Berezovszkij halála - találgatások
Egybehangzó vasárnapi brit sajtóértesülések szerint öngyilkosságot követhetett el Borisz Berezovszkij orosz oligarcha, akit előző nap találtak holtan dél-angliai házában. Vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas, különlegesen kiképzett rendőrségi szakértők kezdték átkutatni vasárnap hajnalban az előző este holtan talált Borisz Berezovszkij orosz oligarcha Londonhoz közeli házát.
2013. március 24. 10:17

    A rendőrség hivatalosan csak annyit közölt, hogy a halálesetre egyelőre "nincs magyarázat".

    Több vasárnapi brit lap is azt írta azonban meg nem nevezett forrásokat idézve, hogy a 2000-ben Angliába emigrált orosz pénzembert ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A sajtónak nyilatkozó források szerint nem kizárható az öngyilkosság, tekintettel arra, hogy Berezovszkij súlyos depresszióval küszködött, amióta tavaly elvesztette többmilliárd fontos kártérítési perét egy másik orosz nagybefektetővel, Roman Abramoviccsal szemben.

    Berezovszkij a Chelsea futballklub tulajdonosától - korábbi üzlettársától és barátjától - hárommilliárd font kártérítést követelt. Keresete szerint Abramovics fenyegetéssekkel és megfélemlítéssel kényszerítette őt arra, hogy 2001-ben eladja a Szibnyeft olajtársaságban lévő részesedését a tényleges érték töredékéért, 1,3 milliárd dollárért.

    Abramovics ugyanakkor azzal az érvvel kérte a kártérítési igény elvetését, hogy Berezovszkijnak soha nem volt részesedése a Szibnyeftben, az 1,3 milliárd dollárt "politikai keresztapaként nyújtott segítségért és védelemért" kapta a cég létrehozása idején.

    A londoni kereskedelmi bíróság tavaly elvetette Berezovszkij keresetét, és meg nem erősített brit sajtóértesülések szerint Berezovszkijnak kellett több tízmillió - egyes források beszámolói alapján 100 millió - fontot kifizetnie perköltség és egyéb kötelezettségek címén.

    A brit sajtó forrásai szerint ez - és más, ugyancsak sikertelen peres ügyei - megrendítették az egykor dúsgazdag mágnás anyagi helyzetét, és Berezovszkij az utóbbi időszakban már személyes vagyontárgyait volt kénytelen értékesíteni, hogy pénzügyeit valamiképp stabilizálja.


    A vasárnapi brit lapok ugyanakkor felidézik azt is, hogy Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.

    Litvinyenkót - aki Berezovszkijjal csaknem egy időben, 2000-ben emigrált Londonba - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő elegáns Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

    Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal, egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök állt.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.

Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.

    A területileg illetékes rendőrség szóvivője bejelentette azt is, hogy Berezovszkij holttestét nem szállították még el a házból.
    A néhai orosz nagybefektető, aki számos alkalommal nyilvánosan és élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, a Londontól délnyugatra fekvő Ascotban - a brit uralkodó első számú rezidenciájának, a windsori kastélynak a közelében - lakott.

    A rendőrségi szóvivő a BBC beszámolója szerint "elővigyázatossági intézkedésnek" nevezte, hogy vegyi, biológiai és nukleáris szennyeződések felderítésére és felszámolására kiképzett szakértők is bekapcsolódtak a ház átkutatásába.
    A ház köré a rendőrség nagy kiterjedésű kordont vont és több utat lezárt.

    A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóságok megítélése szerint a helyi lakosságot semmiféle veszély nem fenyegeti.

    Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.

    Litvinyenkót - aki Berezovszkijjal csaknem egy időben, 2000-ben emigrált Londonba - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

    Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal, egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Putyin állt.
Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.

Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.

Több vasárnapi brit lap is azt írta meg nem nevezett forrásokat idézve, hogy Berezovszkijt - akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás gyanújával köröztek - ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A brit sajtónak nyilatkozó források szerint nem kizárható az öngyilkosság, tekintettel arra, hogy Berezovszkij súlyos depresszióval és anyagi gondokkal küszködött. 

 

Berezovszkijról vagy jót vagy semmit - orosz vélemények az oligarcháról

Nem sokan tudnak róla jót mondani, ezért jobb, ha nem mondanak semmit - így kommentálta vasárnap Borisz Berezovszkij halálhírét a Twitter közösségi oldalon Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikus.

    Az orosz oligarcha halála általában visszafogott, vagy éppen negatív visszhangot váltott ki hazájában, ahonnan 13 éve menekült el. Az orosz bíróságok a 2000-es években összesen 20 év börtönbüntetésre ítélték Borisz Berezovszkijt, akit több száz millió rubeles csalási ügyekben - különböző nagyvállalatok pénzeinek elsikkasztásában - találtak bűnösnek.

A 67 éves orosz mágnás szombati halálhírére Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt elnöke a Ria Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, nem tud dicsérően szólni Berezovszkijról, aki szerinte maga is felismerte nem sokkal halála előtt, hogy semmi értelme nem volt az életének, mert család, pénz és barátok nélkül maradt. 

Vlagyimir Zsirinovszkij szélsőségesen populista politikus ugyanakkor magasztalta Berezovszkijt. Az Eho Moszkvi rádióban tehetséges embernek nevezte a mágnást, aki szerinte hatalmas szerepet játszott, amikor Borisz Jelcin néhai orosz államfő környezetében "szürke eminenciásként" tevékenykedett.
Szergej Markov politológus, Berezovszkij egykori munkatársa zseniális manipulátornak nevezte az elhunytat, aki "azonban a zsenialitását Oroszország ellen használta". 

A Forbes amerikai folyóirat internetes változata orosz nyelvű oldalán közölte azt az interjút, amelyet a kiadvány közlése szerint Borisz Berezovszkij péntek este, halála előtt adott.
Az oligarcha ebben elmondta, hogy nincs semmi, amit jobban kívánna, mint Oroszországba hazatérni, és kijelentette, nem látja élete értelmét, és nem tudja, mit csináljon. 

Időközben az orosz sajtóban elterjedt, a Kreml engedélyezheti, hogy szülőhazájában temessék el Borisz Berezovszkijt, amennyiben a családja ezzel a kéréssel fordul a hatóságokhoz. Az értesülést Ria Novosztyi hírügynökség az orosz államfő szóvivőjére hivatkozva közölte.
Dmitrij Peszkovot az ellenzékinek tartott Dozsgy internetes televízió munkatársa hívta fel. Az elnöki szóvivő megkerülte a kérdést, mondván, hogy nem tud választ adni. Hozzátette: előbb meg kell kapniuk a kérést, és utána döntenek róla.

 

Nem találtak veszélyes anyagot a házban

Nem volt sugárzó vagy egyéb veszélyes anyag az otthonában holtan talált orosz milliomos, Borisz Berezovszkij házában - közölte vasárnap a brit rendőrség.

Az orosz oligarcha holttestére szombaton testőre bukkant rá. A néhai nagybefektető, aki számos alkalommal bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, a Londontól délnyugatra fekvő Ascotban lakott, nem messze II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájától.
Berezovszkij kastélynak is beillő otthonát vasárnap vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas rendőrségi szakértők kutatták át, és a kutatás befejezéséig a holttestet sem szállították el.


A rendőrségi vizsgálatot vezető tiszt a kutatás után bejelentette, hogy a szakértők az épületben semmilyen veszélyes anyagot nem találtak, és a birtok köré vont kordont is jórészt feloldották.


Berezovszkij szoros baráti kapcsolatot ápolt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszttel, akit 2006 novemberében öltek meg a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.


Borisz Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Putyin állt.
Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.


Sem az orosz állam, sem Andrej Lugovoj nem ismerte el soha a felelősségét Alekszandr Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a brit-orosz viszony azóta is fagyos.
Borisz Berezovszkij halálának okáról és körülményeiről a brit hatóságok vasárnap délutánig semmilyen felvilágosítást nem adtak. A rendőrség hivatalosan egyelőre "magyarázat nélküli" halálesetként kezeli az ügyet.


Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Berezovszkijt - akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás gyanújával köröztek - ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A brit lapok egyöntetűen öngyilkosságot valószínűsítenek, tekintettel arra, hogy Borisz Berezovszkij az utóbbi időszakban köztudottan súlyos depresszióval és anyagi gondokkal küszködött. 

mti