Új, angol nyelvű történettudományi folyóiratot indított az MTA BTK TTI
Új, angol nyelvű történettudományi folyóiratot indított a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete (MTA BTK TTI). A The Hungarian Historical Review az egyetlen olyan folyóirat, amely kifejezetten magyar történelemmel foglalkozik angol nyelven - közölte az intézet hétfőn az MTI-vel.
2013. február 18. 16:25

    A lap főszerkesztője Fodor Pál, az MTA BTK TTI főigazgatója. A folyóirat célja, hogy olyan témákkal is foglalkozzon, amelyek a környező országok történetírásában is fontosak, egyúttal lehetőséget biztosít a szomszédos országokban magyar témával foglalkozó kutatók és a hazai történészek közötti dialógusra is.


    Kiemelték: a tudományos lap olyan magyar és nemzetközi kutatásoknak biztosít fórumot, amelyek érthetőbbé teszik a magyar és közép-európai történelem mélyebb összefüggéseit. A folyóirat másik fontos célja, hogy a hazai történetírás intenzívebben vegyen részt a nemzetközi történetírásban zajló párbeszédekben.


    A kiadvány olyan történettudományi vitáknak is teret nyújt, amelyek nemcsak a nemzetközi történetírásban, hanem a közös múlt miatt térségünkben is érdeklődésre tartanak számot, ebbe a körbe sorolható a már megjelent várostörténeti, valamint a Történész Világszövetség 2012-es budapesti közgyűléséhez is kapcsolódó, migrációval foglalkozó számuk. A megjelenő tanulmányok hozzájárulnak a térséggel kapcsolatos külföldi egyetemi oktatás szakszerűbbé válásához is - jegyezték meg.


    Ugyancsak fontosnak tartják a hazai és régióbeli történelemmel foglalkozó könyvtermés minél szélesebb körű bemutatását, ezért kiterjedt recenziós rovatot működtetnek. A lap szakmai színvonalát a szerkesztőbizottságba és a tanácsadó testületbe felkért neves hazai és a magyar történelemmel foglalkozó legkiválóbb külföldi történészek biztosítják - olvasható az összegzésben.


    A hiánypótló folyóirat segítségével elérhetővé válnak a nemzetközi tudományos világ számára a magyar történettudomány legújabb eredményei, mivel a magyar és közép-európai történelemmel kapcsolatos tanulmányokat és bírálatokat közölnek angolul annak érdekében, hogy a magyar történetírás szakavatott művelői a nemzetközi történetírásban is a citált szerzők közé tartozzanak.


    A jövő kedden bemutatandó tudományos periodika megtekinthető a http://www.hunghist.org internetes oldalon.

mti
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó