Havazás - Visszavonták a figyelmeztetést
Visszavonták a havazás miatti elsőfokú figyelmeztetést. Gépjárművek akadtak el, torlódtak fel. További havazás várható. Közlekedési gondokat okozott a sűrű havazás Szlovákiában és Csehországban.
2013. február 23. 09:18

Kamion és személyautók akadtak el Veszprém megyében a havazás miatt - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szombaton az MTI-t.

    Kővári László elmondta: egy kamiont a Veszprém-Tapolca útvonalon, Nemesvámosnál kellett menteniük a tűzoltóknak, két személyautó pedig Sümegnél akadt el az úton.
    Közlése szerint a megye útjai néhol erősen havasak, hókásásak.

Kamionok akadtak el a hóban mintegy 200 méter hosszú szakaszon Zalalövő előtt, a 86-os számú főút 30-31-es kilométerszelvényénél - közölte a katasztrófavédelem ügyeletese szombaton az MTI-vel.

    A rendőrség a hóeltakarítás idejére leállítja az érkező kamionokat, de a személygépkocsik - ugyan lassan és nehezen - át tudnak jutni az érintett útszakaszon.
    Kamionok akadtak el a 75-ös számú főúton Zalaszentmihály és Tornyiszentmiklós belterületén is, a gépjárművek mentése folyamatban van.


    A főutak és a mellékutak szinte mindenütt havasak Zala megyében, a folyamatos havazás pedig tovább nehezíti a közlekedést. A közútkezelő közel negyven géppel járja az utakat, és végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést.
A változó intenzitású havazás miatt a megye területét átlagosan 15 centiméter vastag hótakaró borítja, és az előrejelzések szerint pedig további havazás várható. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel mérsékelte a korábban szombatra kiadott veszélyjelzését. A havazás miatt jelenleg öt dunántúli megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

    E szerint Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megyékben 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi hó hullhat, de a Dunántúl északnyugati részén rövid idő alatt 20-25 centiméter is eshet.
    Késő este az Alpokalján újabb, maximum 5 centiméternyi friss hó várható.

 Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) hókotrói az éjszaka folyamatosan dolgoztak a budapesti utakon, a főútvonalakat megtisztították, a közösségi közlekedés pedig elindult - közölte a társaság szombaton az MTI-vel.

    Közleményük szerint szombaton hajnali három óra óta ismételten, változó intenzitással és területi eloszlásban, változó halmazállapotú csapadék esik. Budán a magasabban fekvő területeken hó, lejjebb havas eső, a pesti városrészben eső esik. Az FKF a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban végezte az utak síkosságmentesítését: a főutak jól járhatóak, a mellékutak többségét is megtisztították.


    Az FKF az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a ferihegyi gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik.


    Arra kérik a tulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokon takarítsák el a havat a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

Négy gépjármű ütközött össze a 8-as számú főúton, a litéri elágazónál - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szombaton az MTI-t.

    Kővári László elmondta: a négyből két gépjármű az árokba csúszott, kettő pedig az úttesten képez akadályt, emiatt a forgalom egyelőre egy sávon halad.
    A mentőszolgálat megyei mentésirányítója, Kütsán Krisztina az MTI-nek azt mondta: a balesetben egy ember könnyebben megsérült, őt a veszprémi kórházba szállították.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt visszavonta a korábban kiadott figyelmeztetéseket, mivel a jelenlegi előrejelzés szerint már csak néhány centiméternyi friss hó várható.

    Korábban öt dunántúli megyére - Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy - elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt az MTI-hez eljuttatott előrejelzésében azt írta: a csapadék intenzitása a Dunántúlon fokozatosan csökken, majd megszűnik. Délelőtt még néhány centiméter hó hullhat a Dunántúl nyugati-északnyugati részén és a Dunántúli-középhegységben.


A Dunától keletre esőre kell számítani, kivéve az Északi-középhegység magasabban fekvő területeit.
Késő estétől vasárnap reggelig az Alpokalján (Vas megyében, Zala megye nyugati felén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén) 5 centiméter körüli hó valószínű, majd a hőmérséklet ott is várhatóan mindenhol fagypont fölé emelkedik.


Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet általában plusz 2 és plusz 8 Celsius-fok között alakul, de nyugaton 0, a Tiszántúlon 10 fok körüli értékek is lesznek. Késő este többnyire 1 és 7 fok között lesz a hőmérséklet. 

 

Komoly közlekedési gondokat okozott szombaton a péntek este óta tartó sűrű havazás Csehországban és Szlovákiában.

A pozsonyi repülőtér az időjárás miatt délelőtt több külföldi járatot nem tudott fogadni, s a gépeket a budapesti repülőtérre irányították, ahol leszálltak. A Milánóból és Londonból Pozsonyba tartó gépek utasait az érintett légitársaságok saját költségükön autóbuszokkal szállítják a szlovák fővárosba - közölte Dana Madunická, a Stefánik repülőtér szóvivője. A Londonba és Milánóba induló rendszeres járatok gépei Pozsony helyett ezúttal Budapestről repülnek majd el. A meteorológusok előrejelzése szerint délután az időjárás javulni fog, s ezért várható, hogy a pozsonyi repülőtér már normálisan üzemel majd. 
Szlovákiában, különösen Pozsonyban és az ország délnyugati részein a havazás következtében az utak többsége nagyon síkos, csúszós, s a motorosoknak problémákkal kell számolniuk. A közszolgálati rádió jelentése szerint a rendőrség felhívta az autósok figyelmét, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, az szombaton ne üljön kocsiba. 
Pozsonyban kora reggel óta akadozik a tömegközlekedés is, számos helyen nagy torlódások, hosszú kocsisorok alakultak ki. A Duna-menti metropolis hegyvidéki részein az autóbuszok egy órát is késnek. 
Csehország gyakorlatilag minden régiójában sűrűn havazik. Minden út havas, síkos, s a vezetéskor fokozott óvatosságra van szükség. Az autópályák mind járhatóak, de sok helyen a hóban elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat. Az alsóbbrendű utak jórészt be vannak havazva, s több tucat utat le is zártak a forgalom elől. A hegyvidéki utak nagy része csak hólánccal járható.
Rendőrségi közlések szerint délelőtt a szokottnál jóval nagyobb számú baleset is történt, amelyeknek eddig már két halálos áldozata van.
A hatóságok szintén felhívták a lakosságot, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, az inkább ne használja gépkocsiját.
Cseh meteorológusok szerint a havazás várhatóan vasárnap estig tart, és helyenként 30-40 centiméternyi hóra kell számítani.

mti
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Sorosék gyengítik a forintot
  A járvány okozta pénzpiaci bizonytalanságot kihasználva Soros Györgyék kíméletlen támadásokat intéznek a forint ellen. A spekulánstól eddig sem voltak idegenek a hasonló lépések, éppen ezért számos ország haragját kivívta. A Magyar Nemzet a következő napokban bemutatja a milliárdos legismertebb ügyleteit. Sorozatunkat az angol font elleni támadásával kezdjük.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó