Gyógyszerek és az időskor
Hatvanöt év felettiek kapják az összes felírt gyógyszerkészítmény mintegy 40 százalékát az USA-ban. Az arány nálunk sem nagyon térhet el ettől...
2013. március 27. 10:31

 

Az időskori http://www.egeszsegkalauz.hu/idoskor/  gyógyszerelés nehézségeit fokozzák a korral járó élettani változások, az idősebbek "törékennyé" válása, hiszen könnyebben esnek áldozatául bármely betegségnek, és fennáll a több betegség – ezzel együtt több gyógyszer egyidejű szedésének – problémája is.

 

Néhány élettani változás időskorban

Mi történik a szervezetben?

Mit fog ez eredményezni?

Csökken az össz-izomtömeg, ezzel együtt az össz-kreatinin

A veseműködésre jellemző kreatinin-érték már nem megbízható

Csökken a testtömeg, nő a testzsír mennyisége

A zsírban oldódó gyógyszerek tovább tartózkodnak a szervezetben, lassabban ürülnek, tovább hatnak

Csökken a test össz-víztartalma

A vízoldható gyógyszerek szérumszintje, és hatása is nő (dózist kell csökkenteni)

Csökken 10-20%-kal a szérum albumin

Nő a vérben szabad gyógyszermennyiség, és a toxikus hatás veszélye, gyakoribb ellenőrzés szükséges

Csökken a gyomorsav-termelés, a bélmozgás

Lassabb a felszívódás, később alakul ki a gyógyszerhatás

Kevesebb a szívben a béta-receptor, kisebb a szív perctérfogata (kilökött vérmennyiség)

A béta-blokkoló szerek hatása gyengébb, a perctérfogattól függő szerek adását kisebb dózissal kell kezdeni, és óvatosabban

 

Időskorban csökken a gyógyszerek lebontása (metabolizmus) és kiválasztása is. Bár a vesefunkció http://www.egeszsegkalauz.hu/vesebetegseg/ nagyon egyéni, megállapítható, hogy 85 éves korra már csak kb. 50%-os, melyet ronthat a fennálló cukorbetegség, magas vérnyomás – vesén át ürülnek pl.: digoxin, ciprofloxacin, H2-gátló fekélyellenes szerek.

Központi idegrendszeri változások

Időskorban nő az érzékenység a központi idegrendszerre ható szerekre (pl.: nyugtatók, antikolinerg szerek, vérnyomáscsökkentők egy része, műtéti érzéstelenítők, fekélygátló szerek), főleg, ha a kognitív működés már zavartabb.

Alkoholgondok, több gyógyszer egyidejű szedése…

Az időskorú betegek mintegy 20-25%-a alkoholizál valamilyen szinten. Az alkohol a gyógyszerek nagy részével kölcsönhatásba lép/het. Idősebb korban jóval több ún. pszichoaktív szert kap a beteg, ez is bonyolítja a problémát.

Az időskori kórházba szállítások kb. 1/3-áért a gyógyszerek toxicitása felel, ez nagyon magas arány! Ebbe belejátszik mindazon változás, amelyet felsoroltunk, és az ún. polipragmázia – azaz, hogy az idős beteg sokféle, többféle gyógyszert szed/kap. A sok nemvárt hatás, mellékhatás főként ezek miatt is alakul ki.

Érdekes adat, hogy a várható mellékhatások aránya:

·        5-nél kevesebb gyógyszer esetén kb. 4%

·        5-10 gyógyszer között kb. 10%

·        10 gyógyszer felett kb. 28%.

Sok esetben lehet "terápiás hiba", amikor egy gyógyszermellékhatást http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/ az orvos "új betegségként" értékel… pl: NSAID (nem szteroid gyulladásgátló) okozta magas vérnyomás, vagy tiazid vizelethajtók okozta köszvény.

Együttműködő az időskorú beteg?

Végeztek néhány vizsgálatot erre vonatkozóan, és kiderült, hogy az idősek csak 40-60%-ban működnek együtt az orvossal. Vagyis lehetőség szerint egyszerűsíteni kell a gyógyszerelést, a beteg és a hozzátartozók számára érthetően elmondani a szükséges tudnivalókat, adagolást, várható mellékhatásokat stb.

Sok idős beteggel az is a gond, hogy meglévő gyógyszerei közül egyet sem szeretne "feladni", abbahagyni. Valójában számos gyógyszer esetén ez gond nélkül megtehető lenne – kivétel ez alól valamennyi szív- érrendszerre és központi idegrendszerre ható szer! Minden esetben természetesen gondosan kell eljárni, lassan, fokozatosan lehet csak "leépíteni" gyógyszereket, kezeléseket.

Felhasznált linkek:

http://www.egeszsegkalauz.hu/idoskor/

http://www.egeszsegkalauz.hu/vesebetegseg/

http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/

Dr. Székely Gábor, Egészségkalauz
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó