Bajnai Gordon: a gazdaságpolitikát újra a bizalomra kell építeni
A bizalom a gazdaságnak azt jelenti, amit a remény az emberek számára - vezette fel Bajnai Gordon, korábbi miniszterelnök a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, valamint az Együtt 2014 gazdaságpolitikai elképzeléseit bemutató konferenciát hétfőn Budapesten. A rendezvényen Oszkó Péter volt pénzügyminiszter az adójóváírás újbóli bevezetésére és második adókulcsra tett javaslatot, Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere pedig a versenyképességi problémákra hívta fel a figyelmet.
2013. február 19. 07:32

    Az új gazdaságpolitikát azért kell a bizalomra kell építeni, mert az Orbán-kormány lerombolta a bizalmat és elégette a jövőt - jelentette ki a volt miniszterelnök.


    Bajnai Gordon szerint a bizalomból beruházás, a beruházásból export, az exportból foglalkoztatás, a foglalkoztatásból bővülő fogyasztás lesz, s ha a hosszú távú megtakarítások is beindulnak, akkor beindulhat a magyar gazdaság.


    Növekedési megállapodást kell kötni a bankokkal és a különadóval sújtott ágazatok szereplőivel - magyarázta. Szerinte a közbeszerzési rendszert át kell alakítani az átláthatóság érdekében úgy, hogy először az internetre kerüljenek fel a pályázatok.
    Bajnai Gordon erőteljesen hangsúlyozta a jelenlegi kormány által kiiktatott szolidaritás jelentőségét, javasolva, hogy az uniós forrásokból 300 milliárd forintot a lemaradó térségek felzárkóztatására fordítson az ország.


    A stabilitás nyomán 2018-ra válhat realitássá, hogy a magyar gazdaság teljesíti az eurócsatlakozás makrogazdasági feltételeit, ami megnyithatja az utat az eurócsatlakozás felé - hangsúlyozta a volt miniszterelnök.
    Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint azért van szükség új gazdaságpolitikára, mert az ország a leszakadás pályájára került, a potenciális gazdasági növekedés a nullához közelít.


Elemzésében felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány úgy csökkentette 3 százalék alá az államháztartási hiányt, hogy államosította a magánnyugdíj-pénztári vagyont, és az évente a GDP 1,5 százalékát elérő - magánnyugdíj-pénztárakba kerülő - járulékot a költségvetésben tartotta. Ezenkívül érdemi egyenlegjavulás nem történt - tette hozzá, jelezve, hogy az jövő nyugdíjvagyonának részbeni felélése ellenére az államadósság jelenleg a GDP 80 százaléka, azaz szó sincs csökkenésről.


A javaslatok között említette: az átlagbérig az adójóváírás visszahozására, 400 ezer forint feletti havi jövedelemnél második adókulcsra van szükség.
A leszakadás pályája helyett a növekedés pályáját ajánlja megvitatásra a Haza és Haladás - közölte Oszkó Péter, hozzátéve, hogy 4500 milliárd forint hiányzik az ország GDP-jéből, "ha az adatokat összevetjük az Orbán-kormány 2010. évi ígéretével".


Az egykulcsos adórendszer csődje miatt kiegyensúlyozott progresszióra van szükség az adórendszerben, ami azt eredményezi, hogy a minimálbéresek nettó jövedelme 8-10 százalékkal emelkedhet, és a legjobban kereső 8-10 százalék második adókulccsal adózik - tette hozzá.
A Haza és Haladás javaslatot tesz emellett olyan adóalkotmányra, amely 60 napos türelmi időt ad az adójogszabályok hatálybalépésére, a költségvetés jobb átláthatóságára, negyedéves költségvetési beszámolóra az országgyűlés számára, a korábbi Költségvetési Tanács felállítására, valamint háromoldalú - a munkavállalók, a munkaadók és a kormány közötti - szociális megállapodásra - ismertette az elképzeléseket a volt pénzügyminiszter.


Chikán Attila közgazdász professzor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a versenyképességi rangsorban 2012-ben a 60. helyre csúszott le a 2001. évi 29. helyről, és ennél is rosszabb az üzleti felkészültségben elért 86. helyezés. Ezt a visszaesést "nem lehet a jelenlegi kormányra rákenni", az az utóbbi 12 év külső folyamatainak és belső problémáinak együttes eredménye - tette hozzá.
A Világgazdasági Fórum 146 országot átfogó versenyképességi rangsora 111 elemet vizsgál, és a magyar mutatók közül lehangoló az intézményi rendszerben elfoglalt 80. hely, valamint a három legfontosabb piacot, a termékpiacot, a munkaerőpiacot és pénzpiacot mutató helyezés, amely az országot a 69.-79. helyre rangsorolta - mondta.


Chikán Attila kiemelte: a versenyképesség nem csak gazdasági kérdés, a magyar politikusoknak, gazdaságpolitikusoknak tudniuk kell, hogy a magyar társadalomban erős a paternalizmus, azaz az állami szerepvállalás igenlése. Véleménye szerint a versenyképesség javításához átfogó két-, vagy többpárti társadalmi támogatásra van szükség.


A konferenciát lezáró Bajnai Gordon elmondta, hogy a 60 szakértő által készített programot a jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó Urbán László közgazdász koordinálta. 

mti
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó