Visszautasítja az offshore-vádat a nyertes projektgazda
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) napokban vitatott pályázatán nyertes vállalkozások egyike sem offshore cég, a tulajdonosi struktúra teljes egészében megfelel a pályázati követelményeknek - közölte a projektgazda EQNet Zrt.
2013. február 6. 20:44

A privatkopo.hu a hétvégén azt írta: az NFÜ egyik, szélessávú körzethálózati fejlesztések címén kiírt pályázatán a 20 milliárdos összegből 12,5 milliárd forintot öt olyan cég nyert el, amelyet ugyanazon a napon hoztak létre, jegyzett tőkéjük megegyezik, a székhelyük címe azonos, továbbá átfedéseket mutat a vállalkozások tulajdonosi körének összetétele is. Két cégben közvetve érdekelt egy olyan zrt. is, amelynek a felügyelőbizottságában benne van Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő - tették hozzá.

Az EQNet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelte: a pályázaton induló fejlesztési vállalkozásokkal szemben szigorú szakmai, pénzügyi követelményeket támasztottak. Az NFÜ fejlesztési pályázatának nyertesei, köztük az EQNet és partnerei által a fejlesztések megvalósítására létrehozott öt projektcég Magyarországon bejegyzett és hazai tulajdonosok kezében lévő vállalkozás.

Kifejtették: a projektcégek tulajdonosai Magyarországon bejegyzett, több mint tízéves szélessávú távközlési tapasztalattal rendelkező, Magyarországon adózó, lejárt adótartozással nem rendelkező és Magyarországon munkalehetőséget teremtő vállalkozások.

"Az egyik tulajdonosban közvetett módon tulajdonnal bír a Ciprusi Köztársaság nemzeti távközlési vállalata, Európa egyik legfejlettebb, a pályázókat technológiai ismeretekkel támogató távközlési szolgáltatójának befektető cége" - írta az EQNet, de leszögezte: "a tulajdonosok egyike sem offshore cég".
Hozzátette: az EQNet Zrt., az Enternet 2001 Kft. és a Rubicom Zrt. által létrehozott öt vállalkozás (projektcégek) és alapítóik a pályázati felhívás minden követelményének megfelelnek. Az azonos céllal - emiatt értelemszerűen azonos napon létrehozott és azonos budapesti címre bejegyzett - projektcégek szakmailag és pénzügyileg magas színvonalú pályázataikkal a megpályázott kistérségek többségére elnyerték a fejlesztés lehetőségét. "Háromszáz ellátatlan, valamint mintegy kétszáz, az új optikai vezetékek által érintett további település számára viszik el a projektcégek a digitális felzárkózás lehetőségét" - írták közleményükben.

Seszták Miklós hétfőn és kedden is közleményben utasította vissza az őt ért vádakat. A kormánypárti politikus szerint a személyét érintő nyilatkozatok elferdítik a tényeket, 2012 májusa óta ugyanis semmilyen kapcsolata nem volt sem azzal a gazdasági társasággal, ahol felügyelőbizottsági tag volt, sem a többi említettel.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a pályázati ügyben az ügyészséghez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak. Másnap már betekintést is kértek a kifogásolt NFÜ-pályázatba.

Az LMP olyan bizottság felállítását kezdeményezte, amely azt vizsgálná, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési ciklusban az NFÜ milyen tisztázatlan vagy offshore tulajdonosi hátterű cégekkel kötött szerződést – jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor országgyűlési képviselő.
Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján tette fel a kérdést, hogy Fidesz-KDNP hogyan viszonyul az ügyhöz, és ezután "megszabadul-e" Seszták Miklóstól. Majd szerdai közleményében az MSZP arra szólította fel a KDNP-s képviselőt, hogy vagy "adjon hitelt érdemlő" magyarázatot az NFÜ pályázataival kapcsolatban felmerült kérdésekre, vagy mondjon le. 

MTI
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
  • Négy háza is van a BLM társalapítójának
    Patrisse Cullors, a Black Lives Matter (BLM, A fekete életek számítanak) mozgalom társalapítójának botrányos költekezése miatt egyre több BLM-csoport követel nagyobb elszámoltathatóságot és átláthatóságot a globális szervezettől. Az Associated Press (AP) hírügynökség beszámolója szerint a BLM 2020-ban, Floyd tragédiájának évében kilencvenmillió dollár adományt kapott. A mozgalom társalapítójáról pedig kiderült, hogy négy vidéki háznak is tulajdonosa, amelyek összesen mintegy hárommillió dollárt érnek. Bírálói szerint az ingatlanokat a nonprofit szervezet pénzéből vásárolta az aktivista–derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.
MTI Hírfelhasználó