Folytatódik az optimizmus a piacokon
Az elmúlt hónapok optimizmusa tovább folytatódhat a piacokon - mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.
2013. február 8. 13:11

„A neves magyar származású befektető, André Kosztolány hasonlatánál maradva itt az idő, hogy a gazdi is kövesse kutyáját, azaz a tőzsdei emelkedést követően a reálgazdaság növekedése is felzárkózzon. A jelenlegi makrogazdasági adatok alapján erre minden esélyünk megvan, ezért az elmúlt hónapok optimizmusa tovább folytatódhat a piacokon” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Tőzsde

Az S&P500 és a DAX indexek utoljára 2007 második felében voltak a mostani szinteken, emellett az árfolyam-ingadozások is jóval visszafogottabbak, mint az elmúlt néhány évben. Amennyiben a gazdasági növekedés tovább javul, és a politikai konfliktusokból (amerikai költségvetési vita, olasz parlamenti választás) adódó nagyobb visszaeséseket sikerül elkerülni, ez az árfolyamszint az előttünk álló hónapokban még tovább emelkedhet. Nem árt azonban az óvatosság, mivel egy ennél negatívabb forgatókönyv esetén korrekció történhet. Jó példa erre, hogy a napokban történt - a világgazdaság szempontjából valójában nem jelentős - olasz illetve spanyol belpolitikai történések is meg tudták rázni a piacokat.

Az árfolyamok emelkedésével párhuzamosan csökkentek a profitvárakozások, így a részvénypiacok drágábbak lettek a tavaly év végi szintekhez képest. A gazdasági növekedés javulása a vállalati szektort is pozitív irányba mozdíthatja, és megfordíthatja a profitvárakozások régóta tartó csökkenését.

A BUX előre láthatóan továbbra is gyengébben szerepelhet régiós társainál. Némi pozitív elmozdulást hozhat, ha a vállalati kötvénypiac - az E-Star nehézségei ellenére - élénkülni tud.

Devizapiac

Az eddigi nyilatkozatok alapján a kormány a korábbi 280-as szintnél gyengébb árfolyamszintet is tolerál, ezért úgy gondoljuk, a hazai fizetőeszköz tartósan a jelenlegi, 300 EUR/HUF szint környékén maradhat. További jelentős gyengülésre azonban már nem számítunk. Ezt támasztja alá a jelenleg folyamatban lévő eurókötvény kibocsátásunk, amellyel gyakorlatilag az év nagy részére megoldott lenne a külső adósságunk finanszírozása, ez pedig a hazai fizetőeszköz számára is jelentős stabilitást nyújtana.

A devizapiac szempontjából a következő hónapokban a japán jen ígérkezik a legizgalmasabbnak. Ennek oka, hogy a szigetország gazdasága számára komoly gondot jelent a túlértékelt jen. Az elmúlt időben a külkereskedelmi mérleg és a külső pénzügyi többlet is jelentősen lecsökkent, amire a japán jegybank a hazai fizetőeszköz gyengítésével reagálhat.

Nyersanyagpiac

A nyersanyagpiac teljesítménye eddig elmaradt a várakozásoktól. A növekedési kilátások javulása miatt azonban növekedést várunk az ipari fémektől, ezért az év első felében ismét jó lehetőség lehet a nyersanyag befektetés. Az arany ezzel szemben leginkább a jegybanki beavatkozások függvénye, így a recesszió magunk mögött hagyásával az arany csúcsokat döntő árszintjének is búcsút inthetünk.

Monetáris politika

Az eddigi nyilatkozatok világossá tették, hogy a nagy jegybankok idén is élénken figyelik a gazdasági növekedés irányát, és csak abban az esetben nyúlnak szigorításhoz, ha látványos javulás tapasztalható. A Fed bejelentése a mennyiségi lazítások leállításáról ugyanakkor egyértelműen pozitív üzenetként tekinthető, mivel ez azt jelenti, hogy a Fed elégedett az eddigi eredményekkel, és bizalommal tekint a növekedés folytatódására. Az EKB ezzel szemben még az első félévben kamatot csökkenthet, mivel az eurózóna nagy részében csupán jövőre várható fellendülés.

Hazai szinten jól látható az MNB elszántsága: amíg az infláció csökken, addig az alapkamat is tovább csökkenhet, és előre láthatóan ebben az új jegybankelnök személye sem hoz változást.

Portfólió-építési javaslatok

-          részvények semleges súlyozása:

Az elmúlt negyedévben a nemzetközi részvénypiacok a várakozásainknak megfelelően sokat emelkedtek. A makrogazdasági fundamentumokat továbbra is jónak értékeljük, de a részvénypiacok alulértékeltsége megszűnt. Így, bár a kilátásokat illetően továbbra is optimisták vagyunk, óvatosságot ajánlunk, és a részvényeszközök hosszú távú, semleges súlyozását javasoljuk.

A részvényeken belül a feltörekvő piacokat ajánljuk vételre.

-          nyersanyagpiac

A jegybanki akciók és a javuló növekedési kilátások a nyersanyagárakban is le fognak csapódni, így továbbra is vételre ajánljuk a nyersanyag alapokat.

-          tőke- és hozamvédett alapok felülsúlyozása

Jelentős esélyét látjuk a további részvénypiaci emelkedésnek. Ennek kihasználását biztonságos, tőke- és hozamvédett alapok formájában javasoljuk.

-          hazai kötvényekre továbbra is alulsúlyozás

Az államkötvény hozamok rég nem látott mélypontokon tartózkodnak, miközben a költségvetés helyzete és a reálgazdasági kilátások továbbra is kedvezőtlenek, így kisebb esélyét látjuk a további erősödésnek. A nemzetközi hangulat romlása érzékenyen érintheti a hazai eszközöket, ezért továbbra is óvatos megközelítést javaslunk.

K&H Alapkezelő
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó