Nyomozás indult az MNB adatszolgáltatása ügyében
Nyomozást rendelt el a rendőrség, mert a gyanú szerint a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött a Nemzetközi Valutalapnak (IMF) - tudta meg az MTI Hírcentrum.
2013. február 21. 08:15

    Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1 Híradónak elmondta: a Fővárosi Főügyészség az ügyben feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg. Hozzátette: a nyomozóhatóság a feljelentés kiegészítése után hivatali visszaélés, valamint gazdasági titok megsértése bűntettének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.


    A feljelentést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tette, mivel vizsgálatuk szerint az MNB üzleti titkokat adott át. Az MNB korábban visszautasította, hogy törvénytelenül továbbítottak volna adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak - emlékeztettek a hirado.hu oldalon.


    Domokos László, az ÁSZ elnöke múlt szerdán ismertette a jegybankot vizsgáló számvevőszéki jelentést, amely szerint két szempontból sem volt törvényes az MNB működése. Az ÁSZ vezetője azt mondta, hogy az MNB - a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban - a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról az IMF-nek 2010. augusztus 23-áig.


    Az MNB visszautasította a jegybank működésének törvényességét megkérdőjelező ÁSZ-megállapításokat. A számvevőszéki jelentése számos, tényekkel nem alátámasztott, valótlan állítást tartalmaz - reagált a jegybank. A jegybank működése törvényes, és az ÁSZ állításával szemben a hitelfelvétellel összefüggő, IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét, a jegybank iratkezelési rendszere pedig megfelelt a jogszabályokban előírt tartalmi előírásoknak - reagált az MNB. Az ugyanakkor tény, hogy az IMF által szabályszerűen igényelt adatszolgáltatásról az érintett hitelintézetek előzetes írásbeli hozzájárulásának beszerzése valóban elmaradt - állt a jegybank közleményében. Ezzel kapcsolatban az MNB elnöke már az ÁSZ vizsgálata folyamán intézkedett a felelősök és az eljárásrendi hibák kivizsgálása és részletes feltárása iránt. A mulasztást időközben már orvosolták, és az érintett hitelintézetektől az adatszolgáltatásra vonatkozó írásbeli hozzájárulásokat hiánytalanul beszerezték - tették hozzá.


    A Fidesz még aznap jelezte, kezdeményezi, hogy az Országgyűlés szakbizottsága hallgassa meg a jegybankelnök tájékoztatását az ügyben.

mti
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó