Áder: Fontos lépés a nézetkülönbségek megoldására
Áder János államfő szerint "bár a legfontosabb vitás kérdésekben a nézetkülönbségek megmaradtak", az Ivan Gasparovic szlovák államfővel folytatott megbeszélésen fontos lépést tettek azért, hogy ezek hamarosan a múlt részévé váljanak.
2013. február 19. 17:20

A két köztársasági elnök a tárgyalás után közös sajtónyilatkozatot tett a Sándor-palotában.

Áder János elmondta, hogy Gasprovic képviselte a szlovák álláspontot, míg ő a magyar érdekekért szállt síkra.

A magyar államfő kiemelte: egyetértettek abban, hogy a nyitott kérdéseket a kölcsönös tisztelet elve alapján kell megvitatni. Elmondta, hogy szlovák kollégájával beszéltek az állampolgárság és a nyelvhasználat ügyéről, valamint oktatási kérdésekről. Hasznos volt ez a párbeszéd, mert jobban megérthették egymás álláspontját - tette hozzá.

Egyetértettek abban is - mondta -, arra ösztönzik a két ország miniszterelnökét, hogy a tavaly ősszel kötött megállapodás értelmében a nyitott kérdésekről folytatódjanak szakértői egyeztetések.

A két államfő négyszemközti megbeszélése eredetileg negyedórás lett volna, de másfél óráig tartott.

Ivan Gasparovic arról beszélt, hogy tiszteletben kell tartani a nemzeti kisebbségek jogait; Magyarországon és Szlovákiában is segíteni kell ezek érvényesülését, még ha néhány kérdésben más jogi alapokból indult is ki Budapest és Pozsony. A kisebbségek gazdagítják az országokat - fűzte hozzá.

A szlovák államfő kiemelte, hogy a magyaroknak és a szlovákoknak még jobban meg kell ismerniük egymást, erre Szlovákia legészakibb részétől Magyarország legdélibb területeiig meg kell találni a lehetőségeket, mert ez hozzájárulhat a kompromisszumok megtalálásához és a hatékony együttműködés kialakításához.

A történelem egyoldalú értelmezése ahhoz vezethet, hogy populista módon visszaélnek vele, pedig a politikusoknak az a dolguk, hogy a jelen kérdéseit oldják meg, és a jövőre összpontosítsanak, a múltat pedig meg kell hagyni a történészeknek - vélekedett Ivan Gasparovic.

A szlovák elnök rámutatott, a jelenlegi helyzetben, amikor mindkét ország a válság következményeivel küszködik, fontos a nyílt, őszinte párbeszéd. Erre azért is szükség van, mert a válságból egyetlen ország sem lábalhat ki egyedül - tette hozzá.

Áder János szerint sok területen kifejezetten sikeres volt Magyarország és Szlovákia együttműködése az elmúlt években, így például a két ország kereskedelemi forgalma a válság ellenére is dinamikusan növekedett. További sikerként említette, hogy új hidakról és határátkelőkről született megállapodás a két ország között, összekapcsolták az árampiacokat, hatékony a katonai együttműködés a két ország között a nemzetközi missziókkal összefüggésben is, és sikeres kooperációt alakítottak ki az árvíz elleni védekezésben.

Az összefogás, a közös fellépés eredményességét mutatja az is, hogy ha nem lett volna mindkét ország tagja az uniós kohézió barátai csoportnak, Magyarországnak és Szlovákiának is kevesebb kohéziós forrás jutna a jövőben - közölte a magyar államfő.

Ivan Gasparovic kitért a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) csoportjára is, mint mondta, ez az együttműködés hatékonyan segítheti az érdekérvényesítést az európai kérdésekben.

A magyar köztársasági elnök megköszönte Szlovákia támogatását, amelyet az alsósztregovai Madách-kastély felújításához nyújtottak, és bejelentette: a két ország közösen pályázik uniós forrásra azért, hogy a szlovákiai Borsiban található Rákóczi-kastélyt, ahol II. Rákóczi Ferenc született, renoválják 2016-ra, a fejedelem születésének 340. évfordulójára.

Áder János emlékeztetett arra, hogy kilenc éve nem járt szlovák államfő Budapesten hivatalos látogatáson, ezért már nagyon időszerű volt a keddi találkozó.

Ivan Gasparovic a párbeszéd folytatására pozsonyi látogatásra hívta meg magyar partnerét.

inforadio.hu, mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó