UNICEF: Állítsuk meg a gyermekhalálozást!
Naponta mintegy kétezer, öt évesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz okozta hasmenéses megbetegedésekben világszerte.
2013. március 21. 16:42

A víz világnapján, az UNICEF ismét emlékezteti a világ közvéleményét arra, hogy a gyermekhalálozási statisztikák mögött valódi gyermekéletek állnak. 

Bár néha úgy tűnhet, hogy a vízkészleteink kimeríthetetlenek, a vízbőség csupán látszat. A népességrobbanás eredményeként az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a Föld vízigénye. A nem megfelelő szennyvízelvezetés és szennyvíztisztás, a pazarló vízfelhasználás, a népességrobbanás, az urbanizáció és a növekvő méretű iparosodás pedig súlyos következményekkel jár.

A fertőzött víz okozta hasmenéses megbetegedésekben mind a mai napig évente mintegy 1,8 millió ember hal meg - az áldozatok 90 százaléka pedig 5 év alatti gyermek. Több millió gyermek szenved a gyakran végzetes tífusztól, vérhastól, bélférgektől és a kolerától. A nem megfelelő ivóvíz három gyermek haláláért felelős. Percenként!

Néha annyira csak a számokat látjuk, hogy észre sem vesszük azokat az emberi tragédiákat, amelyek az adatok mögött állnak” – hívja fel a figyelmet Sanjay Wijesekera, az UNICEF vízért és higiéniáért felelős programvezetője.
Ha egy nap kilencven darab, óvodás gyermekekkel teli busz karambolozna túlélők nélkül, arra rögtön felfigyelne a világ. Pedig gyakorlatilag ez történik, méghozzá napról napra, csak éppen a szennyezett víz, a rossz egészségügyi ellátás és az alapvető higiénia hiánya miatt.”

Bár a népességnövekedés ellenére a szennyezett vízzel összefüggő hasmenéses megbetegedések okozta halálesetek száma az elmúlt évtizedben jelentősen, 1,2 millióról 760 ezerre csökkent, még ez a 760 ezres szám is 760 ezerrel nagyobb, mint amilyennek lennie kellene.
A számok zsibbasztóan hathatnak, de ne felejtsük el: igazi gyermekek igazi életéről szólnak” - mondja Sanjay Wijesekera. „Mindegyik gyermek fontos. Minden gyermeknek joga van az egészséghez, a túléléshez, és a jövőhöz, amit a lehető legjobbá kell tennünk számukra. Hogyha nem látunk nap mint nap gyermekarcokat, a célt jelentősen eltéveszthetjük.”

A víz nem csak globális stratégiai kérdés, hanem humanitárius befektetés is. Ráadásul az egyik legjobban megtérülő. Számítások szerint ugyanis minden egyes dollár, amit a vízminőség javítására és szanitációra költünk, nyolc dollár megtakarítást hoz a későbbiekben.

A befektetés pedig nem is mindig drága: az UNICEF már 1500 Ft-ból 150 darab víztisztító tablettát tud vásárolni, amellyel 600-750 liter víz tisztítható meg. Ez a mennyiség 120-150 gyermek napi túléléséhez elegendő. Mindössze 3000 Ft-ból 140 egység rehidráló sót tudunk venni, ami megmenti a gyerekeket a kiszáradástól, 5000 Ft-ból pedig 10 darab olyan tesztet tudunk vásárolni, amellyel megállapítható, hogy a víz alkalmas-e emberi fogyasztásra.

Sokszor bele sem gondolunk mennyire kevés az, ami elegendő lenne a veszélyeztetett gyermekeknek a túléléshez. Pedig az ő jövőjük mindannyiunkon múlik!

unicef
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Az EU nem védi Európa déli határát a migránsok ellen
  A csempészhajók - szépítő kifejezéssel NGO-hajók - kiszolgálják az embercsempészeket, és taxiztatják a csempészésért vagyonukkal fizető, becsapott afrikaikat. Nem tudni, milyen érdekeltség bújik meg a háttérben, mert az Unió - ellentétben a józan ésszel - nem védi a kontinenst.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Orbán: jó évet zár a V4
  Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor magyar minsizterelnök.
MTI Hírfelhasználó