Magyar filmfesztivál kezdődött Kazahsztánban
Magyarországból Szeretettel mottóval filmfesztivál kezdődött csütörtökön a kazahsztáni Almatiban.
2013. március 22. 07:40

    A rendezvényen, amely a III. Magyar Lírikus Filmvígjáték Fesztivál hivatalos elnevezést kapta, hat nap alatt hat filmet láthatnak az érdeklődők.
A filmek mindegyikében felfedezhetők vígjátéki, romantikus, szerelmes, lírikus elemek, de idén keserédes történetek is mozivászonra kerülnek, ezt kívánja kifejezni a "lírikus" szó.


Az elmúlt évek legsikeresebbnek számító magyar alkotásaiból válogattak - tájékoztatta az MTI-t a szervező, az Almatiban működő magyar főkonzulátus.
A filmeket a Magyar Filmuniótól és a Moszkvai Magyar Kulturális Központtól kapták, a helyi partner pedig - ahogy az elmúlt évi fesztiválon is - Oleg Boreckij filmesztéta moziklubja. A magyar főkonzulátus kulturális rendezvényének Almatiban az idén is a Cézár mozi ad helyet.


Elsőként, az úgynevezett nulladik napon az Oleg Boreckij vezette filmklubban a Szomorú vasárnap című filmet vetítették le. A fesztivál hivatalos megnyitóján, pénteken Keményffy Tamás vígjátéka, a Mázli című film szerepel.


Oleg Boreckij a dailynews.kz portálnak kiemelte: a fesztivál különlegessége, hogy felnőtteknek szóló két animációs filmet is láthat Almati közönsége. Gauder Áron Nyócker című alkotását és Csupó Gábor Immigrants - Jóska menni Amerika című animációs filmvígjátékát.


A fesztivál zárásaként Tímár Péter klasszikussá vált 6:3, avagy játszd újra Tutti című filmjét játsszák majd a kazahsztáni városban. 

mti
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
  • Szombattól megnyithatnak a teraszok és módosul a kijárási tilalom
    Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó