Japán hőerőműveinek kétharmada földrengésveszélyes területen fekszik
Japán hőerőműveinek 63 százaléka földrengésveszélyes területen fekszik, ami komoly veszélyforrás a 2011-es fukusimai baleset óta a hőenergiára erősen rászoruló ország áramellátási biztonságára nézve - írta csütörtökön az Aszahi Simbun japán napilap.
2013. február 21. 09:12

    A lap 64, egy gigawattosnál nagyobb kapacitású erőmű fekvését vizsgálta meg és vetette össze egy kormányzati kutatóintézet földrengés-veszélyességi térképével.


Ezek közül 40 létesítmény található olyan területen, ahol meghaladja a 26 százalékot annak veszélye, hogy a következő 30 évben a hétfokozatú japán skálán hatos erősségű földmozgás következzen be, és 33 közülük olyan helyen áll, ahol 50 százalékos vagy nagyobb egy súlyos rengés valószínűsége.


Az ország atomerőműveinek a fukusimai baleset utáni leállítása óta a japán energiaellátás 90 százalékáért hőerőművek felelnek. A kormány szerint a hőerőművek földrengésbiztosak, de független szakértők figyelmeztettek, hogy 2011 óta számos olyan elöregedett létesítményt indítottak újra, amelyek vélhetően nem vészelnének át egy erősebb földmozgást vagy szökőárat - írta az Aszahi.


A felmérésből az is kiderült, hogy az ország 17 atomerőműve közül csak négy van veszélyes zónában, az egyetlen, jelenleg is üzemelő nukleáris létesítmény, az Obama-öböl partján fekvő Ói település erőműve körzetében pedig mindössze 0,1 százalék egy földrengés valószínűsége.


A közelmúltban ugyanakkor a japán atomenergetikai hatóság két erőmű alatt is aktív törésvonalat talált. A hatóság jelenleg is dolgozik az ország nukleáris létesítményeinek biztonsági átvizsgálásán. 

mti
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
  • Nincs klímavészhelyzet
    Clintel.org: Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.
MTI Hírfelhasználó