Kiléptek az LMP-frakcióból a Párbeszéd Magyarországért képviselői
Hivatalosan is kiléptek az LMP parlamenti képviselőcsoportjából a Párbeszéd Magyarországért (PM) tagjai, akik az erről szóló nyilatkozatot hétfőn délután elküldték Schiffer András frakcióvezetőnek és Kövér László házelnöknek. Ezt a PM közölte az MTI-vel.
2013. február 12. 08:22

    Az Országgyűlés sajtószolgálata az MTI-nek megerősítette, hogy a házelnök titkárságára hétfőn délután megérkezett nyolc képviselő kilépőlevele.
    Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért egyik alapítója a nap folyamán jelezte, a házszabály alapján a házelnöknek a nyilatkozatok leadása után 72 óra áll a rendelkezésére, hogy megtegye a frakció feloszlatása ügyében szükséges lépéseket, Schiffer András frakcióvezetőként ugyanakkor felgyorsíthatja a folyamatot, ha bejelenti a kilépéseket.


    Jávor Benedek mellett Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László távozott az LMP-frakcióból. Az LMP-nek ezzel hét képviselője maradt a parlamentben - Schiffer András, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett, Lengyel Szilvia és Mile Lajos -, tehát a képviselőcsoport megszűnik: a házszabály alapján ugyanis megszűnik a frakció, ha tagjainak száma 12 alá csökken.


Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.


Az LMP idei, január végi kongresszusa úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián. Ezt követően a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A platform képviselői akkor hangsúlyozták, szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradókkal.


Vasárnap Jávor Benedek és Szabó Tímea bejelentették, hogy a platform párttá alakul és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja munkáját. Szabó Tímea egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Lehet Más a Politikából kivált nyolc képviselő nem adja vissza a mandátumát. Az újságírók felvetésre hozzátette: egy LMP nevű frakcióban nem maradnának, éppen ezért javasolnák, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP - Párbeszéd Magyarországért névre.


Miután az egyeztetések több fordulón keresztül sem hoztak eredményt, Jávor Benedek múlt hét pénteken bejelentette: függetlenként folytatják munkájukat. 

mti
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó