Női kutatói díjat, az év roma oktatója elismerést hoz létre a Debreceni Egyetem
A Debreceni Egyetem (DE) idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakájához, amelynek keretében első alkalommal adják majd át a Női kutatói díjat és az Év roma kutatója elismerést - jelentette be Páles Zsolt, a DE tudományos rektorhelyettese pénteki sajtótájékoztatóján.
2013. március 22. 17:30

    A DE tudományos életének népszerűsítésére, a matematikai, természet-, műszaki és informatikai területet választó külföldi és hazai hallgatói létszám növelésére, a tehetséggondozásra, az innovációs eredmények nemzetközi és regionális terjesztésére az egyetem átfogó programot dolgozott ki, amelyet pályázati forrásból valósít meg az elkövetkező két évben - tette hozzá a professzor.


    Páles Zsolt szerint az intézmény elsődleges stratégiai célja, hogy a Debreceni Egyetemet kiemelt kutatóegyetemként a kommunikációs csatornák segítségével is népszerűsítse, hiszen fontos számukra, hogy itthon és külföldön egyaránt növeljék versenyképességüket.


Ennek érdekében gyarapítanák a természettudományos területeket választó fiatalok számát, az eddiginél is szélesebb körben népszerűsítenék - tehetséggondozás formájában is - az ott keletkezett kutatás-fejlesztési, innovációs eredményeket, emellett vállalkozásbarát egyetemként versenyben szeretnének maradni a hazai és külföldi piacon egyaránt - összegezte a program három alappillérét Páles Zsolt.


Hozzátette: a hagyományos, már népszerű programok mellett újdonságként rendezi meg az intézmény - többek között - a Tormay-Öko Napot, de lesz középiskolai szaktanár konferencia, amelyen az érintett tanárok információkat kaphatnak tantárgyuk legfontosabb kutatási eredményeiről és az egyetemi képzéssel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről.


A Nők a tudományban program legfontosabb célja, hogy a fiatal nőkkel, középiskolás lányokkal megismertesse a sikeres női tudományos oktatói-kutatói életpálya-modellt. A Kutató Kávézó a gazdasági szektor és a tudományos élet képviselői számára nyújt informális találkozási lehetőséget, míg a Kölyök Egyetem online felületen népszerűsíti a tudományos életet a fiatalok körében - sorolta a tudományos rektorhelyettes.


A tudományos életet népszerűsítő, a tehetséggondozó, illetve az innovációs eredmények terjesztésére vonatkozó projektek megvalósítására 278,7 millió forint európai uniós támogatást nyert a Debreceni Egyetem - közölte Páles Zsolt. 

mti
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó