Navracsics: Nyolc ügyben folyik a nyomozás
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által magánnyugdíjpénztárakkal szemben tett kilenc feljelentésből nyolc ügyében folyik nyomozás, a kárösszeg elérheti az ötmilliárd forintot
2013. február 22. 13:15

Ez derül ki abból az írásbeli válaszból, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter adott egy jobbikos képviselő kérdésére.

A KEHI a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodásával kapcsolatos ellenőrzésének megállapításai alapján az öt részletesen ellenőrzött magánnyugdíjpénztár – Aegon, Allianz, AXA, Erste, ING – közül hármat, az Aegont, az AXA-t és az Erstét érintően összesen kilenc tényállás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, ebből nyolc hűtlen kezelés, egy pedig sikkasztás alapos gyanúja miatt történt. Az utóbbival kapcsolatban a feljelentést a nyomozó hatóság elutasította, a többi alapján folyik a nyomozás – közölte a tárcavezető.

A parlamenti honlapon közzétett válaszában Navracsics Tibor kitért arra is, hogy a KEHI jelenleg is vizsgálatot folytat az említett magánnyugdíjpénztárak egyes befektetéseivel kapcsolatban, amelynek alapján további büntetőeljárások kezdeményezése várható. A vélelmezett kárösszeg együttesen meghaladja az ötmilliárd forintot – tudatta. A miniszterhez a jobbikos Volner János fordult írásbeli kérdéssel Mikorra történik meg a magánnyugdíjpénztárak elszámoltatása? címmel. Utalt arra, hogy a Magyar Nemzet értesülése szerint a készenléti rendőrség gazdasági nyomozói vizsgálódnak három magánnyugdíjpénztár gazdálkodása miatt.

Az AXA-val kapcsolatos 2012-es feljelentés szerint a nyugdíjpénztár úgy fizetett ki saját munkatársainak 55 millió forintnyi jutalmat, hogy közben a tagjai számára folyamatosan negatív hozamokat produkált, veszteségesen gazdálkodott az ügyfelek megtakarításaival. Az Erste nyugdíjpénztár pedig – a hírek alapján – tagszervezési díj címén fizetett ki ügynökeinek 23,4 millió forintot, a gyanú szerint jogtalanul – írta Volner János.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, Gaál Szabolcs Barna feljelentése nyomán a főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával május 17-én rendelt el nyomozást az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár gazdálkodásával összefüggésben. A főügyészség erre az eljárásra – tekintettel a vélelmezett ötmilliárd forintos vagyoni kár okozására – a BRFK gazdaságvédelmi főosztályát jelölte ki.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott és Gaál Szabolcs Barna tavaly májusban ismertette a magánnyugdíjpénztárak működésének elemzését, melynek konklúziója az volt, hogy rendkívül drága és felesleges kísérlet volt a rendszer bevezetése, a felesleges működési kiadások és az elmaradt haszon együttes összege 850 milliárd forintot tesz ki.

MTI/MNO nyomán
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó