Áradnak a folyók a Tiszántúlon, Szolnoknál tetőzik a Tisza
Az újabb esők hatására ismét valamennyi folyó árad a Tiszántúlon, s nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is - tájékoztatta a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelemvezetője szombaton az MTI-t. A Tiszán levonuló árhullám jelenleg 716 centiméteres vízállással Szolnoknál tetőzik, a lehullott eső nyomán a Felső-Tiszán újabb vízszintemelkedések alakultak ki - közölte a térségi vízügyi igazgatóság (Kötivizig) vezetője szombaton az MTI-vel. Nyolc megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az eső miatt.
2013. március 30. 13:58

Nyolc megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a szombatra várható jelentős mennyiségű eső miatt.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel az MTI-t közleményben tájékoztatta arról, hogy citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Tolna megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat.


    Az előrejelzés szerint szombaton északon, északnyugaton átmenetileg felszakadozik a felhőzet, néhány órára a nap is kisüthet. Délen és keleten viszont túlnyomórészt erősen felhős vagy borult marad az ég, főként a nap első felében lehet esőre számítani, majd átmenetileg ott is megszűnik a csapadék. Késő délutántól délnyugat felől viszont ismét egyre többfelé elered az eső. Délen akár zivatar is kialakulhat.


    Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet általában plusz 8 és plusz 13 Celsius-fok között valószínű, csak északkeleten lehet ennél kissé hűvösebb. Késő estére plusz 4 és plusz 9 fok közé hűl le a levegő.

    Bara Sándor elmondta: az ebben a hónapban lehullott összes csapadék - 116 milliméter - négyszerese a sokéves márciusi átlagnak.
Továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyón, szombat délelőtt pedig másodfokúra növelték a belvízvédelmi készültséget a Berettyó alsó belvízvédelmi szakaszán. Működési területükön egy nap alatt 3 200 hektárral nőtt a belvízi elöntés nagysága - fűzte hozzá.
A Tivizig 12 belvízvédelmi szakaszából 8-on védekeznek: hat szakaszon már másodfokú, kettőn pedig elsőfokú a készültség.


Jelenleg összesen 21 800 hektár áll víz alatt, melyből 4300 hektár vetés, 4600 hektár szántó, 8750 hektár rét és legelő. Az igazgatóság 17 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek több mint 1,7 millió köbméter vizet emelnek át naponta a befogadó folyókba, csatornákba - ismertette a részleteket Bara Sándor.

Lovas Attila elmondta: a csapadékos időjárás következtében az elmúlt 24 órában a belvízzel borított terület a Közép-Tisza vidékén csaknem kétezer hektárral nőtt, így már több mint 18 ezer hektárnyi föld áll víz alatt.


Tájékoztatása szerint a Zagyva-Tarna vízrendszerben egy újabb árhullám indult el, Jászteleknél az elsőfokú árvízvédelmi készültséget meghaladó, 355 centiméteres vízállást rögzítettek. A Körösök vízrendszerének romániai vízgyűjtő területein szintén áradnak a folyók, így a Hármas-Körösön is lassú vízszintemelkedés figyelhető meg.


A Zagyva áradása miatt szombat 8 órától első fokú készültséget rendeltek el a folyó Újszász-Jászberény közötti szakaszán. A Tiszán és mellékfolyóin 394 kilométer hosszú védvonalon folyik az első foknak megfelelő árvízi védekezés, és továbbra is másodfokú a készültség a Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás térségében, 52 kilométeres védvonalon.


A Közép-Tisza vidékén a belvíz alatt álló 18 ezer 250 hektárból 5 ezer 400 hektár vetés és 4 ezer hektár szántó. A Kötivizig szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál. Az elmúlt 24 órában 38 torkolati szivattyútelep és 9 db mobil szivattyú csaknem 2,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.


A belterületi elöntések miatt három önkormányzat: Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy és Tomajmonostora folytat védekezést a belvíz ellen. 

Vasárnap lezárják a rakpartot Szegeden

A Kárpátok vízgyűjtőjén lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében a Tisza áradásának üteme felgyorsult, emiatt vasárnap reggel nyolc órakor lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot - közölte honlapján az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szombaton.

    A tájékoztatás szerint a folyó szombaton Szolnoknál tetőzés közelébe ért. Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, a tetőzések a hét végén várhatók. Nagyon lassú apadás valószínű, és az előre jelzett csapadék hatására a jövő hét elején megfordulhat. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén a Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szakaszon, Öcsöd-Kunszentmárton térségében első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Körösök az első fokú készültségi szint fölött vannak, 627 centiméteres vízállással. Az apadás nagyon lassú, a vízállás valószínűleg tartósan a készültségi szint felett marad a hétvégére várható csapadék és hóolvadás miatt. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén lévő nyolc belvízvédelmi szakasz mindegyikén első fokú területi belvízvédelmi készültség van érvényben, 25 szivattyútelep üzemel, 12 szivattyútelepen első, 13 szivattyútelepen pedig másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Az elöntött terület nagysága 16 300 hektár volt a legutóbbi méréskor - áll a közleményben.

Baranyában még több helyütt védekeznek

Baranyában van, ahol elmúlt a veszély, több településen azonban továbbra is szükség van az árvíz elleni védekezésre - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

    Kasza Anett közleményében azt írta: Sásdon nincs szükség további védekezésre, így ott befejezték a munkát. Szigetváron az Almás-patak áradása miatt 12 ezer homokzsákot helyeztek készenlétbe, és nyúlgátat emeltek az egyik áruház közelében.


    A víz Basalon is veszélyeztet lakóépületeket, Kisvaszaron 150 homokzsák szolgálja egy családi ház védelmét, Királyegyházán pedig folytatni kell a szivattyúzási munkálatokat.


    A szóvivő kitért rá: a megyében a 66-os úton Baranyajenőn, Sásd után Meződpusztánál, a 67-esen a mozsgói elágazás közelében, Pécsett a Mohácsi úton, emellett Komló és Kisvaszar, valamint Szentdénes határában van sebességkorlátozás és útszűkület az időjárással összefüggésben.

mti
  • Magyar irodalmi világ a Muravidéken
    Bence Lajos: A muravidéki magyar irodalom szimbolikus értelemben is egy magányos, az áramlatváltozásoknak és viharoknak, tektonikus erőknek is teljesen kitett „Szigete", évtizedekre eltűnik, aztán egy-egy magányos megszólaló által újra fel-felbukó, növényzettől is megfosztott kis „földrész".
  • Az egyház és a bolsevik reflexek
    Maga Ferenc pápa cáfolt mindent, amit a baloldali médiában összehordtak a látogatásáról.
  • Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás
    Az oltás működik, Magyarország működik – erősítette meg Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján elmondott beszédében. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a gazdaság repülőrajtot vett, így képesek leszünk elérni az 5,5 százalékos növekedést is az év végére. A gyermekeseknek és a nyugdíjasoknak ígért támogatásokat semmi nem veszélyezteti. – Hiába hátráltatja Brüsszel a helyreállítási alap kifizetését, a kormány már megelőlegezte az újraindítási programokra szánt összeget – magyarázta a kormányfő. Szerinte Brüsszel elárulja Európát a migrációhoz való hozzáállásával.
MTI Hírfelhasználó