Titanic Filmfesztivál - Horváth György: "Minden elemében erősítettük a fesztivált"
Húszéves lett a Titanic Filmfesztivál, az elmúlt két évtizedre való visszatekintés azonban inkább jelzésszerűen jelenik meg a nemzetközi mustrán, a jubileum alkalmából az április 5-én kezdődő esemény jellegzetes elemeinek erősítésére tették a hangsúlyt - mondta el az MTI-nek Horváth György fesztiváligazgató.
2013. március 30. 18:16

     Egy húszéves visszatekintés önmagában kitöltene egy teljes fesztivált, ezért arra gondoltak, hogy legyen ez a program erős, több pontján olyan, amire majd emlékeznek az emberek. Ennek jegyében az idei fesztivált a velencei Ezüst Oroszlán díjas The Master nyitja meg, Paul Thomas Anderson filmje, amelyet forgalmazója, a Budapest Film később a mozikban is bemutat - tette hozzá.


A versenyprogram zsűrielnökének Jirí Menzel cseh rendezőt kérték fel. A magyar zsűritag Hajdu Szabolcs, a Fehér tenyér és a Bibliothéque Pascal rendezője, a harmadik tag pedig Morgan Bushe, ír producer, akitől a Semmit magamról című filmet is láthatták a magyar nézők.


Az idei fesztivál ideális esetben 78 millió forintból gazdálkodhat a tavalyi 55 millió forintos költségvetéssel szemben. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) ugyanis egyszerre ítélt meg kétévi támogatást: ebből nullszaldós lett a tavalyi mustra és ennek köszönhető, hogy az idei fesztivál szervezése elkezdődhetett. A Nemzeti Filmalappal még zajlik az egyeztetés. "Ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy ezt a fesztivált még hosszú évekig meg tudjuk rendezni" - jelentette ki Horváth György, hangsúlyozva, hogy az NKA döntése a kultúra finanszírozását tekintve példaértékű, korszerű gondolkodást tükröz.


A versenymezőnyben a tavalyi hét alkotás után idén tíz film indul. Ezt Horváth György azzal magyarázta, hogy több filmnél kaptak pozitív válaszokat a megkeresésre és a bővebb költségvetés miatt bátrabban mertek jogdíjakat fizetni. A fesztivál fődíjának, a Hullámtörők díjnak azonban egyelőre nincs szponzora, így azt idén is pénzjutalom nélkül adják át.


Az idei újdonságok között említette, hogy a program komorabb, sötétebb tónusú filmjeinek ellenpólusaként tudatosan állították össze A napos oldal szekciót, amelyben derűs, vidám, szatirikus filmeket láthat a közönség.


A 20. Titanic díszvendége Írország és Csehország. Az ír kapcsolat évek óta működik, a fesztivál Zöld sziget címmel külön szekciót szentel az ír filmművészet kortárs alkotásainak. Idén különös jelentőséget kölcsönöz az ír jelenlétnek, hogy Írország az Európai Unió soros elnöke. A Titanicon hat ír játékfilmet és egy rövidfilmes blokkot is bemutatnak. A budapesti Cseh Centrum ajánlására került a programba az Árnyékban című film, amely a közelmúltban a Cseh Filmdíj legfontosabb kategóriáiban győzött.


Magyar játékfilm nem szerepel a fesztiválon, magyar vonatkozású produkciók azonban lesznek. "A fesztivál magyar kötődésű filmjei nagyon szép produkciók" - mondta a fesztiváligazgató, kiemelve a holland Ricky Rijneke Csendesek című filmjét, amelynek operatőre Pohárnok Gergely, főszereplői pedig Tóth Orsi és Rába Roland. Felhívta a figyelmet a szlovákiai magyar filmes, Prikler Mátyás Köszönöm, jól! című munkájára is.


A Titanic vetítései idén a Puskin mozival kiegészülve öt helyszínen folynak. "Ebben a pillanatban a város legkülönlegesebb mozitermeiben vagyunk ott. Az Uránia, a Toldi, az Örökmozgó, a Puskin és az A38 szerintem gyönyörű szép vertikum" - sorolta a helyszíneket, hangsúlyozva, hogy tudatosan gondolkodnak art mozikban. "Kaptunk olyan tanácsot, hogy egy multiplexben gazdaságosabb lehetne a szervezés, de úgy vélem, amíg tudjuk, támogatnunk kell az art mozikat" - tette hozzá.


Tavaly erős volt a fesztivál zenei blokkja és külön hangsúlyt kapott azzal, hogy az A38 hajó is fesztiválhelyszín lett. "Folytatjuk és rá is erősítettünk a zenei szekcióra. A fesztivál régi programjait átnézve láttam, hogy nagyon régen foglalkozunk zenei témákkal és a fesztivál igyekezett reflektálni a változásokra. Az egyik lényeges változás, hogy az új generáció már nem annyira klipválogatásokra, mint inkább teljes koncertfilmekre, illetve egy-egy zenei egyéniség életéről készült dokumentumfilmekre kíváncsi. Ott tartunk, hogy a zenés dokumentumfilmek önálló életet élnek a világban" - magyarázta.


Horváth György tájékoztatása szerint fesztiválra várható külföldi filmes vendégek száma egészen a megnyitóig emelkedik. "Már tíznél több rendező jelezte az érkezését és a versenyprogram három rendezője itt lesz" - ígérte megjegyezve, hogy a rendezők között Prikler Mátyásra és Ricky Rijnekére is számítanak. 

mti
MTI Hírfelhasználó