Orbán Viktor is a vádlottak padján
Három magánvádas mentelmi ügyben is döntenie kell az Országgyűlésnek. Orbán Viktor, Novák Előd és Szekó József mentelmi joga a tét.
2013. február 18. 09:31

A Budapesti XX., XXI, XXIII. Kerületi Bíróság indítványozta Orbán Viktor miniszterelnök, országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését becsületsértés vétsége miatt.

 

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2013. február 12-i ülésén tárgyalta. Az indítványhoz mellékelt feljelentésből a Mentelmi bizottság  legképzettebb jogászai sem tudták megállapítani -olyan zavaros volt -, hogy az kérelmet benyújtó bíró, mire alapozta az ügy tényállását, a  feljelentett érintettséget egyértelműen megállapító érintettségét. Értetlenségüknek adtak hangot jelesül annak, hogyan kerülhet mentelmi ügyként tárgyalásra egy ilyen lényegileg értelmezhetetlen feljelentés. A bizottság erre tekintettel egyidejűleg levélben fordult az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez, amelyben egyrészt a feljelentéssel kapcsolatos jelzett kifogásairól tájékoztatta, másrészt pedig kérte, lehetőség szerinti segítségét a jövőbeni hasonló ügyek elkerülése érdekében.

 

A Mentelmi bizottság ebben az ügyben különösen megalapozottnak látta a magánvádnál követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlatát, ami a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani . Mindezekre tekintettel azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Orbán Viktor országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

***

 

A Budai Központi Kerületi Bíróság indítványozta Novák Előd országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában az Országgyűlés állásfoglalását. A Jobbik parlamenti képviselőjét a Fidesz padsoraiban ülő Kubatov Gábor jelentette fel 2012. október 12-én rágalmazás vétsége miatt.  A  Központi Nyomozó Főügyészségen  joghatályos magánindítványt terjesztett elő Novák Előd ellen, aki 2012. szeptember 24-én sajtóközleményében azt állította, hogy „Kubatov Gábor . . .Biszku Bélához hasonlóan kerülte eddig a médianyilvánosságot saját bűncselekménye, a jogosulatlan adatkezelés ügyében”, továbbá: „egyértelművé vált: a Fidesz elnökségének jóváhagyásával működteti törvénytelen adatbázisát, amelyben más pártok szimpatizánsait is nyilvántartják.”

 

A Központi Nyomozó Főügyészség – annak megállapítását követően, hogy a cselekmény nem közvádra üldözendő – megküldte az iratokat a magánvádas eljárás lefolytatására hatáskörrel az illetékességgel rendelkező Budai Központi Kerületi Bíróságnak. A feljelentő Kubatov Gábor álláspontja szerint az idézett sérelmezett kijelentések alkalmasak arra, hogy becsületét csorbítsák, országgyűlési képviselői, politikusi, valamint magánemberi hitelét megkérdőjelezzék.

 

A Mentelmi bizottság február 12-i ülésén Novák Előd előadta: kijelentéseit azért tette, „mert még most sem tudjuk, milyen listák léteznek.” A feljelentés egyes részeit abszurdnak minősítette. Álláspontja szerint mivel a közvéleményt foglalkoztatja az ügy, indokolt lenne a mentelmi jogának a  felfüggesztése, aminek eredményeképpen az ügy bíróság előtt tisztázódhatna.

 

A Mentelmi bizottság többsége azonban úgy vélte: a javaslat politikailag érthető, de ez mégsem írhatja felül azt a ciklusokon átnyúló töretlennek mondható mentelmi bizottsági gyakorlatot, amely a magánvádas ügyekben a mentelmi jog fenntartását javasolta az Országgyűlésnek a zavartalan munkavégzés céljából.

 

Minderre tekintettel azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy adott ügyben Novák Előd mentelmi jogát ne függesszék fel.

 

***

 

A Pécsi Városi Bíróság  indítványozta Szekó József - (Fidesz) - országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel vele szemben Németh Imre mohácsi lakos feljelentést tett. E szerint: ”Szekó József 2012. augusztus 20-án az önkormányzat megemlékezésén ünnepi beszéde közben a  feljelentővel szemben több, becsületét sértő kijelentést tett.”

 

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2013 . február 12-i ülésén tárgyalta. Hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével. A magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlatának célja: az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzésének biztosítása. Mindezekre tekintettel a Mentelmi bizottság többségi szavazattal azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Szekó József  mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

***

 

Az Országgyűlés a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló ügyben az érintett képviselő a határozathozatal előtt felszólalhat és ismertetheti álláspontját. A Mentelmi bizottság határozati javaslatához módosító javaslatot nem lehet fűzni, arról az Országgyűlés vita nélkül határoz. A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló döntéshez a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Bartha Szabó József
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó