"Az alkotmány nem játék" - tüntetés a Parlament mellett
Több ezren tüntettek az alaptörvény tervezett, negyedik módosítása elleni, civilek által szervezett demonstráción szombat délután a Parlamenthez közeli Alkotmány utcában.
2013. március 9. 19:47

Az alkotmány nem játék mottóval meghirdetett rendezvény kezdetére az utca Kossuth térhez közeli részén felállított színpad előtt néhány ezren gyűltek össze, köztük több civil szervezet képviselője. A rendezvény vezérszónoka Tamás Gáspár Miklós író. Az MTI tudósítója a demonstrálók között látta Demszky Gábor volt budapesti főpolgármestert és Mécs Imre volt SZDSZ-es országgyűlési képviselőt. Az LMP szombaton az MTI-vel azt közölte, a párt képviseletében Schiffer András, Osztolykán Ágnes és Vágó Gábor független országgyűlési képviselők, valamint a párt tagjai és szimpatizánsai részt vesznek a tüntetésen.
    
A megjelent demonstrálók több transzparenst is a magasba tartottak, ezen olyan szövegek olvashatók, mint "Méltányos alkotmányt!", "Halálos bűn a rasszizmus és az antiszemitizmus", "Alkotmányt, demokráciát, jogállamot!", "Az alkotmány nem játék". Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a 2-es villamos Kossuth téri megállójában a rendőrök több fekete ruhás, árpádsávos zászló alatt álló fiatalt igazoltattak, és a ruházatukat is átvizsgálták. A Facebookon szervezett tüntetésen a meghívó szerint a demonstráción az alkotmányosság és a jogállam, a családjog, a felsőoktatás, valamint a hajléktalan és szegény emberek védelméért kívánnak szót emelni a megjelentek.
    
A Facebook-oldalon közzétett felhívás szerint, ha az Országgyűlés megszavazza a tervezett alkotmánymódosítást, akkor az alaptörvény kimondja az egyetemi hallgatók röghöz kötésének lehetőségét, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolását, a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok kirekesztését a család fogalmából, a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét, a szabad választási kampány korlátozását, a független igazságszolgáltatás további korlátozását, az egyházak közötti diszkrimináció és a hitéletükbe beavatkozás lehetőségét, 22 év alkotmánybírósági döntéseinek hatályvesztését, továbbá hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.
    
Közölték, a tüntetés támogatói ezeket a jogfosztó, diszkriminatív módosításokat elfogadhatatlannak tartják. "Egy alkotmány az ország és a benne élő emberek legfőbb közös dokumentuma kell legyen, nem az aktuális kormánytöbbség büntetésre használt játékszere!" - írták.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó