpolitikai helyzetben" az új elnököt a "nemzeti egység" nevében válasszák meg a parlamenti pártok "lehető legszélesebb támogatásával", és ezt a PdL is támogatja - hangsúlyozta Letta.

Bersani és Berlusconi azokról a "kritériumokról" egyeztetett, amelyek alapján közös jelöltet tudnak állítani. A PD alelnöke szerint az a cél, hogy az április 18-án kezdődő elnökválasztás ne húzódjon sokáig, és pártok között előre egyeztetett jelölt már a szavazás első fordulójában megkapja a kétharmados többséget.

Bersani csütörtökön Roberto Maronival, az Északi Liga elnökével találkozik, és ugyanezt készül tenni az 5 Csillag Mozgalommal (M5S) is.
"A köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell képviselnie, ezért nem lehet ellenséges és nem is tűnhet annak az olasz népet képviselő egyik politikai oldallal szemben sem" - szögezte le a találkozó után kiadott közleményében Angelino Alfano a PdL-főtitkára. Hozzátette, hogy Bersani és Berlusconi egyelőre nem beszélt konkrét nevekről. A következő napokban PD és PdL újabb egyeztetéseket tarthat - írta a PdL közleménye.

Az újságírók szerint a találkozóról "komoran" távozó Berlusconi hetek óta nagykoalíciós megoldást javasol Bersaninak, aki eddig elutasította, hogy a jobbközép parlamenti támogatásáért cserébe a balközép a PdL-nek adja az államfői széket.

"Nem a nagykoalícióra" - ismételte meg a találkozót követő Twitter-üzenetében Bersani.

A bal- és jobbközép közeledése Napolitano felhívását követte: a távozó államfő nemzeti egységet szorgalmazott a pártoktól az 1976-os úgynevezett "olasz történelmi kompromisszumra" emlékeztetve, amikor az Enrico Berlinguer vezette Olasz Kommunista Párt (PCI) és a Giulio Andreotti vezette Kereszténydemokraták (DC) paktumra lépett a terrorizmus fenyegetésében élő Olaszország belpolitikai békéje érdekében.

Az M5S szenátorai és képviselői kedden elfoglalták a felső- és alsóház üléstermeit. Egészen éjfélig az alkotmányt olvassák fel hangosan az ellen tiltakozva, hogy a kormányalakításra várva még a parlamenti bizottságok sem kezdték el munkájukat. 

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó