"Ferenc pápa a kiengesztelődés és az újjáépítés embere"
Meglepetését fejezte ki Jorge Mario Bergoglio pápává választása kapcsán a jezsuita rend magyarországi tartományfőnöke és az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének elnöke is.
2013. március 14. 10:29

Nagyon nagy meglepetés Jorge Mario Bergoglio bíboros pápává választása, nem számított az „esélyesek” közé – nyilatkozott Forrai Tamás Gergely, a jezsuita rend magyarországi tartományfőnöke szerdán. Hozzátette: több mint ezer éve ő az első Európán kívüli katolikus egyházfő és az első jezsuita. Külön érdekesség, hogy ő az egyetlen jezsuita a jelenlegi konklávéban, de a választó bíborosok fele jezsuita egyetemeken tanult. Forrai Tamás Gergely rámutatott: Jorge Mario Bergogliónak Argentínában a katonai junta uralmának vége felé, egy nagyon nehéz időszakában kellett összetartani provinciálisként a szerzetesrendet, s a diktatúra bukása után, egy meghasonlott, szétesett társadalomban dolgozott a kiengesztelődésért és megbékélésért. Az argentin püspöki kar elnökeként ő nevéhez kapcsolódik a nemzeti megbékélést kérő bocsánatkérés mindazért, ahol az egyház nem állt ki az üldözöttekért.

A jezsuita tartományfőnök kiemelte: Ferenc megválasztása „talán a leginkább katolikus kontinensnek szólt”, ez pedig egyúttal várakozás a tekintetben, hogy az eddigieknél jobban meg tudják szólítani a déli félteke keresztényeit. Forrai Tamás Gergely úgy véli, az új katolikus egyházfő „egyszerű pápai stílust meghonosító ember lesz”, akinek fontos a szociális igazságosság. Véleménye szerint az új pápa magában egyesítheti majd a teológiai tudást és a lelkipásztori nyitottságot, lelki mélységet. Kitért arra: Ferenc személye jelentheti azt is, hogy most nem egyetlen szakterület tudósát akarták megválasztani a pápai tisztségre. Közölte: nagy jelentősége volt Bergoglio lelki vezetői múltjának, szociális érzékenységének, illetve annak, hogy komoly vatikáni tapasztalata van, mert az új pápának nagyon jól kell ismerni az utóbbi évszázadban sokak szerint „túl naggyá nőtt” adminisztráció vezetését is.  Forrai Tamás Gergely hangsúlyozta: Ferenc pápát nem lehet sem a liberális, sem a konzervatív egyházi irányvonalba besorolni, aki sokat tett a dél-amerikai egyház modernizációjáért. Ő „a kiengesztelődés és az újjáépítés embere, akinek nagyon sok hidat kell felépítenie”.

Politikus pápa

Egy „politikus pápát” választott meg a konklávé Jorge Mario Bergoglio személyében, aki képes lesz arra, hogy a Vatikánban és az egyházban rendet tegyen – mondta el az MTI-nek szerdán telefonon Fóthy István, az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének elnöke. Fóthy István szerint a Szent Péter trónját Ferenc néven elfoglaló új katolikus egyházfő rendkívül intelligens, tanult ember, egy „igazi jezsuita”. Az argentin bíborost személyesen is ismerő elnök elmondta: Bergoglio bátorságára vall, hogy eddigi egyházi munkássága alatt rendszeresen szót emelt az Argentínában komoly problémát jelentő politikai korrupció ellen.

Az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének vezetője hozzátette: számára nagy meglepetés volt Bergoglio megválasztása, mint mondta, igazán senki nem számított erre a fejleményre. Megjegyezte, a helyi sajtó a jezsuita bíborost annyira tartotta esélyes pápajelöltnek, mint például Erdő Péter esztergom-budapesti érseket. „Buenos Airesben most olyan a hangulat, mint mikor Messi gólt rúg” - jegyezte meg Fóthy István. Mint mondta, ő maga nem vesz részt az utcai ünneplésben, hanem  elvonul, hogy imádkozzon az új pápáért, akire „nehéz feladat vár”.

A szerénység nagysága

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) is üdvözölte az újonnan megválasztott I. Ferenc pápát, sok erőt, kitartást és bölcsességet kíván szolgálatához. A KDNP szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „a kereszténydemokraták örömmel értesültek arról, hogy megválasztották a Katolikus Egyház új vezetőjét”. Mint fogalmaztak: „a sok szempontból lelki válságát is élő Európának, illetve az egész világnak nagy szüksége van egy minden körülmények között tiszta erkölcsi útmutatást adni tudó hangra”. A pápa személyes karizmája mindig is fontos volt – hangsúlyozta a KDNP, megjegyezve: „olyan egyházfőre van szüksége a világnak, aki igazi erejét a szerénység nagyságával mutatja meg a világ sokszínű lakosságának”.

MTI nyomán
  • A vallási turizmus a teljes embert megszólítja
    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a vallási turizmus az ember teljes antropológiai valóját megszólítja, testi, szellemi és lelki összetettségében.
  • Iskolai agresszió
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési és egészségügyi szakterülete, együttműködve a Magyar Diáksportszövetséggel, a pedagógusok lelki egészségvédelmét célul kitűző programot valósít meg.
  • Atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi
    A magyar kormány célja, hogy olyan, a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő két új blokk épüljön fel Pakson, amely évtizedeken át hozzá tud járulni Magyarország szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátásához - fejtette ki Süli János a Planet 2021 tanácskozáson.
MTI Hírfelhasználó