A Sajón és a Murán alakulhat ki rendkívüli helyzet
A jelenlegi adatok alapján a Sajón és a Murán alakulhat ki rendkívüli árvízi helyzet - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.
Utoljára frissítve: 2013. március 21. 16:38
2013. március 21. 13:12

Molnár Béla elmondta, jelenleg kis és közepes árhullámok vonulnak le a magyarországi folyókon, de jelentős csapadék esetén nem zárható ki rendkívüli helyzet kialakulása sem. Utóbbi elsősorban a Sajón és a Murán, illetve azok vízgyűjtő területein állhat elő igen gyorsan - jelezte, hozzátéve, hogy a Sajó vízgyűjtőin meglehetősen nagy a hóban lévő vízkészlet mennyisége, ami nemcsak a magyar, hanem a szlovák területeket is érinti. Ezekről részletes előrejelzéssel akkor tudnak szolgálni, ha már pontos adataik lesznek a csapadékról - közölte.

A főigazgató azonban hangsúlyozta, a vízügy felkészült a helyzet kezelésére, és mindennap jelentést küld Pintér Sándor belügyminiszternek.

A belvízi helyzettel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy jelenleg 62,5 ezer hektárnyi terület van belvíz alatt, amiből 27,3 ezer hektár szántó. Molnár Béla megjegyezte ugyanakkor, hogy a jelentős csapadék hatására telítődtek a talaj felső vízrétegei, így az elöntött területek nagysága növekedni, a belvízvédelmi helyzet pedig nehezedni fog.

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón hangsúlyozta, a hétvégén egész Európán végigsöprő hóvihar is jelzi, hogy szükséges az árvízvédelmi felkészülés.

A múlt hét második felének rendkívüli időjárása miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló belügyminisztériumi jelentéssel kapcsolatban a szóvivő újságírói felvetésre elmondta: a beszámoló Orbán Viktor miniszterelnöknél van, az pedig már biztos, hogy a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága tárgyalja majd. A héten nem volt kormányülés - ahogyan ezt előre lehetett tudni -, így a kabinet elé az még nem került - közölte Giró-Szász András, majd hozzátette, a jelentés tartalmát ő sem ismeri, az arról szóló sajtóhírekkel kapcsolatban pedig nem foglalt állást.

A következő napok várhatóan ismét szeles és hófúvásos időjárására kitérve a kormányszóvivő azt mondta, az állami szervek mindenre felkészültek.

Egy nap alatt kétezer hektárral nőtt az elöntött terület

Egy nap alatt kétezer hektárnyi terület került víz alá a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) illetékességi területén - közölte a szervezet vezetőjel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint a belvízi elöntések nagysága a szivattyúzás ellenére tovább nőtt, meghaladja a 11 ezer hektárt. Az érintett területeken 28 szivattyútelep üzemel, valamint három helyszínen összesen öt mobil szivattyúval emelik át a vizet a befogadókba.

A védelemvezető jelezte: a vízgazdálkodási társulások közül a Jászkisér és vidéke, a mezőtúr-tiszazugi, a mirhó-kisfoki és a nagykunsági másodfokú készültséget tart fenn. Tomajmonostora önkormányzata szintén másodfokú készültséget rendelt el a belterületi szakaszok védelme érdekében.

A Kötivizig szinte valamennyi belvízvédelmi szakaszán ugyancsak készültség van érvényben: elsőfokú a kiskörei, kunhegyesi, cibakházi és mezőtúri szakaszon, míg másodfokú a ceglédi, karcagi, kisújszállási, jászberényi és jászkiséri védelmi szakaszon.

MTI nyomán
  • Baljós, ha a baloldal kerül hatalomra
    Mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.
  • Bayer Zsolt: Karácsony a barlangban - Kgeri példáltan tahósága
    Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel jellemezte a különbséget önmaga és a miniszterelnök között.
  • Orbán: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
    Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján.
MTI Hírfelhasználó