Mikor írja alá Áder az alkotmánymódosítást?
Csak hazaérkezése után fejti ki véleményét Áder János köztársasági elnök az alkotmánymódosítással kapcsolatos helyzetről. A Németországban kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodó köztársasági elnök megígérte, hogy a nyilvánosság előtt beszél majd elődje, Sólyom László cikkéről is. Hétfőn a parlamentben, a Parlament előtt, valamint a Budai Várban is tüntettek az alaptörvény-módosítás ellen.
2013. március 12. 09:48

Joachim Gauck német szövetségi elnöknél kezdte berlini látogatását Áder János köztársasági elnök, aki útja során találkozik Angela Merkel kancellárral és Guido Westerwelle német külügyminiszterrel is.

Áder János berlini sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre elmondta, hogy Sólyom László cikkének csak egy részletét olvasta, ezért felelőtlenség lenne részéről így reagálni.

 „A cikktől függetlenül nekem rövid időn belül döntenem kell, hiszen a parlament munkarendje szerint már ma zárószavazásra kerül sor. Tudtommal a parlament nem változtatta meg ezt a szándékát. (…) Innentől kezdve világos határidők vannak mind az alkotmányban, mind a házszabályban arról, hogy mit kell tennie az országgyűlési elnöknek és a köztársasági elnöknek. A cikkel és az egész helyzettel kapcsolatban nem innen Berlinből, hanem otthon fogom elmondani az álláspontomat” – nyilatkozta Áder.

Áder János ugyanakkor megerősítette, hogy a nyilvánosság előtt fog reagálni Sólyom László cikkére. Mint ismert a volt köztársasági elnök szerint a Fidesz az alkotmányt eszközként használja a napi politikai játszmákban, és ezt a módosítást csak utódja, Áder János képes megakadályozni. Az európai alapértékek tiszteletben tartását követelte a német külügyminiszter a magyar kormánytól. Guido Westerwelle, akivel a köztársasági elnök holnap találkozik, Brüsszelben kijelentette: nem csupán papírra leírt alkotmányos jogokról van szó, hanem arról is, hogy ezeket a jogokat a gyakorlatban élettel kell megtölteni.

Tüntetés a parlamenben és a Parlament előtt

A negyedik alaptörvény-módosítás alatt a Párbeszéd Magyarországért formálisan független képviselői transzparenseket tartottak a kormánypárti képviselők felé. „A néptől félj, ne Viktortól. Szavazz nemmel” – állt a transzparenseken. „Menjél Bajnaihoz”, „Mocskos komcsibérencek” – kiabáltak be reakcióként a kormánypárti padsorokból. Az MSZP a szavazástól való távolmaradással, míg a DK egy óriástranszparenssel, melyen az állt, hogy "Önkényuralom" tiltakozott az alaptörvény-módosítás ellen.

A Parlament előtt diákok is demonstráltak: többen elállták a Házba vezető utat "Ne áruljátok el a demokráciát" transzparensekkel tiltakozva az alaptörvény-módosítás ellen. A rendőrök nyolc fiatalt bevittek, ők este szabadultak.

"Ne írd alá János" - ezrek tüntettek a Várban

Hétfő este a Dísz téren néhány ezren demonstráltak az alaptörvény negyedik módosítása ellen, ahol többen beszédet mondtak. A többi között Molnár Péter, a Fidesz alapítója is felszólalt a tüntetésen. Szerinte ez az alaptörvény módosítás hazugság. "Te is tudod, Janó" - mondja. "Janó, ha ezt aláírod, akkor szemlesütve, szégyenkezve kell sétálnod saját szülőhazádban" - mondta. "János, nem hiheted, hogy nem látjuk a kezedet, hírét fogjuk vinni, el fogjuk mondani, hogy mindenütt hallják: ez az alkotmánymódosítás hazugság - mondta Molnár.

"Ne írd alá János" - skandálták az egybegyűltek.

A rendezvény végén a tömeg elindult a Kossuth tére felé, a Parlament elé.

atv.hu
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
  • Tisztifőorvos: továbbra is indokoltak a korlátozások
    Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó