Óriási gond a talajszennyezés Kínában
Több mint hárommilliárd dolláros közvetlen gazdasági veszteséget, valamint számos élelmiszeripari botrányt okoz és minden korábbinál nagyobb környezeti válságot idézhet elő a talajszennyezés Kínában - írja a Cajcsing Zsipao gazdasági napilap.
2013. január 30. 13:49

A talajszennyezés mértékét legjobban talán az annak következtében nehézfémekkel szennyeződő gabona mennyisége mutatja, amely évente mintegy 12 millió tonnát tesz ki - írja a lap a kínai környezetvédelmi hivatalt idézve. A szennyezés megállítása érdekében a kínai kormány többször próbált központi programot kidolgozni, legutóbb a hét elején adtak ki erről közleményt, amelyben célként a helyzet felmérését és súlyosbodásának megállítását tűzték ki 2015-ig. A tervek között szerepel a talajszennyezés megelőzését és vizsgálatát szolgáló országos rendszer kiépítése is az évtized végéig.

A helyzet felmérésére 2006 és 2010 között már végzett vizsgálatot a környezetvédelmi minisztérium, amely országszerte a termőföld - a nagymennyiségű ipari hulladék, mezőgazdasági vegyszerek, nehézfémek és más szennyező anyagok miatt - jelentős minőségromlására mutatott rá. Például a Jangce-delta földjeinek 10 százaléka veszítette el termőképességét az elmúlt években csak a nehézfémszennyezés miatt.

A helyzet más fejlődő és fejlett országokhoz viszonyítva is súlyosnak számít Kínában, ráadásul rövidtávú megoldás nem kínálkozik. Vang Csin-nan, a kínai környezettervezési tudományos társaság helyettes vezetője egy január eleji konferencián arra emlékeztetett, hogy a talajszennyezés miatt minden eddiginél súlyosabb környezeti válság várhat Kínára. A kérdést jelenleg szinte semmilyen szinten nem szabályozzák az országban, pedig az közvetlen hatással van milliók egészségére. A mezőgazdasági termékek fogyasztásával az emberi testbe kerülő nehézfémek például felhalmozódnak a szervezetben, és akár rákot is okozhatnak. Az ilyen típusú problémák központi szabályzók nélkül még évtizedekig komoly gondokat okoznak majd - jósolta Vang.

A Cajcsing magazin szintén januári összeállításában felhívta a döntéshozók figyelmét, hogy a megoldást már nem lehet sokáig halogatni, a környezeti okok ugyanis mind többször váltanak ki tüntetéseket az országban, ami a lakosság környezettudatosságának növekedésével csak még nagyobb méreteket ölthet a jövőben.

MTI nyomán
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó