Árvíz/belvíz - Árad a Tisza, apad a Berettyó, 2400 km-en van árvízvédelmi készültség
A Tisza Tiszafüred és Rakamaz között tovább árad, másodfokú árvízvédelmi készültséget kell fenntartani. Kis mértékben nőtt a belvizes terület az Alsó-Tisza-vidékén. Emelték a védelmi készültséget a Tisza középső szakaszán. OVF: tartós árvíz lesz a következő hetekben.
2013. április 9. 11:24

OVF: tartós árvíz lesz a következő hetekben

Tartós árvizekre lehet a következő napokban és hetekben számítani, ezek az állami védvonalak és árvízvédelmi töltések között vonulnak majd le - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint számos folyón a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, és változatlanul hatalmas területeket borít belvíz.

    Az OVF kiemelte, hogy a mentesített területek önkormányzatainak is át kell tekinteniük vízkár-elhárítási terveiket, és meg kell határozniuk az ilyen magasságú árhullám levonulásakor szükséges intézkedéseket.

    Utaltak arra, hogy a védvonalak állapotát, azok biztonságát a vízügyi szolgálat felügyeli, amely megszervezte az ehhez szükséges erőforrásokat.
    A vízügyi főigazgatóság közölte: a települési vízkár-elhárítási tervekben foglaltak ellenőrzését az önkormányzatok el tudják végezni, ahol pedig nem rendelkeznek ilyen tervvel, szükségesnek tartják, hogy a korábbi árvizek tapasztalatai alapján tekintsék át: milyen intézkedések válhatnak szükségessé, és ennek megfelelően készítsenek intézkedési tervet. Az elkészített intézkedési terveket célszerű felülvizsgáltatni a vízügyi szakértőkkel. Hozzátették, a Magyarországon levonuló árhullámok levezetése akkor lesz hatékony, ha az állami védvonalakon és a mentesített, illetve nyílt ártereken jelen lévő szervezetek párhuzamosan, egymás munkáját kiegészítve készülnek fel saját védekezési feladataikra.

    Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel kedden azt közölte: bár a száraz és némileg naposabb időjárás néhol javított a helyzeten, változatlanul hatalmas területek állnak belvíz alatt az országban, összességében mintegy 216 ezer hektár, számos folyón pedig a legmagasabb fokozatú az árvízvédelmi készültség.

    Továbbra is harmadfokú készültség van érvényben a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön és a Fehér-Körösön.

A Tisza-tó melletti védvonalakon kedd reggel másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. Bár a Tisza Szolnoknál árad, itt még mindig csak elsőfokú a védelmi készültség, a hétfő estére előre jelzett másodfokú védekezést várhatóan kedden rendelik el.
Apad a Rába és a Marcal Győr-Moson-Sopron megyénél is, utóbbin várhatóan még kedden meg lehet szüntetni az árvízvédelmi készültséget.
Harmadfokú belvízvédelmi készültség van a Hortobágy-Berettyó mentén a kisújszállási, a karcagi és a mezőtúri szakaszon, illetve Fegyverneknél, továbbá a Fejér megyei Kulcson. 

Több mint 2400 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban

Jelenleg 2402 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, a védekezésben az elmúlt 24 órában több mint 2700-an vettek részt, a munkálatok napi költsége mintegy 74,3 millió forint - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden az MTI-vel.

    Az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjének külföldi területein nem esett, hazai területén is csak elszórtan volt kisebb csapadék, így folytatódott az árhullám levonulása, és az előrejelzések szerint a következő napokban is ez várható. Az ország nyugati és középső területein már mindenhol az apadás jellemző, a keleti területeken pedig az alsó szakaszaikon áradnak a folyók.

    A Rába nagy részén megszűnt az elsőfokú készültség, egyes szakaszain azonban, ahol helyreállítási munkálatokat végeznek, még fennmarad. A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon még jelentősebb az árhullám, mindkét folyón az alsó szakaszokon tart a tetőzés. A Kaposnál nagyon lassú az apadás üteme. A Zalán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

    Az észak-magyarországi mellékfolyók közül az Ipolyon megszűnt a készültség.
    A Tisza Záhony alatti szakaszain áradás, felette lassú apadás tapasztalható. Dombrád és Szolnok között többnyire másodfokú, alatta és felette elsőfokú készültségi szintek vannak érvényben. Várhatóan Szolnok térségében is rövidesen másodfokú fölé emelkedik a készültség, Tokaj alatt pedig a hét közepéig több helyen is eléri a harmadfokot.

    A Kraszna felső részén már apadás jellemző, viszont az alsó szakaszán még lassan árad a folyó, ott a vízállásnak megfelelően harmadfokú készültség van érvényben.

    A Lónyay-főcsatorna árad, a Tisza tiszaberceli tetőzését követően szerdán várhatóan ott is megkezdődik az apadás.
A Bodrogon tartósan sok víz folyik le, Sárospataknál már megindult a lassú apadás, míg lejjebb a Tisza magas vízszintje is emeli a folyó vízszintjét. Jelenleg másodfokú készültségi szint van érvényben.

A Takta a kesznyéteni árvízkapu lezárása miatt visszaduzzadt, ráadásul a Sajó-torkolati vízállás is magas, ezért a másodfokú készültségi szintet továbbra is fenntartják. A Sajó apad, a folyó teljes hosszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Zagyván is folytatódik az apadás, már csak az alsó szakaszán van elsőfokú árvízvédelmi készültség érvényben. 

A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán továbbra is árad, mindenhol harmadfokú a készültség.
A Körösök vízrendszerében jelentős árhullám vonul le, csaknem mindenhol apadás tapasztalható. A Berettyón a felső szakaszon, Berettyóújfalunál folytatódik az apadás. 

A Sebes-Körös harmadfokú árhulláma Körösladánynál a reggeli órákban tetőzött. A Fekete-, Fehér- és a Kettős-Körösön folyatódik az apadás. A Hármas-Körös folyamatosan árad, a harmadfokú készültségi szintet várhatóan 50-100 centiméterrel haladja meg. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a szarvasi vízmércén a 2006-os és az 1970-es adatok után a harmadik legmagasabb tetőzés várható csütörtökön, 870 centiméterrel.

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon nem esett az eső, napsütéses idő volt, így 212 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület. A legtöbb terület Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében van víz alatt.

Tizenkét vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 82-n van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú és 25 szakaszon harmadfokú a készültség. 

A Tisza áradása miatt a Tisza-tó menti védvonalakon kedd reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyó középső szakaszán a vízszint emelkedésével a hullámtéri öblözetek folyamatosan töltődnek fel vízzel, emiatt Szolnoknál átmenetileg lelassult az áradás üteme - közölte Horváth Béla, a térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.

    Tájékoztatása szerint Szolnoknál a Tiszán kedden az esti órákban 750 centiméter körüli vízállás várható, a tetőzés 870 centiméteres értéken április 18-19-én következik be.

A mellékfolyók közül a Hármas-Körös tovább árad, Szarvasnál kedden 868 centimétert mutatott a vízmérce, ez 68 centiméterrel magasabb a harmadfokú védelmi készültséghez rendelt 8 méteres szintnél. A tetőzést a Körös esetében Szarvasnál 9 méter körül április 11-12-re teszik a szakemberek.
A szintén áradó Hortobágy-Berettyó esetében tovább folytatódik vizének átvezetése a Nagykunsági-főcsatornán keresztül a Hármas-Körösbe. Hétfőn 725 ezer köbméter vizet vezettek ki tehermentesítéséért. 

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság harmadfokú árvízvédelmi készültséget 115, másodfokút 180, míg első fokút 645 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt napon 650 ember dolgozott.
A nappali felmelegedés és a szeles idő hatására a Közép-Tisza vidékén kedden 1400 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 39 500 hektár áll víz alatt. Ebből mintegy 12 850 hektár vetés és 9700 hektár szántó. Az elmúlt 24 órában 44 torkolati szivattyútelep és 21 mobil szivattyú több mint 4,8 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belvíz elleni védekezésben 240 ember vett részt. 

Jelenleg hét belvízvédelmi szakaszon másodfokú, míg a Hortobágy-Berettyó mentén lévő 3 belvízvédelmi szakaszon - karcagi, kisújszállási és mezőtúri - továbbra is harmadfokú a készültség.
A belterületi elöntések miatt 17 települési önkormányzat védekezik folyamatosan a térségben. 

A Tisza Tiszafüred és Rakamaz között tovább árad, másodfokú árvízvédelmi készültséget kell fenntartani. A Berettyó folyó felső szakasza viszont apad, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) ezért kedden másodról elsőfokúra csökkentette a készültséget - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

    Hozzátette: a Berettyó a torkolatnál is tetőzött, Szeghalomnál kedd reggel 577 centiméter volt a vízállás, továbbra is harmadfokú a készültség.
Szintén a legmagasabb, harmadfokú a védelmi készültség a Hortobágy-Berettyón, ahol Borznál ma reggel 405 centiméter volt a vízállás, ez 33 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízszinttől - ismertette Bara Sándor. 

Tájékoztatása szerint egy nap alatt 650 hektárral csökkent az elöntött terület a TIVIZIG működési területén: jelenleg összesen 35 200 hektár föld áll víz alatt, amelynek csaknem fele szántóföld, illetve vetésterület. 

Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszán védekezik: harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Berettyó-alsó, a Tiszai-alsó, a Kösely-alsó, illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon. Másodfokú készültséget tartanak fenn a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz-kati-éri, a Kösely-felső, illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon - tájékoztatott a védelemvezető.

Kis mértékben, 41 ezer hektárra emelkedett az elmúlt 24 órában a belvíz borította terület nagysága az Alsó-Tisza-vidékén – tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság kedden az MTI-t.

Kozák Péter védelemvezető közölte, az igazgatóság két belvízvédelmi szakaszán harmad-, négy szakaszán másod-, két belvízvédelmi szakaszán pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés. A harminc üzemelő szivattyútelepe közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések szombaton 4,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A belvízi védekezésben az igazgatóság több mint négyszáz munkatársa vett részt.
A Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulatnál harmadfokú készültség mellett folyik a védekezés, a többi társulatnál első- és másodfokú készültség van. Kömpöcön, Kunszentmártonban, Mindszenten, Székkutason és Újszentivánon másodfokú, öt településen pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek a belvíz ellen – tudatta a szakember.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén 216,792 kilométeren – a Tiszán és a Maros torkolati szakaszán - első-, 22,813 kilométeren – a Hármas-Körös alsó szakaszán –, 21,1 kilométeren – a folyó öcsöd-kunszentmártoni térségében – harmadfokú árvízvédelmi készültség van. Az igazgatóság csaknem kétszáz emberrel vesz részt az árvízvédekezésben, figyelő szolgálatot látnak el, és végrehajtják az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat.

 

Ukrajnában 84 településen küzdenek az árvízzel

Ukrajnában a huszonhétből jelenleg nyolc megyében összesen 84 települést sújtanak a vízszintemelkedés miatti tavaszi áradások - közölte kedden a katasztrófavédelmi szolgálat.

Az árvízzel küzdő települések többsége - szám szerint 63 - a főváros környékén található. Nyugat-Ukrajnában, Vinnicjában 9 településen okoz gondokat az áradás, a többi érintett település a nyugati országrészben, Ivano-Frankivszk, Lviv, Volin és Rivne megyékben, valamint a Kijev megyével Észak-Keleten szomszédos Csernyihiv megyében található. 

Az autóutakat kezelő állami vállalat közlése szerint a főbb utak járhatók, az árvíz-sújtotta térségben viszont több alacsonyabb rendű úton vízátfolyások miatt korlátozzák a forgalmat.
Csernyihiv megyében egy falu közúton megközelíthetetlenné vált az áradások miatt, az ott lakóknak csónakokon szállítanak élelmiszert a mentésben résztvevők.

Hétfőn a katasztrófavédelem szakemberei csaknem 73 ezer köbméter vizet szivattyúztak ki az elárasztott házakból, illetve területekről, április 2. óta pedig összesen közel 597 ezer köbmétert. 

Az előrejelzések szerint április 9. és 11. között Csernyihiv megyében a folyók vízszintjének további, csaknem fél méteres emelkedése várható. 

mti
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Ha békét akarsz, készülj a békére!
  Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget. Akkor mire volt jó az egész?
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
MTI Hírfelhasználó