Árvíz/belvíz - Összesen 21 teljes útzár van érvényben az országban
Az ár- és belvíz helyzet miatt 21 úton van jelenleg is teljes útzár az országban. Zalában még árad a Mura és a Zala Száz esetben riasztották a tűzoltókat éjszaka. Portákat öntött el a kiáradt Ipoly. Elsőfokú árvízvédelmi készültség a Kálló mentén. Lovásziban negyven embert menekítenek ki a Kerka áradása miatt.
2013. április 1. 09:51

Mintegy negyven embert költöztettek ki hétfőn a tűzoltók és a rendőrök Lovásziban a Kerka által elöntött településrészről, az üresen maradt házakra rendőrök vigyáznak.

    A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjának közlése szerint a víz által elárasztott házakból kilenc gyereket és két nőt helyeztek el a település általános iskolájában. A férfiak az érintett házaknál maradtak, ők a tűzoltóknak segítenek a védekezésben.

    A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai alapján a Kerka - amely egy gátként is funkcionáló úton átbukva árasztotta el Lovászi egy részét - lassú apadásnak indult.

Az ország jelentős részén továbbra is folyik az ár- és belvíz elleni védekezés, van ahol már megkezdődött az apadás, máshol éppen tetőznek a vízfolyások, de a Tisza mellékfolyóin például még emelkedik a vízszint - derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Országos Vízügyi Igazgatóság hétfő kora délutáni tájékoztatásából.

    A Dunán az alacsonyabb hőmérsékletek és a kevesebb csapadék miatt számottevő vízszintemelkedések nem alakultak ki. A Rába árhulláma Szentgotthárdnál vasárnap kora délután tetőzött 304 centiméterrel. A Pinka vízrendszer jelentős hozzáfolyása miatt Körmendnél hétfő reggelre a harmadfokú szint feletti 462 centiméteres vízállást észleltek, ami vélhetően a tetőzés közeli érték. A felvidéki mellékfolyók szintén áradnak, az Ipolyon Nógrádszakálnál elsőfok feletti a folyó vízszintje. A Zalán Zalaegerszegnél hétfőn hajnalban tetőzött 357 centiméterrel, Zalaapátinál még készültségi szint alatti értékek érvényesek. A Kaposon igen jelentős és nagy tömegű árhullám vonul le, a Kurdnál észlelt hétfő reggeli, vélhetően tetőzés közeli 428 centiméter csak kevéssel marad el az eddigi legnagyobb vízállás 459 centiméterétől.


    A Mura árhulláma hétfő reggelre Letenyénél elsőfok feletti vízállásokat okozott. A Tisza kárpátaljai szakaszain nem alakultak ki jelentős vízszintemelkedések. A Tisza vízrendszerén a legnagyobb vízszintemelkedések a Sajón és a Körösök vízrendszerén alakultak ki. A Túron elsőfok feletti, a Krasznán másodfok körüli vízszintek alakultak ki. A Szamoson, a Bodrogon és Hernádon jelenleg készültségi szint alattiak a vízállások.


    A Sajón viszont jelentős vízszintemelkedések voltak. Sajópüspökinél hétfő éjjel 2 órától harmadfok felettiek a vízszintek, a reggeli 312 centiméter feltehetően a tetőzés közeli érték. A Körösök vízrendszerén a leghevesebb vízszintemelkedés a Fekete-Körösön volt tapasztalható. Antnál vasárnap estétől harmadfok feletti vízállásokat észlelnek. A Berettyón Pocsajnál a másodfok, a Fehér-Körösön Gyulánál pedig elsőfok felettiek a vízszintek. Lejjebb, a Kettős-Körösön Békésnék a másodfokhoz közelit a folyó. A Maroson egyelőre nem észlelhető számottevő vízszintemelkedés.


    Magyarország síkvidéki területein vasárnap 2-10 milliméter csapadék hullott, a hó elolvadt. A felső talajrétegek teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek. Országosan 145 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 63 ezer hektár vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer fölötti területeket jelentettek. 12 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 66 szakaszon, ebből 17 szakaszon elsőfokú, 40 szakaszon másodfokú és 9 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.


A belvízvédekezés napi költsége 34 millió forint, ráadásul az elkövetkező napok olvadásai és csapadékai hatására a védekezés napi költségigénye még tovább fog emelkedni - áll a tájékoztatóban. Az elkövetkező hat napban ugyanis az előrejelzések szerint 20-25 milliméter közötti csapadék várható. 

Több lakóházat is körbezárt az áradó Kerka a Zala megyei Lovásziban, ezért mintegy negyven ember biztonságba helyezéséről kell gondoskodnia a tűzoltóknak - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője hétfőn az MTI-t.

    Bangó Szilárd elmondta: az áradó Kerka egy gátként funkcionáló utat lépett át, és a víz több lakóházat is körbezárt. A Lentiből érkezett tűzoltók megkezdték az érintett házakban élők, mintegy negyven ember biztonságba helyezését.

 

Elsőfokú készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság (Tivizig) a Kálló-menti árvízvédelmi szakaszon hétfő reggel - jelezte Bara Sándor védelemvezető az MTI-nek.

    A Berettyón továbbra is elsőfokú, a Hortobágy-Berettyón másodfokú az árvízvédelmi készültség. Az utóbbi szakaszon vasárnap óta további 15 centimétert emelkedett a vízszint, a Borznál hétfőn mért 347 centiméteres vízmagasság mindössze 3 centiméterrel marad el a harmadfokú készültség elrendeléséhez szükséges 350 centiméteres vízállásnak - magyarázta Bara Sándor.

Elmondta azt is, hogy vasárnap óta 1200 hektárral nőtt az elöntött terület a Tivizig működési területén: jelenleg összesen 26 200 hektár áll víz alatt, amelyből 5 450 hektár vetés, 5 500 hektár szántó, 10 300 hektár rét és legelő. 

Az igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából 9 szakaszon védekeznek, ebből hét szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség. A Tivizig 20 szivattyútelepet üzemeltetet, naponta már mintegy 3,4 millió köbméter vizet emelnek át a befogadó csatornákba, folyókba - közölte Bara Sándor. 

 

A kiáradt Ipoly folyó hét portát öntött el hétfőn hajnalban a Nógrád megyei Ipolytarnócon - tájékoztatta az MTI-t a falu alpolgármestere.

    Bolyós Gáborné elmondta: vasárnap már homokzsákokkal védték a Rákóczi és a Dankó úti házak bejáratait, a víz a házakba nem ment be, de az udvarokat, kerteket elöntötte, miután hajnali 3 órakor 406 centiméteren tetőzött az Ipoly.

    Az érintett hét családból öten nem akarták elhagyni otthonaikat. A kialakított befogadóhelyen most két család, négy felnőtt és hat gyerek tartózkodik, a többi károsult aláírta, hogy saját felelősségére marad a házában - tette hozzá.

    Ipolytarnócon víz alatt áll az érintett két utca is. A hét családot egy hónappal ezelőtt már kiköltöztették, mert idén már másodszor önt ki itt a folyó.
    Berecz György, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Ipolyon már megkezdődött az apadás, Szlovákiában Kalondánál óránként három, a magyar oldalon egy-két centiméterrel csökken a víz szintje.

 

    Pécsi Norbert Sándor a társaság szóvivőjének közleménye szerint az Útinform hétfő reggeli összesítése alapján Vas megyében 15, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Győr-Moson-Sopron megyében kettő-kettő, Fejér illetve Veszprém megyében pedig egy-egy úton nem lehet közlekedni az árvíz, illetve a belvíz miatt.

 

A Murán még emelkedik a vízállás, de már csökkenő ütemben, a vasárnap több mint két métert emelkedő Zala néhány lakótelket is elérve éjfél körül tetőzött Zalaegerszegen, az árhullám hétfő reggel érte el Zalabért - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-t.

    Az elmúlt napokban esett nagy mennyiségű eső és a heteken keresztül több hullámban lehullott hó hirtelen olvadásának együttes hatása, valamint a talaj magas víztartalma miatt vasárnap óta jelentős gondokat okozott az ár- és a belvíz Zala megyében. A patakok és a folyók mindenütt kiléptek medrükből, a katasztrófavédelem és a helyi önkormányzatok önkéntesek bevonásával megfeszített munkával igyekeztek mérsékelni a gondokat.

    A hétfő reggeli adatok szerint a Mura folyón Letenyénél még emelkedik ugyan a vízszint, de a növekedés üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már szintén apad a víz, az alsó szakaszokon pedig tetőzéshez közeli a vízszint.

    A Zala folyó - amelynek vízszintje vasárnap több mint két métert emelkedett - középső szakaszán is apadás indult meg, jelenleg az alsó szakaszok felé halad és nagyjából Zalabérnél van az árhullám teteje. Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött a folyó, a megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, az épületeket homokzsákokkal sikerült megvédeni.

A sárátfolyások miatt vasárnaptól hétfő reggelig le volt zárva a közlekedés elől a Lentikápolna és Bárszentmihályfa, valamint a Söjtör és Tófej közötti út, de az érintett települések más irányból megközelíthetőek maradtak.

Zala megyében a hivatásos tűzoltók vasárnap több mint 30 műszaki mentést hajtottak végre, négy embert a víz által körülzárt házaikból menekítettek ki. Árvízi, főként homokzsákos védekezésre 12 településen vagy településrészen volt szükség a helyi polgári védelmi parancsnok és polgármester vezetésével, s ennek eredményeként több száz lakóházat sikerült megvédeni az áradásoktól. Az áradások miatt 21 lakóépület szorult közvetlen védelemre.

 

Vasárnap estétől hétfő reggelig összesen közel száz riasztást kaptak a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységei, ezeknek több mint fele műszaki mentés volt, néhány kivételtől eltekintve valamennyi az ár- és belvízi védekezéshez kapcsolódott - tájékoztatta az MTI-t az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Közleményük szerint a magyarországi folyószakaszokon 1206 kilométeren első- (Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és a Zala szakaszain), 130 kilométeren másod- (Hortobágy-Berettyó, Takta), illetve az Ipolyon 5 kilométer hosszúságban harmadfokú árvízvédelmi készültség volt vasárnap. Tíz megye harminchat településén árvízi, tizenhárom megye hatvankét településén belvízi védekezést folytattak.

Nógrád megyében hétfőre virradó éjszaka tovább csökkent a vízfolyások áradásának intenzitása, reggel hat órakor az Ipoly Ipolytarnócnál 406 centiméteren állt. Hajnali három órakor a településen két család jelezte, hogy szeretné elhagyni otthonát, így őket - összesen tíz embert - a volt általános iskolában kialakított befogadóhelyre vitték. Ipolytarnócon a szakemberek hétfőn délelőttre várják a tetőzést. A Dobroda-patak szintje Litkénél az éjszaka tovább csökkent, így ott senkit sem kellett kitelepíteni.

Vas megyében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába körmendi szakaszán, ahol az előrejelzések alapján hétfőn a reggeli órákban harmadfokot meghaladó tetőzésre számítanak. A megye kisebb folyóin tovább folytatódik az apadás.
Zala megyében szintén tovább javult az esőzések miatt kialakult helyzet. A Murán még emelkedik ugyan a vízállás Letenyénél, de ennek üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már megindult az apadás és az alsó szakaszokon is tetőzés közeli állapotban vannak a vízfolyások. A Zala folyó középső szakasza is apad, így már levonulóban az árhullám. A folyó Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött: a megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, de az épületeket homokzsákokkal sikerült megvédeni.

Győr-Moson-Sopron megyében a Cuha-Bakonyér vízszintje az éjszakai folyamatos növekedés után a hajnali órákra megállt, majd lassú apadás kezdődött. A helyszínen folyamatos a figyelőszolgálat. Az éjszaka Vitnyéden is megkezdték a helyi vízkárelhárítási védekezést, a vasúti töltés mentén még folynak a munkálatok, a GYSEV szerelvényei a térségben csökkentett sebességgel haladnak - tájékoztatott az OKF. 

mti
  • Baljós, ha a baloldal kerül hatalomra
    Mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.
  • Bayer Zsolt: Karácsony a barlangban - Kgeri példáltan tahósága
    Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel jellemezte a különbséget önmaga és a miniszterelnök között.
  • Orbán: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
    Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján.
MTI Hírfelhasználó