Kövér: az eladósítás, a bűnözés, a nemzetárulás jellemezte az előző kormányokat
Ennek következtében működésképtelen helyzetbe sodorták 2010-re Magyarországot - mondta Kövér László Baján, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kerekasztal-beszélgetésén.
2013. március 28. 09:57

Az Országgyűlés elnöke a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kerekasztal-beszélgetésén tartott előadásában azt mondta: "ötszáz milliárd forint hiány tátongott abban a költségvetésben, amelyet a szakértő Bajnai-kormány hagyott örökül."

Véleménye szerint az Európai Unió illetékesei "cinkosak voltak abban a hazugságban", amelyet a Bajnai-kormány a költségvetéssel kapcsolatban állított.
Emlékeztetett arra, hogy amikor a 2010-es választások után megalakult új kormány méltányosságot és türelmet kért az Európai Unió illetékeseitől, elutasító választ kapott.

Matolcsy György irányításával nem ortodox gazdaságpolitikát vezettek be - mondta Kövér László -, hangsúlyozva, nem az emberektől akartak elvenni további milliárdokat, hanem a monopolhelyzetben lévő szolgáltatóktól, "akik annyit vittek ki előtte az országból, amennyit nem szégyelltek." A külföldi szolgáltatók csaknem 3 ezer milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe 2012 közepéig - mondta Kövér László, hozzátéve, hogy a külföldről érkező politikai támadások valódi oka ez a 3 ezer milliárd forint.

Szavai szerint "negatív gazdaságpolitikai és kifejezetten ellenséges politikai környezetben" dolgozik a jelenlegi kormány. Ennek ellenére jobb eséllyel indulnak a jelenlegi kormánypártok a következő választásnak, mint az előző ciklusokban bármikor.

Hogy ebből mi lesz 2014-ben, az "a jövő zenéje", mivel - folytatta a házelnök - egyáltalán nem gondolja azt, hogy "a következő választásokat eldöntöttnek lehet tekinteni".

Azt mondta, nehéz választási küzdelemre készül, de - mint fogalmazott - "a magunk lelkiismerete tiszta, mert mindaz, amit vállaltunk, azt teljesítettük, még akkor is, ha könnyebb három esztendőre számítottunk".

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár szerint a pedagógusok elfogadták az iskolarendszer átalakítását. Szeptembertől megkezdődik a pedagógus- életpályamodell bevezetése, valamint megkezdődik a pedagógusok minősítése - fűzte hozzá.

A pedagógusokkal szembeni elvárásként fogalmazta meg, hogy neveljenek, tanítsanak, képezzék magukat, szeressék a gyerekeket.

Fodor Csaba politológus, a Nézőpont Intézet munkatársa hangsúlyozta: "a baloldal nemzetpolitikai deficittel küszködik", a pozícióharc "foglalja el" alapvetően az ellenzék kommunikációját, a kormány január óta hozott intézkedéseire nem találtak megfelelő választ.

Közölte, hogy jelenleg a Fidesz-KDNP-szövetségnek egyértelmű előnye van a közvélemény-kutató intézeteknél.

Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri szervezetének tiszteletbeli elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője azt mondta, az idén Mit? Miért? Hogyan? Magyarország jobban teljesít! címmel megrendezett kerekasztal-beszélgetésekre azért van szükség, hogy az emberek megértsék: a szocialista kormányok adósságfelhalmozó politikája után el kellett végezni az átalakításokat.

A kerekasztal-beszélgetés színhelye, a Bácskai Kultúrpalota díszterme teljesen megtelt. 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • A baloldal diktatórikus hajlamú
  A glaszékesztyűs magyar rendszerváltás és annak következményei (4. rész)
MTI Hírfelhasználó